Actualitate

Noi documente despre teroarea de la Penitenciarul Rm. Sărat condus de torționarul Vișinescu

Ioan „Jenică” Arnăutu a fost unul dintre numeroșii deținuți politici din România comunistă care au murit, în chinuri groaznice, în închisoare. Partizanul din Bucovina și-a găsit sfârșitul în închisoarea din Râmnicu Sărat, condusă pe atunci de torționarul buzoian Alexandru Vișinescu. Jenică Arnăutu a fost arestat pentru implicarea sa în rezistența anticomunistă din Bucovina.

Jenică Arnăutu

La proces, procurorul militar a solicitat trimiterea sa în fața plutonului de execuție. Arnăutu avea să fie condamnat la 25 de ani de temniță grea și muncă silnică pentru uneltire contra securității statului.

Timp de șapte ani și jumătate, tânărul a trecut prin penitenciarele Suceava, Oradea, Jilava și Aiud, în toate acestea devenind cunoscut pentru îndârjire, proteste (în special greva foamei) și caracterul de fier, fiind sancționat în repetate rânduri cu izolare la carceră și în lanțuri pentru multe zile. În august 1957, Jenică Arnăutu a ajuns la închisoarea Râmnicu Sărat, fiind transferat în același transport cu alți câțiva deținuți politici considerați a fi capii unei mari greve organizate la Aiud. Avea 34 de ani, era grav bolnav și din ce în ce mai îndârjit.

În timpul detenției, a făcut și aici, de mai multe ori, greva foamei, protestând împotriva regimului de detenție, motiv pentru care a și fost pedepsit în reăetate rânduri. Documente declasificate surprind teroarea impusă de torționarul Vișinescu, condamnat în 2016 pentru infracțiuni contra umanității în legătură cu abuzurile săvârșite asupra deținuților politici.

Într-un document din 31 iulie 1959, Vișinescu comunica către „Formațiunea 0951 București” informații despre „deținutul” Ioan Arnăutu, care intrase în greva foamei: „Cel în cauză, în motivele arătate, în afară de cele juridice, aduce și o serie de calomnii la adresa conducerii penitenciarului și a regimului care i se aplică. Respectivul a mai declarat greva foamei, atât în Penitenciarul Oradea cât și în Penitenciarul Aiud, când a stat în greva foamei 20 de zile și văzând că nu a fost văzut de organele de justiție a renunțat singur. Menționăm că sus-numitul, pentru manifestările avute și nerespectarea regimului de penitenciar, a fost pedepsit pe timpul deținerii cu un total de 46 de zile de izolare cu regim sever și 30 de zile cu lanțurile la picioare”.

Un alt document, din 6 august 1958, semnat de un supraveghetor, surprinde lejeritatea cu care a fost pedepsit deținutul politic Arnăutu: „În timp ce se afla în  curtea de plimbare nr. 3, a ridicat capul și s-a uitat la santinelă să vadă cine este acolo. Acest lucru a fost constatat de mine deoarece mă aflam în curte la postul respectiv. Ca măsură imediată am ordonat să îl introducă în cameră. Propun a fi pedepsit cu 5 zile de izolare”.

Buzoianul Alexandru Vișinescu a fost condamnat în 2016 pentru infracțiuni contra umanității în legătură cu abuzurile săvârșite asupra deținuților politici. A fost găsit vinovat de moartea a 12 deținuți politici, care au fost bătuți, înfometați și lăsați fără medicamente. A fost primul torționar comunist condamnat definitiv în România. Procesul său a survenit după 50 de ani de la săvârșirea faptelor. La 5 noiembrie 2018, Alexandru Vișinescu a decedat la Spitalul Penitenciar Rahova.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker