Economic

Muncă la birou sau de acasă? Ce preferă buzoienii

Munca „remote” a câștigat teren în perioada pandemiei și imediat după, dovadă fiind birourile care nu mai sunt la fel de pline ca înainte. În prezent, când au de ales, angajații oscilează între ambele variante: flexibilitatea muncii de acasă, combinată cu posibilitatea de a munci concentrat și alături de colegi la birou. Companiile din zona de servicii (mai ales cele din IT) anunță frecvent această abordare flexibilă, pentru a-și atrage angajații.

Cifrele confirmă că munca de la distanță rămâne o practică frecventă: la nivel național indicatorul vizitelor la locul de muncă cu prezență fizică se află în continuare departe de nivelul pre-pandemie: vorbim, mai precis, de un -22 la sută, conform datelor monitorizate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.  Există discrepanțe mari la nivelul județelor: de la -34 la sută în București până la doar -8 la sută, în județul Constanța.

Conform analizei mobilității populației bazate pe date GPS agregate, publicate de Google, poate fi constatat faptul că pe parcursul celor aproximativ doi ani și jumătate de la începutul pandemiei, angajații din România nu au revenit niciodată la frecventarea obișnuită a locurilor de muncă în perioada pre-pandemie.

La nivelul județelor există diferențe foarte mari, cele mai recente date variind de la -34 la sută în Municipiul București până la doar -8 la sută în județul Constanța. Alte județe în care prezența fizică la locurile de muncă rămâne cu mult sub nivelul pre-pandemie sunt Vaslui (-28 la sută), Timiș (-27 la sută) și Cluj (-26 la sută). De cealaltă parte, județele unde această discrepanță este mult mai redusă sunt Covasna (-9 la sută), Alba (-12 la sută) sau Bihor și Bacău (-14 la sută).

„Conform celor mai recente date publicate de Google (11-15 iulie 2022), analizate de echipa noastră, angajații companiilor din România se deplasează la locurile lor de muncă mult mai rar, acest indicator la nivel național fiind mai scăzut în medie cu 22 la sută față de nivelul pre-pandemie. Ca termen de comparație, în perioada celor mai severe restricții din primăvara anului 2020, mai precis spre finalul lunii aprilie 2020, același indicator a arătat o valoare de -58,2 la sută față de perioada de dinaintea pandemiei. Deși în ultima perioadă indicatorul a arătat o variație destul de mare, valoarea acestuia nu a trecut niciodată de pragul de zero, ceea ce înseamnă că vizita la locurile de muncă a rămas constant sub nivelul obișnuit al perioadei pre-pandemie. Indicatorul s-a apropiat cel mai mult de pragul pre-pandemie pe parcursul primei săptămâni din luna Mai 2022, înregistrând o valoare medie săptămânală de -5,6 la sută, media săptămânală fiind calculată exclusiv pentru zilele lucrătoare”, menționează reprezentantul echipei Romanian Economic Monitor.

Buzăul se află și el printre județele unde prezența fizică la locul de muncă rămâne sub nivelul pre-pandemie (-23 la sută). Această diferență a prezenței la locul de muncă în Buzău este dată de numărul mare de buzoieni din domeniul serviciilor, în special IT, care lucrează de acasă pentru companiile ce au sediul în județele mari (de exemplu Cluj sau București). „În afară de IT-iști și vreo două-trei call center nu se pretează locurile de muncă de acasă în Buzău”, a precizat pentru OPINIA Ionel Tociu, directorul AJOFM. „Aceste diferențe pot fi explicate cel puțin parțial de ponderea diferitelor tipuri de activități economice: județele cu activități predominant industriale sau de servicii care necesită prezența fizică a prestatorului – cum ar fi ospitalitate, turism, cultură, divertisment – se apropie mai mult de nivelul pre-pandemie, pe când județele în care predomină activități de servicii unde munca de la distanță este mai ușor implementată (de ex. IT, consultanță, servicii financiare), vizitele personale la locurile de muncă continuă să rămână cu mult sub nivelul pre-pandemie”, explică Levente Szász, coordonatorul proiectului de cercetare economică și prodecan al FSEGA.

Munca de la distanță, trend pentru unii angajatori

Munca de la distanță e mai mult decât o adaptare la condiții de pandemie și devine trend pentru unii angajatori. Ridicarea restricțiilor anti-Covid accelerează revenirea angajaților la birou, cu opțiunea de lucru remote doar atunci când este convenabil.

De altfel, unul din patru candidați plănuiește să caute un nou loc de muncă care să îi ofere flexibilitate și 44 la sută dintre angajați au în plan să negocieze cu angajatorul pentru a putea lucra de la distanță. Aproximativ o treime ar alege să lucreze de la birou 1-2 zile pe săptămână.

Potrivit datelor de la Ministerul Muncii, analizate de Economedia în luna mai, cele mai multe contracte de telemuncă s-au înregistrat în primele trei luni din 2022, în luna martie, perioadă urmată apoi, ca activitate pe acest segment, de sfârșitul anului 2021. Cele mai puține contracte de telemuncă au fost în primele trei luni ale anului 2020, puțin peste 62.000, cunoscându-se un boom la sfârșitul anului de peste 383.000, pe fondul pandemiei și a necesității ca angajații să lucreze de acasă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker