Cultură

Muzeul Județean nu se va deschide pentru public din data de 15 mai

Conducerea Muzeului Județean Buzău a decis ca instituția să rămână închisă publicului și după data de 15 mai, când va fi ridicată starea de urgență. Reamintim că guvernului a stabilit ca începând cu data de 15 mai să se poată deschide saloanele de îngrijire personală, cabinetele stomatologice și muzeele.

Conducerea muzeului buzoian invoca timpul necesar pentru pregătirea și deschiderea instituției în condiții de siguranță și lipsa unui cadrul legal cu norme clare pentru ca muzeele să nu pună în pericol vizitatorii, angajații și obiectele de patrimoniu.

„Vom fi pregătiți să redeschidem activitatea pe 2 iunie”

„La fel ca o mare parte dintre muzeele din țară, precum Muzeul Antipa, Muzeul Țăranului, muzeele din Alba Iulia, Baia Mare, Tulcea sau Vaslui, și din străinătate, am decis să nu deschidem încă muzeul pentru public. De mâine, angajații vor veni la muncă, păstrându-se în regim de tele-muncă muzeografii și cercetătorii științifici. Având în vedere cadrul legal insuficient de clar, contextul epidemiologic de la nivelul municipiului Buzău și al județului Buzău, și văd că lucrurile se complică, instituția noastră va rămâne închisă vizitării în perioada 15 mai – 2 iunie 2020, ca măsură de protecție pentru vizitatori, dar și pentru angajații instituției. Astfel, începând cu data de 2 iunie 2020 vom fi pregătiți să redeschidem activitatea de vizitare a expozițiilor de la sediul central și de la Casa Memorială <Vasile Voiculescu> Pârscov”, a declarat directorul Muzeului Județean, Daniel Costache.

Directorul muzeului invocă și anumite prevederi pe care instituția nu le poate respecta. Este vorba despre asigurarea unor intrări și ieșiri separate pentru vizitatori în sălile cu exponate, lucru imposibil de pus în practică în sediul Muzeului Județean.

„Folosirea unor substanțe biocide s-ar putea să afecteze obiectele de patrimoniu”

  „O altă problemă o constituie activitatea de dezinfecție. Ea trebuie făcută de către angajați, deci trebuie și o perioadă de instructaj. În plus, folosirea unor substanțe biocide, fie ele pe bază de clor sau alcool, s-ar putea să afecteze pe timp mediu și lung obiectele de patrimoniu. Avem artefacte, tapiserii…Am discutat cu restauratorii noștri, și avem niște restauratori redutabili, și ne-au spus că vaporii rezultați de la dezinfecție ar putea afecta exponatele. Gândiți-vă că se recomandă o dezinfecție o dată la patru ore în timpul programului cu publicul”, a mai declarat Daniel Costache.

Conducerea Muzeului Județean a întocmit un plan de măsuri pe care l-a propus Consiliului Județean, și a solicitat puncte de vedere din partea Direcției de Sănătate Publică și Inspectoratului Teritorial de Muncă.

„Instituția a primit zece combinezoane pentru dezinfectare din partea firmei SOFT COMPANY și suma de 1.000 lei din partea buzoianului Vladimir Păun, pentru achiziționarea de echipamente de protecție”, a mai declarat Daniel Costache.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker