Sănătate

O singură farmacie din Buzău face gratuit teste rapide pentru Covid-19

După ce, în luna mai, ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Ioana Mihăilă, a anunţat testarea gratuită în farmacii folosind teste rapide antigen, actualul deţinător interimar al portofoliului a mărit lista la 106 unităţi farmaceutice.

La nivel de judeţe, Prahova ocupă locul 1, cu 19 localităţi unde există farmacii acreditate, locul doi este ocupat de judeţul Cluj, cu 13 localităţi, urmat pe trei de Bucureşti, aici existând deja 12 locaţii. Pe următoarele două locuri se află Constanţa şi Iaşi, cu câte 10 locaţii active în acest moment.

La Buzău, o singură farmacie este acreditată pentru a face teste rapide antigen buzoienilor. Este vorba despre Farmacia MedimFarm TopFarm 74 Buzău, de pe Strada Stadionului, din curtea Spitalului Judeţean.

,,Testarea COVID cu teste gratuite antigen rapide în farmacii este un proiect al Ministerului Sănătăţii. Dacă ai simptome specifice infecţiei cu SARS-COV2, poţi să te testezi şi în farmacie. Ministerul Sănătăţii continuă să extindă acest program şi alocă teste gratuite în farmaciile avizate”,  spunea săptămâna trecută secretarul de stat, Andrei Baciu. Acesta a precizat că, în acest moment, sunt 106 locaţii în 19 judeţe din ţară, iar în perioada următoare se doreşte ca lista să cuprindă şi alte puncte ale reţelelor farmaceutice din România. ,,În acest fel creştem accesul la testare şi facem acest proces mai uşor pentru toţi românii”, a mai spus Baciu.

Testele antigen rapide sunt puse la dispoziţia farmaciilor, gratuit, prin Direcţiile de Sănătate Publică, iar farmaciile pot percepe o taxă pentru acest serviciu. ,,În cazul în care nu eşti vaccinat, să ştii că după testare farmacia va trimite datele tale în sistemul CoronaForms şi în acest fel îţi poţi descărca certificatul digital din platforma certificate-covid.gov.ro. Documentul, în urma testării rapide, are o valabilitate de 48 de ore”, a mai transmis Andrei Baciu.

Articole similare