Actualitate

Numărul cazurilor de infectați cu COVID – 19 a crescut în județ, buzoienilor nu le pasă că pot fi bombe biologice

UPDATE

Pe surse, unul dintre cazuri este un adolescent de 16 ani, elev al Colegiului Național B.P.Hasdeu, cunoștință a bătrânei de 73 de ani, confirmată pozitiv pe 9 martie. 

De asemenea, a mai fost diagnosticată cu infecție cu coronavirus o tânără de 24 de ani, din municipiul Buzău.

Al treilea bolnav COVID 19 din Buzău este o persoană care a fost preluată din centrul de carantină din municipiu.

Fie că sunt tineri, fie că sunt trecuți de 60 de ani, mulți buzoieni întorși din zone afectate de extinderea infecției cu virusul COVID – 19 sau care au intrat în contact cu rude sau vecini aflați în această situație ignoră recomandările și avertismentul cu sancționarea de către autorități și ies la plimbare pe străzi. Asta se întâmplă atât în zone rurale cât și în municipiul Buzău. Vigilența unor cetățeni a făcut ca acei res­ponsabili cu supravegherea lor să acționeze la timp și să-i trimită în carantină pe plimbăreți.

Patrule mixte formate din polițiști și jandarmi au aplicat în week-end la Buzău primele două sancțiuni unor persoane care nu au repectat măsura izolării la domiciliu după venirea din străinătate, o femeie de 62 de ani, din Pleșești, și o tânără buzoiancă, de 21 ani, fiind amendate cu 2.500 lei, în total, și plasate în carantină.

Potrivit Prefecturii Buzău, duminică, o patrulă mixtă formată din polițiști și jandarmi au depistat-o pe femeia în vârstă de 62 de ani plimbându-se pe stradă deși ar fi trebuit să se autoizoleze la domiciliu, fiind contact direct al unei rude venită din Germania. Femeia a fost sancționată contravențional cu 500 lei, iar forțele de ordine au pus în aplicare prevederile ordonanței militare emisă sâmbătă și au plasat-o în carantină în Tabăra de la Poiana Pinului.

Tânăra din Buzău a fost și ea surprinsă la plimbare pe stradă, după ce un cunoscut a văzut-o și a sunat la 112. A fost și sancționată și trimisă în carantină instituționalizată.

Iar cazuri precum cele două sunt, cu siguranță multe altele, care pot fi cunoscute de autoritățile responsabile doar dacă cetățenii cu simț civic le anunță, îndiferent dacă este vorba despre vecini, cunoscuți sau membri ai familiei. Orice astfel de situație poate fi un caz mai puțin de posibilă conta­minare cu virusul COVID-19.

Amintim că la începutul lunii martie a fost confirmat în județul Buzău primul caz de infectare cu noul coronavirus, iar la o săptămână a fost confirmat al doilea. Surse neoficiale susțin că de atunci alte patru persoane ar fi fost trimise la Institutul Matei Balș.

Ordonanta militară nr. 2 din 21.03.2020 prevede că ,,persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază”.

Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

La data de 23 martie, în județul Buzău se aflau în carantină 67 de persoane, iar autoritățile dau asigurări că mai există locuri disponibile pentru carantinarea persoanelor care vin din zone de risc, cu posibilitatea de extindere a capacității.

Pentru alte 2.428 de persoane a fost luată măsura izolării la domiciliu. Cele mai multe persoane aflate în atenția autorităților sunt în municipiile Buzău și Rm. Sărat, dar și în Calvini, unde doar pe final de săptămână numărul a depășit 100.

Pentru a ține sub control situația de acolo, forțele de ordine au fost suplimentate cu jandarmi de la Gruparea Mobilă Ploiești. În continuare, pe raza județului Buzău, sunt desfășurate activități pentru verificarea și identificarea persoanelor care încalcă măsura izolării la domiciliu și misiuni de verificare a respectării suspendării activității de servire și consum al produselor alimentare și băuturilor alcoolice și non alcoolice organizată de restaurante, hoteluri, cafenele și alte localuri.

Deplasarea pe timpul nopții, permisă doar în cazul urgențelor sau în interes de serviciu

Reamintim că de duminică seară, în intervalul orar 22.00 – 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru următoarele motive:

  1. a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/ locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  2. b) deplasarea pentru ­asi­gurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
  3. c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  4. d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
  5. e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

După ora 22.00, pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sau personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la solicitarea autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverință eliberată de angajator sau o declarație pe proprie răspundere și actul de identitate, după caz.  Declarația pe propria răspundere poate fi completată și olograf.

Potrivit art. 5, din Ordonanța amintită anterior, pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința elibe­rată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

De asemenea, pentru ­ve­rificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura. Fac excepție de la aceste prevederi personalul din cadrul Administrației Prezidențiale, Parlamentului României, Guvernului României, Ministerului Public, instituțiilor sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, corpului diplomatic și personalul care asigură serviciile de utilitate publică.

Declarația pe propria răspundere poate fi completată integral olograf („de mână”), cu preluarea tuturor elementelor prevăzute în modelul declarației pus la dispoziție. Declarația pe proprie răspundere completată se va afla în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu documentul de identitate, și va fi pusă la dispoziția reprezentanților Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale la momentul legitimării persoanei. Repre­zentanții Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale pot efectua fotografirea documentelor (declarație pe proprie răspundere și act de identitate) la momentul legitimării persoanei.

Reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TEL­VERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

De luni dimineață, România a devenit zonă galbenă de risc, numărul persoanelor infectate cu COVID-19 depășind 500, fiind înregistrate cinci decese până la ora 14,00.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker