Administrație

Nou proiect al Primăriei Buzău în Parcul Marghiloman

Mai multe proiecte au fost dezbătute, marți, în ședința ordinară a Consiliului Local al municipiului Buzău, printre acestea fiind și cel privitor la reabilitarea construcției „Casa grădinarului” din Parcul Marghiloman și integrarea acesteia într-un centru educațional în aer liber, alături de construirea unei sere.

Clădirea propriu-zisă din Parcul Marghiloman are o suprafață totală de 52 de metri pătrați, iar, în urmă cu zeci de ani, era locuită de grădinarii care se ocupau de domeniul lui Alexandru Marghiloman. În prezent, clădirea a devenit refugiu pentru oamenii fără adăpost, însă Primăria are planuri îndrăznețe, iar, pe lângă reabilitarea construcției, urmează să fie amplasată aici și o seră, împreună cu un grup sanitar, în suprafață de 192 de metri pătrați, construcția finală acoperind 244 de metri pătrați.

Proiectul a fost estimat inițial la suma de 4.550.704 lei, însă costul final încă mai suportă schimbări și este influențat atât de tipul de amenajament care va fi ales, cât și de oferta firmei care va câștiga licitația. În cadrul ședinței de ieri, costul proiectului a fost redus cu 180.000 de euro, după reviziuirea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție de către Comisia de buget. Tot în timpul ședinței au fost prezentate și câteva posibile prototipuri arhitecturale pe care viitoarea seră le-ar putea avea, toate fiind de inspirație victoriană, așa cum se găsesc în Marea Britanie.

Petrică Cîrstea

Cum era de așteptat, proiectul a stârnit și rumoare printre cei prezenți, iar consilierul USR Irinel Cîrstea a susținut că prețul viitoarei construcții ar fi nejustificat de ridicat. Acesta a făcut calcule estimative, pe baza suprafeței pe care amplasamentul o va avea, iar socotelile sale nu se apropie de bugetul alocat acestui proiect. Cu toate acestea, Irinel Cîrstea a spus că rămâne interesat de proiect, iar părerea sa se va schimba după ce vor fi făcute toate calculele și se va stabili o sumă justificată, oferindu-se, chiar, să ajute autoritățile locale la stabilirea costului final.

„Poate ne spuneți cât costă, efectiv, sera, pentru că, în momentul de față, o seră de 192 de metri pătrați la 450.000 de euro vă garantez că este record mondial. Acele sere în stil victorian sunt extraordinare, dar nu ajung, în niciun caz, la un cost de 2.700 de euro pe metrul pătrat (…) Vă stau la dispoziție cu toată expertiza, având în vedere că lucrez în domeniu, pentru a avea un cost corect și cu absolut toate dotările. Nu voi vota acest proiect, am dubii cu privire la această sumă uriașă, dar, având în vedere că urmează noi discuții, cu siguranță veți căpăta încrederea noastră”, a spus Petrică Cîrstea.

Viceprimarul Oana Matache a ținut să îl liniștească pe consilierul local, spunând că trebuie luat în calcul și faptul că viitoarea construcție va fi amplasată într-un parc-monument, iar caracterul acestuia justifică sumele alocate. Cu toate acestea, discuțiile cu privire la costuri sunt încă în desfășurare, iar bugetul va mai suferi modificări, în funcție de mai mulți factori. „Vorbim de un parc-monument, nu vorbim despre o seră obișnuită de grădină, ceea ce justifică aceste investiții (…) De menționat că, în discuțiile noastre cu proiectanții, se continuă reevaluarea. Acesta este un buget estimativ și se va continua recalcularea”, a declarat Oana Matache.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker