Politic

Negocieri dintre liberali și social-democrați. Guvernul lui Ciolacu, o nouă față?

În această perioadă au loc negocieri intense între PNL și PSD privind rocada guvernamentală. Surse politice au dezvăluit pentru PS News că PSD și PNL negociază în prezent posibilitatea ca liberalii să preia Ministerul Apărării, iar social-democrații să obțină în schimb Ministerul de Interne. În acest context, actualul ministru al Internelor, Lucian Bode, ar rămâne cu funcția de secretar general al PNL, iar Nicolae Ciucă ar dori să se întoarcă la șefia Ministerului Apărării, în paralel cu obținerea funcției de vicepremier.

Cum ar putea arăta Guvernul condus de Marcel Ciolacu

Premier va fi Marcel Ciolacu, actualul lider al PSD. La Justiție, PSD are deja un nume care ar putea să ocupe fotoliul pe care Cătălin Predoiu îl va lăsa liber: senatorul Robert Cazanciuc, care a mai ocupat această funcție în perioada aprilie 2013–noiembrie 2015. La Ministerul de Interne, portofoliu ce ar urma să fie deținut de social-democrați, va fi numit fostul premier al României, Mihai Tudose, în prezent europarlamentar PSD. La Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, PSD ar putea să îl propună pe Marius Nica, fost ministru al Fondurilor Europene. Sorin Grindeanu, actualul ministru al Transporturilor, ar urma să fie ales președinte al Camerei Deputaților, poziție ocupată în prezent de Marcel Ciolacu.

Funcția de vicepremier lăsată vacantă de PSD ar urma să fie ocupată de un liberal – în cărți pentru această poziție ar putea fi chiar actualul premier Nicolae Ciucă. Liberalii trebuie să găsească și un titular la Transporturi. O variantă care circulă acum în partid este nominalizarea lui Marcel Boloș pe acest portofoliu. PNL ar urma să preia și Ministerul de Finanțe. Posibile numiri: deputatul Bogdan Huțucă sau Lucian Heiuș, actualul președinte al ANAF.

Ce implică sistemul de rotație PNL-PSD

Acordul politic de constituire a „Coaliției Naționale pentru România”, semnat de liderii PSD, PNL și UDMR în noiembrie 2021, la constituirea actualei coaliții de guvernare, prevede că Nicolae Ciucă va avea mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit un premier din partea PSD, până la alegerile generale din 2024. Documentul prevedea și condițiile în care funcționa sistemul de rotație între PNL și PSD; la schimbarea premierului, să fie înlocuiți și următorii reprezentanți în guvern:

  • vicepremierul din partea PSD, înlocuit de un vicepremier din partea PNL;
  • ministrul Transporturilor din partea PSD, înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;
  • ministrul Finanțelor publice din partea PSD, înlocuit de PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției;
  • coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului.

Articole similare