Administrație

Municipiul Buzău, campion în Educație. Ce proiect a fost premiat la Gala Dezvoltării Durabile

Municipiul Buzău a primit titlul de ,,Campion al Educației” în cadrul Galei de Dezvoltare Durabilă, pentru dezvoltarea și implementarea proiectului “Școala din Parc”. Câști­gătorii au fost desemnați în urma unei competiții la care s-au înscris peste 150 de organizații. Dintre acestea, 132 au fost considerate eligibile și au intrat în jurizare.

,,Școala din Parc” este un concept unic, inspirat din ceea ce fac nordicii, un proiect care încurajează foarte mult copiii să își desfășoare activitățile în aer liber. Atât în partea centrală a Europei, mai ales în Germania, cât și în țările nordice, copiii petrec foarte mult din timpul de la grădiniță și de la școală afară, lucru care conduce la dezvoltarea lor armonioasă și care i-a inspirat pe organizatori să aducă la Buzău cât mai multe oportunități de astfel de activități în aer liber, scopul fiind acela de a da un alt sens parcurilor, nu doar acela de promenadă.

,,Este cel mai bun proiect educativ la care am participat. Am văzut, efectiv, copii alergând spre activitate. Le era teamă să nu piardă ceva, să întârzie. Pe malul lacul să faci oră de engleză, să cânți, să dansezi, să te simți bine. Chiar dacă e pandemie, Buzău a înflorit în vara aceasta”, au fost cuvintele profesoarei Ioana Matache.

,,Școala din parc” este un proiect educațional finanțat de către Primăria Municipiului Buzău prin Centrul Cultural ,,Alexandru Marghiloman”. ,,Noi ne întrebam, la Primăria municipiului Buzău, ce le pu­tem oferi noi copiilor și tinerilor din oraș, cum i-am putea aduce mai aproape de natură, dar și într-un mediu în care este sigură desfă­șurarea de activități. Și atunci a luat naștere proiectul <Școala din Parc>”, spune viceprimarul Oana Matache.

,,Școala din Parc” a primit foarte mulți voluntari de toate vârstele care s-au implicat în activitățile din parc și au luate parte la toate festivalurile verii. (An-Tan-Te, Buzăul lui Marghiloman, Buzău International Arts Festival). Mai mult, voluntarii au ve­nit și cu idei pentru organizatorii acestui proiect, astfel încât, copiii și tinerii să se simtă foarte bine. ,,Voluntarii nu au venit numai cu timpul lor și cu toate resursele de care dispuneau, ci au venit cu foarte multe idei. Ei ne spuneau în timp real cum să ajustăm proiectul, astfel încât, el să răspundă cât mai bine nevoilor celor pentru care îl concepuserăm, pentru copii și pentru tineri. Am reușit ca, prin atmosfera pe care  <Școala din Parc> a reușit să o creeze, să aducem aproape de noi și alte instituții din oraș. Am lucrat îndea­proape cu Biblioteca Județeană <Vasile Voicules­cu>, alături de noi au venit și școlile și grădinițele”, a declarat Florina Potîrniche, directorul Centrului Cultural ,,Alexandru Marghiloman”.

Pentru părinții care nu aveau cu cine să îi lase pe cei mici pe timpul verii, ,,Școala din Parc” a venit ca o gură de oxigen. ,,Pentru noi, ca părinți care lucrăm și care nu avem părinți la țară, <Școala din Parc> a fost o revelație și un ajutor foarte mare. Dansuri, picturi, origami, muzică”, a spus Mădălina Pal, unul dintre părinții care s-au bucurat de acest proiect.

,,Școala din Parc” nu este singurul proiect pe care reprezentanții Primă­riei municipiului Buzău l-au realizat pentru educația copiilor din Buzău. La Școala nr. 11 a fost creată o școală care folosește bazele economiei circulare. ,,Am creat la Școala Nr. 11 o școală care folosește bazele economiei circulare și acolo avem astfel: apa pluvială este captată într-un container, este retrimisă în circuit pentru toaletele școlii. Avem sere, avem parte de panouri fotovoltaice și avem colectare selectivă pe opt fracții, astfel încât, copiii care cresc și învață în acel mediu deja vin ei și ne învață pe noi cum trebuie să facem lucrurile. Oamenii din comunitatea noastră apreciază proiectele de ­educație nonformală, vor mult mai mult pentru copii și pentru tineri. Vrem și copiii și părinții să simtă că în orașul în care trăiesc ei sunt foarte importanți și îi vrem fericiți, să își dorească să rămână sau să revină în Buzău”, a adăugat Oana Matache.

Gala Dezvoltării Durabile a fost realizată în parteneriat cu TVR și face parte dintr-un program de informare și educare a pu­blicului cu privire la cele 17 Obiective ale Dezvoltării Durabile (ODD), înscrise în Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă a României – strategie coordonată cu Uniunea Europeană și ONU.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker