Actualitate

Nicio școală din județ în categoria I de risc seismic

39 de școli, săli de sport sau laboratoare școlare sunt încadrate în clasa de risc seismic I, potrivit unui comunicat al Guvernului, care precizează că unităţile de învăţământ care prezintă risc crescut de prăbuşire în caz de cutremur vor intra cu prioritate într-un proces de consolidare şi reabilitare, informează Agerpres. Datele au fost prezentate în cadrul şedinţei Comitetului interministerial pentru analiza de risc seismic care a avut loc, marţi, la Palatul Victoria, sub coordonarea premierului Nicolae Ciucă.

În cadrul reuniunii a fost luată decizia ca până vineri, 24 februarie, Ministerul Educaţiei să sprijine autorităţile locale să identifice soluţii pentru relocarea în spaţii sigure a copiilor care îşi desfăşoară în prezent activitatea în clădiri încadrate în categoria de risc seismic I.

„Urmare a actualizării în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România, de către unităţile de învăţământ, a situaţiei clădirilor aflate în risc seismic I, a rezultat faptul că 39 de clădiri aparţinând unităţilor de învăţământ sunt încadrate în categoria de risc seismic I. Dintre acestea, 21 sunt clădiri în care se desfăşoară, în prezent, activităţi şcolare, 15 având destinaţia săli de clasă sau laboratoare, restul având alte destinaţii (cămin, sală de sport). Şcolile şi instituţiile de învăţământ care prezintă risc crescut în caz de cutremur, potrivit expertizărilor realizate, vor intra cu prioritate într-un proces de consolidare şi reabilitare printr-un program guvernamental ce va fi aprobat de Guvern”, se arată în comunicat.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că se caută soluții pentru mutarea elevilor care învață în astfel de clădiri. „O parte din inspectorii şcolari din judeţele în care se află clădiri încadrate în clasa de risc seismic I şi în care se desfăşoară activităţi didactice au anunţat ministerul, în cursul zilei de azi, că deja au fost identificate soluţii pentru relocarea elevilor. Inspectoratele şcolare au termen până miercuri, 22 februarie, pentru a identifica, împreună cu autorităţile locale, soluţii de relocare”, a declarat Deca.

În Buzău nu avem nicio unitate de învățământ care să fie încadrată în categoria de risc seismic I, dar avem în categoria de risc seismic II. Este vorba despre Colegiul Pedagogic Buzău, care este vizibil afectat de trecerea timpului. Din toamna anului trecut, conducerea unității de învățământ a hotărât să mute mai multe clase care învățau în acest liceu, tocmai din cauza faptului că au apărut crăpături în pereți și din tavan a început să pice tencuiala. Elevii au fost mutați într-un corp al Colegiului Național „B.P. Hasdeu”. Primăria Municipiului Buzău este cea care se va ocupa de renovarea liceului, dar costurile sunt prea mari, așa că cel mai probabil vor încerca să acceseze fonduri prin Programul Național de Redresare și Reziliență sau Programul Operațional Regional.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker