duminică, 09 august 2020

Motocicliştii Clubului B-Zones RC Buzău au au salvat Centrul de Transfuzii de la colaps pe timp de caniculă

Membrii B-Zones RC Buzău au salvat Centrul de Transfuzii Buzău de la colaps pe timp de caniculă. Au creat condiţii  pentru ca donatori să nu se topească de căldură, pe de o parte, iar pe de altă parte, au ajutat Centrul să îşi păstreze în condiţii de siguranţă sângele colectat.

„Au venit, au dăruit, şi au plecat! Aşa aş putea rezuma darul minunat pe care nişte oameni minunaţi l-au făcut, astăzi (n.r. duminică), Centrului de Transfuzie din Buzău. Motocicliştii de la B-Zones RC Buzău au donat trei aere condiţionate centrului nostru. Şi nu numai că au dăruit, dar şi-au rupt şi o parte din ziua lor liberă şi au venit să-l ajute pe Daniel Năstase, prietenul lor, la montaj. Sala donatorilor şi două sectoare esenţiale ale centrului, prelucrarea sângelui şi stocarea şi conservarea sângelui se vor bucura de temperaturi optime pentru funcţionare. Mii de mulţumiri pentru darul dumneavoastră şi să nu uităm, că cei de la B-zones sunt donatori de sânge fidelizaţi”, este mesajul pe care l-a transmis directorul Centrului de Transfuzii Buzău, biolog Adriana Crăciun, în semn de mul­ţumire acestor buzoieni de suflet, cunoscuţi ca motociclişti pasionaţi, care, pe lângă faptul că ajută centrul prin donaţii regulate de sânge au pus umărul la transformarea centrului de transfuzii în spaţiu, care să asigure donatorilor atât condiţiile propice derulării actului medical, cât şi un spaţiu primitor, care să îi motiveze să revină. Prin urmare s-au gândit şi la cei care vin să doneze sânge, să li se asigure condiţii, mai ales că traversăm o perioadă caniculară.

Pe scurt, cum au stat lucrurile, au povestit şi inimoşii motociclişti care au postat pe pagina de socializare B-Zones RC Buzau:  „De la bal la spital. Nu, nu este nimic grav, dar asta s-a întâmplat astăzi. Am plecat de la întrunirea moto de la Rm. Sărat, direct la Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău, pentru a monta cele trei unităţi de aer condiţio­nat. Mulţumim pentru montaj prietenului Daniel Nastase. Aparatele la acest moment sunt fun­cţionale; pentru frigidere se asigură o temperatură a mediului ambiant la cote normale; luni (n.r. 8 iulie) în laboratorul unde se face centrifugarea sângelui se poate lucra indiferent de temperatura de afară (astăzi la ora montajului acolo erau 28.5 grade C, în condiţiile în care cele două dispozitive /centrifuge nu funcţionau deci nu produceau căldură,) iar doanatorii pot sta fără să transpire în sala de aş­teptare.” 

Şi, într-adevăr, fotografiile postate pe acest grup vorbesc de la sine cât de mult a însemnat acest gest al unor buzoieni inimoşi, donatori fidelizaţi ai Centrului de Transfuzii. Trebuie să spu­nem că acţiunea a putut avea loc cu sprijinul şi ajutorul furnizorului apa­ratelor de Aer Condiţi­onat, societatea CLIMATERM, care a făcut o reducere importantă la achi­ziţionarea aparatelor de aer condiţionat cumpărate de Clubul B-Zones RC Buzău pentru Centrul de Transfuzii.

Au dorit să doneze sânge şi au ajuns să monteze aer condiţionat

Totul a pornit de la dorinţa membrilor clubului de a veni în sprijinbul unui semen aflat în spital şi care avea mare nevoie de sânge. Clubul B-Zones RC Buzău are în jur de 20 de membri donatori fideli ai Centrului de Transfuzii. Ei au mers să doneze sânge pentru un coleg de la Satu Mare care a suferit un accident, după cum povesteşte Luis Ispas, membru al clubului. Au constatat că era aproape de nesuportat din cauza căldurii instalate în sala în care se dona sânge. Aşa au decis pe loc să facă în aşa fel încât să achiziţioneze un aparat de aer condiţionat pe care să-l doneze Centrului de Transfuzii. Au discutat cu directorul Centrului care le-a spus că mai mare nevoie ar avea de aer condiţionat  în laboratoare, unde se prelucrează sângele, sau unde se păs­trează sângele donat. Atunci membri Clubul B-Zones RC Buzău au decis să achiziţioneze trei aparate de aer condiţionat. Pentru aceasta au apelat  şi la sponsorizări. De fapt, aparatele nu sunt încă plătite, spune Luis Ispas, membru al Clubului, care precizează că trebuie achitate în urmă­toarele două săptă­mâni.

Cum puteţi susţine proiectul

Cei care doresc să ajute, pot dona prin transfer bancar în contul asociaţiei B-Zones IBAN: RO14 BTRL RONC RT04 7582 0101 (RON) sau IBAN: RO61 BTRL EURC RT04 7582 0101 (EUR) deschise la Banca Transilvania sau pot lua legătura cu Luis Ispas – 0723 338 850 / Sorin Ghionea – 0727 881 292.

Aparatele au fost montate în două labaratoare, unul care asigură efectuarea testelor de sânge, altul unde sunt frigiderele în care se păstreză sângele.  „Ano­maliile energetice pot duce la avarii de curent nedorite. Oprirea unui frigider în care este stocat sângele dintr-o zi poate fi un dezastru pentru pacienţi care au nevoie de acel sânge. Al treilea aparat a fost montat în sala de recoltare, pentru a asigura un minim confort donatorilor sau celor în zona de aşteptare. Ne bazăm pe sprijinul şi generozitatea dumnea­voastră pentru o cauza extrem de nobilă”, este mesajul membrilor clubului.

loading...
error: Content is protected !!