Sănătate

NU ȘTII CÂND SĂ FACI PRIMA VIZITĂ LA STOMATOLOG cu cel mic? Iată 3 sfaturi utile de la buzoieni pentru a pregăti acest moment

Chiar și pentru adulți, de multe ori, vizita la stomatolog nu este primită cu multă bucurie, mai ales dacă în trecut ai avut parte de experiențe neplăcute. Dacă numai gândul la zumzăitul binecunoscut al frezei dentare te înfioară, iar mirosul specific de anestezic îți provoacă transpirații reci, cu siguranță vei întârzia cât poți de mult programarea la dentist.

Cu toate acestea, ești conștient că sănătatea orală a celui mic este foarte importantă și trebuie protejată de la o vârstă fragedă pentru a beneficia toată viața de dinți albi și sănătoși. Însă, poate de multe ori te-ai întrebat când ar fi un moment oportun să faci prima vizită cu micuțul tău la dentist, pentru o primă evaluare.

Îngrijirea sănătății orale începe de la primii dințișori care, dacă vor fi îngrijiți corect, vor susține dezvoltarea sănătoasă a celor permanenți. Medicii pediatri recomandă curățarea gingiilor și a dinților de lapte cu un prosop umed după fiecare alăptare sau masă. 

În plus, o alăptare prelungită poate cauza carii bebelușului, pentru că saliva nu mai vine în contact cu dinții pentru a-i curăța, iar placa bacteriană care se creează pe suprafața smalțului dentar poate ataca în profunzime dintele.

În plus, dacă deja ai început diversificarea, este important să susții independența copilului și să îl lași să exploreze cu dințișorii lui diferite texturi ale alimentelor: morcov, ardei, mere, astfel încât să își întărească musculatura folosită în masticație și, în același timp, să își curețe dantura.

Fibrele din fructe și legume masează gingiile, cresc producția de salivă, care în mod natural curăță dinții, înlătură bacteriile și resturile de mâncare. Totuși, vei avea nevoie de un scaun potrivit, pentru ca cel mic să rămână în siguranță și să mențină o poziție corectă a corpului în timpul mesei. Poți găsi la un click distanță mai multe modele de scaune de masă pentru cei mici, iar tu îl poți alege pe cel potrivit vârstei copilului tău.

Chiar dacă aceste reguli sunt respectate cu strictețe, prima vizită la stomatolog ar trebui să fie făcută la 6 luni de la apariția primului dințișor sau până ce copilul împlinește 2 ani. Cu cât vei reuși să ajungi mai devreme, cu atât vei putea preveni alte afecțiuni pe termen lung.

   3 SFATURI UTILE pentru prima vizită la dentist

Pentru a sprijini copilul să aibă o experiență cât mai plăcută la stomatolog, astfel încât vizitele să rămână regulate și parte din normalitate, este important să pregătești cu grijă acest moment.

  1.       Jucați-vă de-a dentistul – prin joc vei putea sa transmiți siguranță copilului și să îl pregătești pentru prima experiență cu medicul.
  2.       Anunță vizita din timp – reamintește de câteva ori copilului că va veni momentul să mergeți la dentist astfel încât să nu fie surprins, ci să aștepte cu entuziasm noua aventură.
  3.       Mergi pregătit – poți lua de acasă câteva jucării preferate ale copilului, cu care se poate juca în sala de așteptare sau pe care le poate duce chiar el la control.

În concluzie, chiar dacă pentru tine vizita la stomatolog nu este o plăcere, pentru copilul tău poate deveni o experiență plăcută, iar tu îl poți ajuta să nu cunoască niciodată teama de dentist.

 

Sursa foto: shutterstock.com

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker