miercuri, 21 octombrie 2020

O buzoiancă, printre autorii celor mai bune piese  din concursul Teatrului Excelsior

Peste 60 de adolescenţi din 38 de oraşe ale ţării au răspuns provocării lansate de Teatrul Excelsior, de a scrie o piesă ce va fi inclusă în repertoriul teatrului bucureştean. Printre concurenţi s-a aflat şi buzoianca Diana Oprea, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Hasdeu. Chiar dacă piesa buzoiencei nu a ajuns în finală, ea a fost selectată printre cele mai bune zece de către un al doilea juriul cel format din părinţi de adolescenţi. Rezultatul obţinut de Diana este unul remarcabil, ţinând cont că aceasta este prima parti­cipare a buzoiencei la un concurs de acest gen.

Concursului de Dramaturgie NEW DRAMA, dedicat adolescenţilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, a invitat adolescenţii să scrie o piesă într-un act şi să o trimită pe adresa teatrului. Textul câştigător va fi transformat într-un spectacol care va fi montat în stagiunea următoare şi care va intra apoi în repertoriul Teatrului EXCELSIOR.

Pentru a treia ediţie consecutiv, piesele înscrise în concurs au fost lecturate şi evaluate nu doar de profesionişti în domeniul teatrului, ci şi de părinţi de adolescenţi, fără a le fi fost divulgate numele concurenţilor. Din juriul părinţilor s-au aflat părinţi cu profesii şi preocupări diferite: Anca Cernea – designer/ ilustrator, Anca Cristina Ilie – traducător freelancer, Ionuţ Ţăranu – analist programator. Aceştia au considerat că piesa de teatru „Rămâne între noi” scrisă de buzoianca Diana Oprea este una dintre cele mai bune din concurs.

„Mesajul piesei este că dragostea nu moare niciodată”   

„Este o piesă despre dragoste şi despre diferitele etape ale dragostei. Piesa prezintă un cuplu de îndrăgostiţi în mai multe etape ale vieţii: în tinereţe, când devin adulţi şi apoi la bătrâneţe. În ultima scenă ea moare şi rămâne în viaţă doar el, bătrân, alături de copiii lor care sunt deja adolescenţi. Mesajul piesei este că dragostea nu moare niciodată”, a declarat Diana Oprea.

Buzoianca spune că a ajuns să participe la acest concurs după ce a făcut parte din echipa de voluntari a Teatrului „G. Ciprian”.

„Teatrul buzoian a colaborat cu Teatrul Excelsior când s-a jucat spectacolul Familia Addams. De atunci am urmărit activităţile Teatrului Excelsior şi aşa am aflat despre concursul de dramaturgie. Încă din generală mi-a plăcut să scriu, însă la liceu nu prea am mai avut timp. Am spus că acum merită să încerc. Eu sunt mândră de rezultat. Nu mă aşteptam să fie nomina­lizată piesa mea, pentru că este pentru prima dată când scriu o piesă de teatru”, a mai declarat ­Dia­na Oprea.

Organizat de Primăria Capitalei prin Teatrul EXCELSIOR, Concursul de dramaturgie pentru adolescenţi NEW DRAMA este primul proiect din cadrul programului multianual EXCELSIOR Educaţional care le oferă adolescenţilor pasionaţi de teatru şansa de a-şi vedea primele încercări dramaturgice transformate în spectacole realizate în regim profesionist.

loading...
error: Content is protected !!