Actualitate

Niciun vinovat în scandalul resturilor de animale îngropate lângă abatorul de la marginea municipiului Rm. Sărat

Anchetatorii nu au identificat niciun vinovat de dezastrul ecologic din vara anului trecut dintr-o lizieră de la marginea municipiului Rm. Sărat spre Focșani. Dosarul penal deschis după ce în zona unui abator de la ieșire din municipiul Rm. Sărat spre Focșani au fost găsite aruncate și îngropate leșuri de animale și resturi animaliere a fost clasat, ceea ce înseamnă că nu a fost găsit niciun respon- sabil, iar fapta nu există.

„La Rm. Sărat miros groaznic de mortăciuni. 3 gropi de 8/6 metri pline cu resturi provenite din sa- crificarea animalelor de la abatorul Global ProCarm. Cartierul C. I. PARHON din Râmnicu Sarat invadat de miros insuportabil. ALOOO, GARDA DE ME­DIU!!!! PRIMĂRIA ȘI ORGANELE COMPETENTE! DORMIȚI SAU LUAȚI ȘPAGĂ???!!!!! Da­că e opera lor sau a altora, înseamnă că au infestat pânza freatică. Cei de la Mediu ar trebui să se autosesizeze”, a scris, la vremea respectivă, pe Facebook, un localnic care a distribuit pe rețelele de socializare mai multe filmări din zonă.

S-a spus că abatorul ar aparține unui personaj controversat din Rm. Sărat care, în urmă cu zece ani, a fost trimis în judecată de către Direcția Națională Anticorupție pentru fraudă cu fonduri europene, alături de primarul și de viceprimarul de atunci ai comunei Podgoria, iar în acest moment mai are un dosar penal în curs în care a primit o condamnare de 5 ani în primă instanță, însă a obținut rejudecarea cazului.

Fostul primar Constan­tin Baciu și ex-vicele Neculai Milea (fost secretar al Primăriei Podgoria la data comiterii presupusei infracțiuni) au fost acuzați de complicitate la infracțiunea de folosire și prezentare de documente false și inexacte având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Alături de cei doi a fost trimis în judecată și omul de afaceri Mironel Carmen Dascălu, asociat și admi- nistrator la S.C. FERMA DAS AGRO S.R.L. Podgoria, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de folosire și prezentare de documente false și ine­xacte având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene, înșe­lăciune și fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată. Conform rechi- zitoriului întocmit de pro­curorii Direcției Națio­nale Anticorupție, paguba produsă astfel s-ar fi ridicat la peste un milion de lei.

„În cursul anilor 2005 și 2006, inculpatul Baciu Constantin a concesionat în mod ilegal către S.C. FERMA DAS AGRO S.R.L. Podgoria suprafața de 10 hectare de teren extravilan și a întocmit fără drept certificatul de urbanism, cu­noscând că aceste documente vor fi folosite de către Dascălu Carmen Mi­ronel în cadrul proiectului cu finanțare SAPARD. La rândul său, Milea Neculai, în calitate de secretar al comunei Podgoria, a contribuit la concesionarea în mod ilegal a terenului men­ționat mai sus prin aceea că nu a urmărit întocmirea și avizarea pentru legalitate a proiectului de hotărâre de Consiliu Local, a semnat contractul de concesiune și nu a făcut demersurile necesare pentru rezilierea acestuia. Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 516.402,38 lei (aproximativ 146.517,911 euro)”, susțineau procurorii anticorupție, care au și dispus instituirea unui seche­stru asigurator asupra casei bătrânești a ex-primarului Constantin Baciu, în valoarea de peste 100.000 lei.

Ulterior, fostul primar al comunei Podgoria, Constantin Baciu, și fostul viceprimar Neculai Milea au fost achitați de Curtea de Apel Ploiești în dosarul de corupție în urma căruia Direcția Națională Antico­rupție i-a trimis în judecată, alături de Mironel Carmen Dascălu, acesta din urmă fiind condamnat la doi ani și șase luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei, precum și la inter- zicerea unor drepturi pe o perioadă de un an.

Numele lui Mironel Dascălu este legat și de ferma de porci de la Stâlpu distrusă de un incendiu la începutul lunii ianuarie 2020. În acest caz sunt necesare expertize pentru a se stabili dacă este vorba despre o mână criminală, o înscenare sau dacă focul a pornit de la instalația electrică.

Articole similare

error: Continut protejat!!