Cultură

O nouă expoziție arheologică cu obiecte din siturile buzoiene

Așa cum ne-a obișnuit de câțiva ani încoace, la fiecare început de an, Muzeul Județean Buzău deschide pentru buzoieni câte o expoziție cu obiecte descoperite în siturile arheologice de pe raza județului.

„Anul acesta, ceea ce am așezat în vitrine reprezintă rezultatul activității din câteva situri printre care: situl de la Dara, la sud de sat, un sit cunoscut de câteva decenii, dar în care abia în toamna anului trecut am realizat cercetări în cadrul proiectului «Peisaje ascunse»”, ne anunță dr. Roxana Munteanu, din cadrul Muzeului județean Buzău.

Alături de aceste exponate din situl amintit, în expoziție se vor afla și altele,  provenite din  cercetări preventive, supravegheri arheologice,  șantiere sistematice, contracte pentru întocmirea unor studii arheologice, o cantitate destul de mare de material pe care specialiștii Muzeului Județean îl prelucrează în decursul unui an de zile. O parte din munca acestora se reflectă în astfel de expoziții precum cea deschisă pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale.

„Cele mai vechi obiecte aflate în colecția muzeului sunt cele de la Dara și au fost acum expuse. Este vorba despre obiecte din perioada Neoliticului, datate cu aproximativ cinci milenii înainte de Hristos”, mai spune Roxana Munteanu.

Roxana Munteanu

Alături de un vas și cele două piese de lut neolitice, pot fi observate câteva obiecte de la situl de la Aldeni, un sit de Epoca Bronzului, investigat de arheologi în urmă cu câțiva ani și pentru care s-a putut restaura până în prezent un număr redus de piese, printre care și o gură de vas aflată în expoziție la Muzeul Județean. „Este rar ca un vas din Epoca Bronzului să se păstreze în stare întreagă și, de aceea, chiar dacă este doar un fragment am ținut să-l expunem”, spune cercetătoarea.

Cu ocazia proiectului de restaurare a Schitului Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil (fosta mănăstire Berca), arheologii au constatat că mănăstirea stă pe un frumos platou, care a atras și în trecut atenția unor comunități umane, dedesubtul ansamblului de cult găsindu-se un interesant sit arheologic cu materiale din Epoca Bronzului și din Eneolitic.

În expoziția deschisă la Muzeul Județean  se mai găsesc materiale din siturile dacice de pe teritoriul județului. Perioada este generoasă din punctul de vedere al patrimoniului pe care îl oferă. În expoziția muzeală vor putea fi admirate obiecte de la Pietroasa Gruiul Dării precum o cățuie de la Târcov și vase din dava de la Cârlomănești.

Informații prețioase pentru perioada dacică au fost obținute de arheologi și în siturile de la Valea Lupului și Valea Cătinei. Din aceste descoperiri în expoziția muzeală se află  expuse două monede de argint.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker