Actualitate

Video/Foto I Muntele de sare de la Meledic, locul cu peisaj de iarnă tot timpul anului

OPINIA prezintă as­tăzi, în edițiile print și on-line, un nou reportaj al rubricii săptămânale cu specific turistic, realizată în colaborare cu „VINO ÎN BU­ZĂU”, cea mai completă platformă de promovare turistică a Bu­zăului. „VINO ÎN BU­ZĂU” a fost concepută de o echipă de jurnaliști, regizori și producători de televiziune, ca o platformă de informare turistică pentru a veni în întâm­pinarea turiștilor dornici de aventură și care doresc să cunoscă frumusețile zonei. Conform mana­gerului de proiect, jurna­listul Bogdan Vlădoiu, „VINO ÎN BUZĂU” își propune să ajute eficient turiștii din țară și de peste hotare să descopere obiectivele turistice din județul Buzău, nefiind o platformă turistică oarecare, ci una care are un conținut complet cu privire la obiective, tradiții sau locuri de cazare și masă din zona Buzăului.

Buzăul se poate lăuda cu zone pe care orice om pasionat de geografie trebuie să le viziteze măcar o dată în viață. Una dintre acestea ar fi localitatea Mânzălești. Ce e așa deosebit aici, în partea asta de nord a Buzăului? Uriașii munți de sare care au pus localitatea pe harta turistică a Ro­mâniei. Versanții au canioane adânci de 5-6 m cu lățimi de 0,5 – 3 m și rupturi de pantă de 2 m.

Dacă ar fi să fim sută la sută corecți, ar trebui să precizăm că, în fapt, nu e vorba despre un munte format integral din sare. Munții poartă o haină ușoară de pâmânt sub care se află tone și tone de sare. Din cauza asta, pare că în zonă e tot timpul… iarnă. De vină pentru acest fenomen este salinitatea uriașă a solului din zonă.

Și pentru că parcă nu ar fi suficient, locul este străbătut de zeci de kilometri de peșteri naturale de sare, unicat în Europa. Se remarcă de departe Peștera 6S, a cărei lungime, 3.234 metri, a plasat-o multă vreme pe primul loc în lume la acest capitol. Fotografiată și cartografiată de speologi, peștera nu este, cel puțin deocamdată, vi­zi­tabilă. Poate acest lucru se va schimba în viitor, iar iubitorii naturii vor vedea minunile din interior.

Platoul Meledic și toată zona care îl înconjoară este o arie protejată de interes național situată în Subcarpații de Curbură, în ba­zinul râului Slănic. Iar cireașa de pe „tortul de sare“ îl reprezintă grunjul de sare de pe platoul Me­ledicului.

Sedus de frumusețea zonei, Alexandru Vlahuță a consacrat un capitol întreg intitulat „Meledic” în lucrarea sa „România pitorească“.

De-ale locului

Pentru localnici, mu­n­tele de sare se dovedește mai precis decât orice buletin meteorologic. Oamenii locului spun că atunci când dealurile se închid

brusc la culoare prevestesc o ploaie. Dacă, dimpotrivă, sunt de un alb strălucitor, seceta nu le va da pace în perioada următoare.

Acces

Zona se află la 56-60 km de Buzău. Se ajunge folo­sind drumul de pe Valea Slănicului – DJ 203 K, care pornește de pe DN2-E85, de la Mără­cineni spre Săpoca (imediat înainte de a intra pe podul de peste Buzău) -, urmând ruta Beceni-Vintilă Vodă-Mân­zălești-Lo­pătari. Până la Lopătari drumul este asfaltat. |ntre Mânzălești și Lopătari accesul în zona platoului se face pe văile pâraielor Jgeab și Sărat, pe drumuri comunale.

Platoul este situat între 424 și 607 m altitudine, fiind delimitat de râul Slănic la sud, râul Jgheab la est, râul Meledic la nord și de Pârâul Sărat la vest.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker