Educație

O școală din municipiu deschide bibliotecă virtuală, de Ziua Cititului Împreună

Școala Gimnazială „George Emil Palade” din municipiul Buzău sărbătorește astăzi,  Ziua Internațională a Cititului Împreună, într-un mod cu totul special. Școala buzoiană a lansat astăzi,  1 februarie, o bibliotecă virtuală. Acest lucru, spune directoarea Camelia Timofte,  „se înscrie în preocuparea instituției noastre de a promova și susține citirea ca formă de dezvoltare continuă a personalității în formare a elevilor noștri. Conștientizăm că tezaurul cultural transmis de umanitate prin literatura de orice gen este astăzi accesat din ce în ce mai rar de către tinerii cititori și am căutat, astfel, să creăm o punte între tradițional și modern, să mijlocim întâlnirea eroilor beletristici cu elevii noștri. Accesarea bibliotecii  este foarte facilă și permite atât cititorilor școlii noastre, dar și altor pasionați ai cititului, să parcurgă titluri bine cunoscute indiferent de vârsta la care se află”.

Biblioteca deține acum 153 de titluri de carte și reprezintă o resursă digitală accesibilă permanent şi gratuit oricărui elev sau profesor. Demersul are legătură cu dorința conducerii școlii ca lectura  elevilor să nu se petreacă doar la orele de limba română, ci ea să devină o obișnuință și o bucurie a copiilor.

„Ne dorim ca cititul să fie parte componentă a rutinei zilnice a elevilor noștri și nu doar un exercițiu de bază al orei de limba și literatura română. Promovăm cititul ca o formă de relaxare, alături de alte preocupări ale nativului digital; conștientizăm că măcar o recreație poate fi alocată acestei activități și, în felul acesta, să dezvoltăm empatia în rândul elevilor noștri ca formă de combatere a fenomenului de bullying. Este o deschidere pe care o transmitem în acest fel și părinților elevilor noștri, pentru a-i încuraja la rândul lor, prin puterea propriului exemplu, de a se reîntoarce la o preocupare de bază a copilăriei lor, cea ce a constituit un pilon stabil al formării lor profesionale”, mai spune directoarea Camelia Timofte.

Resursele acestei biblioteci au și început să fie accesate, dovadă că o parte dintre personajele cărților au fost reprezentate de copii sub formă de desene, pe care au fost adăugate fragmente reprezentative din operele respective.

Prin misiunea şi funcţiile sale, biblioteca şcolară reprezintă o componentă esenţială şi indispensabilă a sistemului de învăţământ preuniversitar, o sursă de informare permanentă. O bibliotecă digitală este în măsură să vină și cu un plus pentru elevii de gimnaziu în ceea ce privește dobândirea de abilităţi digitale pe lângă cele de comunicare prin accesul la informaţia, respectiv lectura,  online.

Școala Gimnazială „George Emil Palade” face pasul către Biblioteca şcolară virtuală şi deci către tehnologiile informaţionale.

Ziua Internaţională a Cititului Împreună este un îndemn la lectură ca mod de dezvoltare a creativității, a empatiei și a gândirii critice. În fiecare an, cu ocazia Zilei Internaționale a Cititului Împreună, oamenii din toată lumea citesc împreună cu voce tare și își împărtășesc poveștile. Astăzi Școala „George Emil Palade” vă împărtășește poveștile din biblioca sa virtuală.

Biblioteca poate fi accesată aici

Articole similare