Actualitate

Numărul „flotanților”, în creștere în județ

La nivelul judeţului Buzău, în cea de-a doua parte a anului 2023 au fost eliberate peste 1.900 vize de reşedinţă, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022, potrivit Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor (DGEP), citată de „Agerpres”.

În contextul alegerilor europarlamentare şi locale, care vor avea loc în data de 9 iunie, mai mulţi prefecţi din ţară au solicitat instituţiilor care se ocupă de evidenţa persoanelor informaţii privind numărul vizelor de flotant eliberate în ultimele luni. La nivelul judeţului Buzău, la finalul anului trecut erau înregistrate 1.977 de vize de reşedinţă, față de 1.688 în anul precedent.

Unul dintre prefecţii care a solicitat lămuriri în ceea ce priveşte numărul vizelor de flotant este Florentina Stănculescu din Giurgiu. Aceasta a declarat că primeşte sesizări de la cetăţeni cu privire la faptul că în judeţ ar fi un aflux mare de persoane care solicită vize de flotant în această perioadă şi că un răspuns ferm cu privire la aceste situaţii este aşteptat prin implicarea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, care va solicita o transparenţă în comunicarea acestor date la nivel naţional.

Viza de flotant este un document emis de autoritățile locale din România, care atestă că o persoană locuiește într-o anumită locație. Această viză este necesară pentru a-ți schimba oficial reședința și a putea beneficia de servicii publice la adresa respectivă. Viza de flotant înseamnă, de fapt, dreptul unei persoane de a locui într-o anumită locație, chiar dacă nu deține acolo o proprietate sau nu are un contract de închiriere pe numele său.

Viza de flotant permite persoanei respective să se înregistreze cu domiciliul în respectiva locație, dar nu îi conferă drepturi de proprietate sau de închiriere asupra acesteia. Viza de flotant este utilă în situațiile în care o persoană locuiește într-un anumit loc temporar sau într-o locație în care nu este proprietar sau titular al contractului de închiriere, cum ar fi cazul studenților care stau în cămine studențești sau al celor care locuiesc cu prieteni sau rude, fără să aibă un contrat formal de închiriere. Acest document este emis de către primării și este necesar pentru a dovedi că locuiești într-o anumită locație și pentru a te putea înregistra oficial la acea adresă. Prin viza de flotant, poți beneficia de servicii publice locale și de alte avantaje care presupun o adresă de reședință stabilă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker