Cultură

„Oamenii satelor”, expoziție-documentar la Muzeul de Etnografie „Vergu Mănăilă”

Muzeul de Etnografie „Vergu Mănăilă” pregătește, pentru buzoienii care îi vor trece pragul în „Noaptea Muzeelor”, expoziția „Oamenii satelor”. Ea va fi vernisată sâmbătă, 13 mai, ora 21.00.

Despre acest proiect, autoarea Patricia Marina Toma spune că „a început în urmă cu șapte ani cu scopul de a documenta viața generațiilor vârstnice care mai locuiesc în satele din România, orientându-mă înspre oameni, așezări, interioare și cadre țărănești. Expoziția aceasta reprezintă o mică parte a întregului proiect, și vine în memoria bunicilor mei și a vârstnicilor pe care i-am cunoscut în ultimii ani pe teren. În urmă cu trei ani m-am reîntors în satul natal pentru a-i îngriji pe bunicii mei și am avut acces la o nouă dimensiune a bătrâneții. Prin intermediul bunicilor mei am cunoscut alte persoane din generația lor care se confruntau cu aceleași tipuri de boli și, mai mult, cu singurătatea. Sentimentul apropierii de moarte a început să fie tot mai prezent pentru mine și oamenii din jur. După moartea bunicilor, am continuat să petrec timp cu oameni din generația lor pentru a umple golul lăsat de ei, pe de-o parte, și pe de altă parte pentru a înțelege mai bine cum se simt ultimii ani din viață și care sunt problemele cu care se confruntă.

În expoziție, atât prin fotografii, instalație, cât și prin filmul documentar, am ales să mă concentrez asupra a câtorva dintre aceste idei, precum transformările corpului, boală, singurătate, spiritualitate și gânduri legate de moarte. Mi se pare important să vorbim despre problemele acestor generații cu atât mai mult cu cât în ultimii ani am observat o tendință de caricaturizare și disprețuire a bătrânilor în special și a oamenilor din rural în general, prezentați ca piedici în calea modernizării și reprezentând o lume învechită. Am ajuns să apreciez întocmai capacitatea lor de a supraviețui, sau chiar de a se adapta atâtor schimbări sociale și politice la care au fost martori de-a lungul timpului.

Fotografiile expuse cuprind chipuri puse în context de situații și elemente ale universului țărănesc, pentru întregirea unui peisaj de ansamblu. Bazate pe experiența din teren din ultimii ani, am ales să atribui cuvinte-cheie fiecărei fotografii, concentrându-mă pe patru aspecte ale bătrâneții în prezent, și anume boală, spiritualitate, cultură și relația om-animal.”

Cine este autoarea expoziției

Patricia Marina Toma este documentarist, fotograf și operator cultural independent, studiază Documentary Filmmaking în cadrul programului de master al Facultății de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.

Din CV-ul său face parte și participarea sa, ca fotograf, în proiectul „Culese din rural” derulat de MJIAZ Sj, finanțat de AFCN și a făcut parte din echipa care elaborează strategia de dezvoltare a județului Bistrița Năsăud pentru următorii 10 ani și din echipa proiectului „Salva-Vișeu 1948: Atunci și Acum” coordonat de Olga Ștefan și co-finanțat de AFCN.

A fost asistent manager și fotograf în proiectul ”MarinArt. Platformă Rurală de Educație Prin Artă” co-finanțat de AFCN și Primăria Comunei Crasna, documentarist în proiectul „Traseul Caselor Sălăjene” derulat de Centrul de cultură și Artă Sălaj și asistentă documentare în proiectul „Perifeeria” al Platformei de Teatru Politic, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

În luna iulie 2021 a expus fotografiile proiectului „Lapidariu” în cadrul evenimentului de lansare a asociației Petrus Italus Trust în Biserica Evanghelică din Chiraleș. Tot în iulie 2021 a inaugurat biblioteca sătească și spațiul pentru ateliere MarinART, în satul Marin, cu acces deschis pentru localnici.
A fotografiat festivaluri de dans precum „International Dance Festival Grand Assemble” 2019, „Cluj Kizomba Festival”, „Bachata Take Over Bucharest”, ”OWTR Craiova”.

Lucrează la două proiecte de lungă durată – „Bisericile de lemn din Sălaj” (titlu provizoriu) și „Oamenii satelor”, în cadrul cărora, în ultimii ani am realizat fotografii și materiale video, care urmează să fie concretizate într-o serie de albume și expoziții. O primă parte a proiectul bisericilor de lemn a fost expusă la U.S.A.M.V. Cluj-Napoca. Din 2015, spune artistul fotograf,  „am organizat și coordonat în satul Marin, județul Sălaj o serie de activități culturale cu sprijinul voluntarilor din comunitate, în cadrul proiectului Zile cu Gust. Începând cu 2016 am inițiat festivalul de reconstituire etnografica “Zilele August la Marin” derulând patru ediții care au presupus reconstituirea a două nunți și organizarea unor expoziții, ateliere și concerte. Am organizat și contribuit la pregătirea și desfășurarea următoarelor evenimente care au avut loc în satul Marin sau care au implicat activități și în Marin: Tabără de fotografie <Sălaj. Frumusețe, Tradiție și Poveste 2018>, <5th GPU Photo Festival> și < Școala de vară de la Marin” în colaborare cu UBB Cluj-Napoca>”.

Intrarea este liberă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker