Administrație

Neagu, atac la Legea Bugetului: ,,Cum să funcționez dacă în loc să-mi dai 90%, cât scrie la lege, tu îmi dai 35%?”

Momente tensionate, joi, în ședința ordinară a Consiliului Județean Buzău, având ca sursă sumele insuficiente cu care instituția trebuie să se descurce anul acesta din cauza împărțirii discreționare de fonduri pe care Guvernul Cîțu a făcut-o prin bugetul de stat. O intervenție a consilierului județean PNL Ionuț Iuga, prin care motiva de ce s-au abținut liberalii la votul pentru două proiecte de hotărâre – respectiv cel ce vizează alocarea sumelor defalcate din TVA alocate județului Buzău pentru finanțarea cheltuielilor cu drumurile județene, dar și cel ce vizează închiderea Centrului Rezidențial nr. 5 de la Beceni -, l-a dezlănțuit pe președintele Petre Ema­noil Neagu.

Acesta a răbufnit după ce consilierii PNL s-au abținut la votul pentru cel de-al doilea proiect, motivând, prin vocea liberalului Iuga, că în comisii se ceruse o prioritizare la finanțare a drumurilor jude­țene, dar și o nouă abordare pentru funcționarea Centrului de la Beceni.

,,Avem probleme deosebite pe bugetul de la Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului. Acum un an de zile, spre exemplu, din banii proprii ai Consi­liului Județean a trebuit să suportăm anumite cheltuieli pe care nu le-am mai recuperat niciodată, pentru că onor toți cei care au condus ministerul (n.r., Muncii) până acum, fără să fie doar de o anumită culoare (n.r., politică), practic, în afară de declarații, au devalizat, că a fost bugetul mic, aceste direcții, și a picat în sarcina noastră, a Consiliului Jude­țean, pentru că niciodată nu s-a asigurat bugetul prin lege. N-aș fi vrut să intru în aceasta (n.r., discuție) dar vă garantez că de aici încolo o să motivez orice decizie pe care o luăm noi, ca și Consiliu Județean, pentru că suntem în colaps. Se vorbește în momentul ăsta să reducem cheltuielile. Păi dacă tu îmi tai bugetul, în loc să-mi dai 90% cât scrie la lege, tu îmi dai 35%, cu ce să ții?”, a spus președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

Acesta spune că, în acest moment, Consiliul Județean funcționează din proiectele din anii trecuți. ,,De aici încolo, cine vine, să vină și cu argumente, pentru că de vorbe sunt sătui și cetățenii, suntem sătui și noi. Că degeaba ai proiecte frumoase la televizor dacă în spate nu ai și finanțare. Eu nu am văzut până acum să-mi vină un ban în plus la buget. Iertați-mă că vă spun lucrul acesta, și eu sunt un om tolerant. Nu am văzut să-mi vină măcar un leu în plus la Consiliul Județean. Fiecare doar vizează (…) O să vă invit pe toate grupurile politice să vedeți câtă muncă este – și le mulțumesc încă o dată celor din aparatul propriu – să putem să punem banii de colo până colo ca să putem să funcționăm. Că noi, în momentul ăsta, nu funcționăm decât din proiectele pe care le avem din trecut. Nu se întrevede nimic la orizont. Nimeni nu știe câți bani a cheltuit Consiliul Județean ca să putem să estompăm pandemia. Dar declarațiile sunt frumoase la televizor, dar nimeni n-a ridicat un deget. Mulțumesc doctorului Zoican, mulțumesc domnului de la Rm. Sărat, Rânja (n.r., medicul Paul Rânja). Restul sunt declarații. Mai vine unul să spună de ce nu cumpărăm PCR…”, a adăugat Neagu.

Șeful Consiliului Jude­țean Buzău susține că situația este cu atât mai complicată cu cât județul nu poate fi condus din punct de vedere administrativ, politic. ,,Nu avem prefect, subprefect, n-am cu cine să colaborez… Restul e poezie. Dacă politicienii toți, indiferent de ce culoare poli­tică sunt, n-or să înțeleagă că trebuie să facă ceva și pentru cetățeni, în primul rând pentru cetățenii care i-au dus în Parlament, n-o să facem niciodată absolut ­ni­mic. Lasă să vină bugetul mai târziu, că și așa e mic, poate nu-l cheltuim ș.a.md. Indiferent de culoarea politică pe care o avem noi, cetățenii ne vor întreba de ce și cum. Este prima dată de când sunt președintele Consiliului Județean de când intru în asemenea… Sper să nu mai intru niciodată. Vreau să trag un semnal de alarmă că lucrurile nu sunt în ordine”, a spus Petre Emanoil Neagu.

Legea Bugetului pe 2021 a fost adoptată la începutul acestei luni fără ca vreun amendament din partea opoziției să fie luat în seamă. În schimb, în forma bugetului dezbătut în Parlament a apărut o anexă  care prevede alocarea discre­ționară a unor fonduri către autoritățile locale. Concret, o anexă din Legea bugetului prevede alocarea a 380 de milioane de lei, repre­zentând bani pentru diferi­te investiții ale autorităților locale, unde din 62 de unități administrative care primesc fonduri, doar două sunt cu conducere social-democrată, în rest fiind șefi de consilii județene sau primari din PNL, USR-PLUS sau UDMR.

Potrivit anexei de la Legea Bugetului referitoare la sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2021, sunt finanțate investiții locale precum săli de sport, instalații de tratare apă uzată, spitale, pasaje, restaurări, anvelopare blocuri, platforme ecolo­gice, achiziționare utilaje pentru autogospodărire, iluminat public stradal, reabilitare, asfaltare și extindere drumuri, poduri, construire trotuare și piste de biciclete, parcuri industriale sau finanțarea unor studii de fezabilitate. Cea mai mare sumă a mers către județul Brașov, acolo unde Consiliul Județean condus de liberalul Adrian Veștea are alocată suma de 30 ­mi­lioane de lei pentru finanțarea aeroportului, în timp ce Primă­ria Brașovului, condusă de USR-istul Allen Coliban, a primit 29 de milioane de lei, pentru amenajarea unui parc industrial și reabilitarea fațadelor unor imobile. O sumă apropiată de acestea, adică 28 de milioane de lei, era prevăzută pentru Timi­șoara, unde primar e Dominic Fritz, ales pe listele USR-PLUS. Banii sunt destinați lărgirii unor străzi și pentru ­mo­dernizarea unui parc.

Primăria Lopătari, unde primar este un reprezentant al USR-Plus, este singura administrație locală din județul Buzău care a primit bani prin Anexa 7.03, pentru achiziția unor utilaje pentru auto-gospodărire.

Articole similare