Actualitate

Ne grăbim încet! După șase luni de amorțeală la Ministerul Justiției, proiectul penitenciarului de la Unguriu s-a mișcat puțin

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a anunțat că va demara procedura de achiziție a serviciilor de proiectare pentru două închisori care vor fi construite în județele Buzău și Prahova, după ce în ședința de Guvern de miercuri au fost adoptate hotărârile pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți.

Este vorba despre Penitenciarul Berceni, din județul Prahova, care va avea 1.000 de locuri cu regim de maximă siguranță și închis, ce va fi dat în administrarea Penitenciarului Ploiești, cu o valoare a investiției ce se ridică la 133,40 milioane de euro, și ­des­pre penitenciarul ce va fi construit în comuna buzoiană Unguriu și care va avea 900 de locuri cu regim semideschis și deschis. Valoarea investiției se ridică la 49,09 milioane de euro, iar locația va fi în administrarea Penitenciarului Focșani. Proiectele sunt finanțate printr-un împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, fiind primele ­pe­nitenciare noi construite în România în ultimii 27 de ani.

Proiectul de HG menit să aprobe indicatorii tehnico-economici ai celor două obiective menționate mai sus a fost postat pe site-ul MJ, în dezbatere ­pu­blică, încă din 30 septembrie 2020. Potrivit unui comunicat al ANP, după elaborarea proiectelor tehnice și a detaliilor de execuție, se va iniția procedura de licitație publică pentru contractarea lucrărilor. Procedurile de licitație publică se vor posta și în ­Jur­nalul European de Achiziții Pu­blice.

Conform ANP, construirea celor două penitenciare se înscrie în demersurile planificate pentru perioada 2020 – 2025 și urmărește îmbunătățirea condițiilor de viață pentru persoanele private de li­bertate, prin reducerea supraaglomerării și asigurarea res­pectării celor mai bune practici internaționale referitoare la infrastructură și regim de detenție.

Cele două obiective sunt prevăzute în Memorandumul adoptat de Guvern în noiembrie 2020 privind aprobarea Planului de acțiune pentru perioada 2020 – 2025, elaborat în vederea executării hotărârii-pilot Rezmiveș și alții împotriva României, precum și a hotărârilor pronunțate în grupul de cauze Bragadireanu împotriva României. Hotărârea pilot în cauza Rezmiveș și alții împotriva României a fost pronunțată pe 25 aprilie 2017 de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În această cauză, dar și în altele reclamate la CEDO, statul român a fost pus la zid pentru suprapopularea din centrele de reținere și arest preventiv și din unitățile penitenciare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker