ActualitateCultură

Muzică de pe vremea bunicilor, la Centrul „Marghiloman”

Un eveniment cultural , în premieră la Buzău, cu o încărcătură sufletească deosebită, menit să contribuie la creșterea gradului de recunoaștere și vizibilitate a păstrătorilor și transmițătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităților din zona de munte a județului s-a petrecut în week-end la Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”. Inițiativa organizării lui l-a avut buzoianca Claudia Colniceanu, masterandă la clasa de etnomuzicologie a conf. univ. dr. Costin Moisil, a  Universității Naționale de Muzică București și face parte din proiectul „Mousaios Sound”.

A fost vorba despre  un eveniment care pune în lumină valoarea muzicii țărănești. Pentru aceasta Claudia Colniceanu a avut o serie de invitați foarte valoroși prin faptul că ei se numără printre puținii cunoscători ai tradiției, ai muzicii autentice și pot face dovada dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită elemente de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestora. Invitații au interpretat cântece din repertoriul zonei în care locuiesc, cu toții urmând să redea sunetul Buzăului și, mai exact, al Văii Slănicului.

Pe lista de invitați s-au aflat Cristi Micu,  – comuna Sărulești, Mircea Micu – comuna Sărulești, purtător al distincției de „Tezaur uman viu”, Cecilia Petrescu, custode al Muzeului „Timpul Omului” – comuna Mânzălești, Gică Baciu, care la 100 de ani, I-a avut oaspeţi,  peste vară, în  curtea sa, pe participanţii la „Treasure Games in The Park: Ţinutul Buzăului”, primul reality-show online din România – comuna Mânzălești și Andrei și Dragoș Cojanu – comuna Bisoca.

„Mousaios Sound” a primit finanțare după ce Claudia Colniceanu a participat la concursul de proiecte „Antreprenor la UNMB (Universitatea Națională de Muzică București, n.r.)”, din cadrul proiectului „Leadership în muzică. Sesiuni de mentorat și concurs de proiecte antreprenoriale”, organizat de Societatea Antreprenorială Studențească din Universitatea Națională de Muzică București. Evenimentul este realizat în parteneriat cu Liceul de Arte „Margareta Sterian”, Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” și Radio România Antena Satelor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker