Administrație

Moș Crăciun îi aduce la Primăria Beceni pe „băieții lui Kovesi”

Departamentul pentru Luptă Antifraudă a trimis în teritoriu sute de citaţii

Primarul comunei Beceni, Adrian Burlacu, este în vizorul organismelor care monitorizează eventualele fapte de corupție, fiind suspectat că ar fi deturnat cel puţin 10 miliarde de lei vechi din fondurile alocate unui proiect social, o finanţare europeană atrasă în beneficiul comunităţii de fosta administraţie, a cărui finanţare totală, pe durata a trei ani de implementare, a fost de trei milioane de euro. La acest moment, odată ce invitaţiile din partea organismului de control financiar european au ajuns la sute de persoane  în teritoriu, toată comunitatea Beceniului, a satelor componente, dar şi prin comunele Cernăteşti, Vintilă Vodă şi chiar Mânzăleşti este preocupată de un subiect comun: anchetarea primarului comunei Beceni, în contul căruia deja sunt înregistrate dovezi rezonabile că ar fi coordonat o acţiune de deturnare a fondurilor europene în folos personal şi de grup.

Despre ce program european este vorba?

Proiectul „ȘANSA pentru Beceni – Împreună reușim” a fost adus la Beceni, ca finanţare europeană, de fosta administraţie, condusă, până la alegerile din 2020, de Laurenţiu Constantin, actualmente viceprimarul comunei. Obiectiv general este reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitatea marginalizată a comunei Beceni, prin implementarea de măsuri integrate.

Proiectul a fost finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman. Prin acest proiect se urmărea să se acopere obiective tematice de dezvoltare UE pentru creșterea inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii Europa 2020, vizate prin Programul Operațional Capital Uman (POCU): promovarea sustenabilităţii și calităţii locurilor de muncă și sprijinirea mobilității forței de muncă (prin crearea a 110 locuri de muncă); promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare (prin conferințele pe tematica nediscriminării și tratamentului egal, activitățile extra curriculare, a taberelor și excursiilor pe aceeași tematică cu elevii); investiţiile în educaţie, formare și formare profesională pentru competențe și învățare pe tot parcursul vieții (prin cursurile de formare profesionala, și prin sesiunile de orientare și consiliere).

Fostul primar a creat şi primele 40 de locuri de muncă

Primii doi ani din program  s-au derulat în mandatul fostului primar, Laurenţiu Constantin. Presa locală consemna, încă din acea perioadă anumite divergenţe create între managerul de proiect, un anume Dimon Valentin, şi şeful administraţiei de la Beceni, acesta din urmă reclamând o serie de inadvertenţe legate de respectarea orarului şi scopul programului ce trebuia implementat. Laurenţiu Constantin verifica agenda zilnică a managerului de proiect şi cerea îndeplinirea fiecărei etape din program. Aşa a reuşit fostul primar, folosind bani europeni, să creeze la Beceni 40 de locuri de muncă, pentru viitorii angajaţi ai secţiei „Chimicii Buzău” din satul Cărpiniştea.

Programul european folosit în scop electoral?

Cel de-al treilea an al implementării programului european „ȘANSA pentru Beceni – Împreună Reușim” a corespuns primului an de mandat al primarului liberal Adrian Burlacu. De altfel, atunci a fost implementat şi unul dintre cele mai „atractive” capitole ale programului, anume derularea unui curs de antreprenoriat, finalizat cu un concurs de idei de afaceri, care au fost şi premiate. Revenim la consemnările presei, la acea vreme, şi spunem că acea etapă în program a fost un adevărat punct culminant, pentru că evenimentele care au compus episodul scot în evidenţă acţiuni ale unor personaje situate în afara proiectului, dar care au influenţat/deturnat, în mod decisiv, scopuri cu încărcătură umanitară.

Pentru că o parte dintre angajaţii Primăriei Beceni s-au arătat interesaţi de „beneficiile directe” ale programului – plăţi în bani şi alimente pentru participări la diverse cursuri – nu a trebuit să treacă mult timp pentru ca primarul nou instalat să fie pus la curent. Economist de formaţie profesională, Adrian Burlacu a sesizat o „portiţă” ce putea fi speculată în avantajul său. Pentru că promisese în campania electorală unele avantaje financiare pentru o parte dintre susţinători, cu influenţă la masa de vot, se spune că primarul ar fi „prelucrat” cursul de antreprenoriat şi a făcut ca beneficiarii să fie tocmai cei cărora trebuia să le arate recunoştinţa pentru implicarea în acţiunile electorale.

Prin comună au început să circule tabele cu persoane care ar fi participat la cursurile de antreprenoriat şi care au fost declarate câştigătoare la concursul de idei de afaceri. Surpriza, la nivelul comunităţii, a fost că toate acele persoane declarate câştigătoare nu făceau parte din categoriile defavorizare. Din contră! Între câştigători se regăsea inclusiv sora fostului primar, sau chiar viceprimarul din mandatul lui Laurenţiu Constantin, care pe ultima sută de metri de campanie electorală schimbase tabăra!

S-ar părea că 1,2 miliarde de lei, vechi, au fost viraţi în conturi personale, în funcţie de contribuţia la campania electorală sau, se mai spune, şi în funcţie de gradul de prietenie cu primarul în funcţie! În timp ce invitaţiile inspectorilor Direcției de Luptă Anti-Fraudă (DLAF) ajung în teritoriu, se vorbește că un consilier local şi soţia acestuia ar fi primit în conturi suma de 90.000 lei, nepotul fostului viceprimar Alexandru Mânzală ar fi primit 45.000 de lei, soţul unei angajate în Primăria Beceni ar fi primit în cont 30.000 de lei, sau o rudă apropiată a unui fost primar, recunoscută printre cele mai înstărite familii din comuna Beceni, ar fi primit în cont 45.000 de lei!

Având în vedere cele semnalate mai sus, s-ar putea trage multe concluzii, dar principala este că persoanele defavorizate au fost clar… dezavantajate de jocurile de culise, pentru care acum sunt anchetaţi primarul Burlacu Adrian și managerul de proiect Dimon Valentin.

De menționat că în momentul în care s-a semnat cererea de finanțare pentru acest proiect indicatorul iniţial își propunea înființarea a patru societăți comerciale, care să beneficieze de premii în valoare de 25.000 euro – suma aproximativă folosită pentru premierile anchetate! – și erau condiționate să angajeze minim două persoane, iar din momentul semnării contractului de finanțare societățile intrau în monitorizarea managerului de proiect.

Ce spune deputatul Avrămescu, şeful pe linie politică al primarului de Beceni?

Gabriel Avrămescu, liderul organizaţiei judeţene a Partidului Național Liberal, spune că răspunderea, în cazul anchetei derulate de inspectorii DLAF, ar cădea în sarcina unei asociaţii – Asociaţia de Formare Profesională, Orientare, Consiliere şi Plasarea Forţei de Muncă „FORMATEMP” -, ca beneficiar de proiect. Mai mult, chiar dacă la acest moment spaţiul public în Beceni este „ocupat” cu înţelegerea şi asimilarea informaţiilor prezentate în articol, liderul liberal susţine că primarul Burlacu va câştiga viitoarele alegeri cu 80 la sută din voturi!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker