Actualitate

FOTO / Momente speciale, astăzi, de Înălțarea Domnului, la Cimitirul Eroilor

UPDATE

Manifestările de Ziua Eroilor au debutat la „Domul Central” din Cimitirul Eroilor cu o ceremonie de depuneri de coroane de flori la care au participat autorităţi locale şi judeţene, generalul de flotilă aeriană Ovidiu Bălan, din partea Garnizoanei Buzău, reprezentanţi ai instituţiilor şi ai unităţilor militare din garnizoană, militari activi, în rezervă sau retragere. 

Momentele principale ale manifestării au fost oficierea slujbei de mulţumire şi laudă – Te Deum, de către un sobor de preoţi, alocuțiunile oficialităților prezente la eveniment, ceremonia de depuneri de coroane de flori, precum şi survolul avioanelor şi elicopterelor Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene de la Boboc.

Manifestările dedicate Zilei Eroilor, sărbătorite la Buzău, s-au încheiat printr-o ceremonie religioasă de aprindere a unei candele la fiecare cruce de erou din Cimitirul Eroilor din Municipiul Buzău.

Știrea inițială

Comemorare specială, astăzi, în Cimitirul Eroilor din municipiul Buzău. Ziua Eroilor va fi marcată de autoritățile civile și militare în două etape, odată la ora prânzului apoi după lăsarea serii, printr-o slujbă religioasă şi aprinderea a 1000 de candele la crucile soldaților căzuți în luptă.

Programul manifestor începe la ora 12.00 când clopotele din toate lăcașele de cult din localitate vor răsuna pentru eroii căzuți pe frontul de luptă, în Primul Război Mondial.

Urmează întâmpinarea și prezentarea onorului persoanelor oficiale, salutarea Drapelului de luptă de către persoanele oficiale și intonarea Imnului Național al României. După oficierea serviciului religios, autoritățile prezente vor citi numele eroilor buzoieni căzuți la datorie. Festivitatea se va încheia cu depunerea de coroane la „Domul Central” din Cimitirul Eroilor, un scurt moment al fanfarei militare și survolul aeronavelor IAK-52 și elicopterele de tip IAR 316B.

Manifestările continuă de ora 21.00, cu un alt serviciu religios, iar după intonarea semnalului de trompet „STINGEREA !” vor fi aprinse o mie de candele, la fiecare cruce de erou din Cimitirul Eroilor.

Pe toată durata evenimentului sunt anunțate restricții de trafic. Astfel, între orele 11.15-13.15 – pe Calea Eroilor la Cimitirul Eroilor se interzice staţionarea, parcarea şi restricţionarea circulaţiei. Aceleași restricții vor fi impuse și în intervalul între orele 20.30 – 21.45 .

Cimitirului Eroilor din Buzău, inaugurat la 8 octombrie 1931 şi reamenajat în anul 2018, este cel mai mare de acest fel din ţară. Aici se odihnesc rămăşiţele pământeşti a 7.867 de eroi necunoscuţi şi a altor 1786 eroi: 134 români, 753 germani, 744 austro- ungari, 136 ruşi şi bulgari, 14 turci şi cinci italieni.

 

*******

Ministerul Apărării Naționale organizează, astăzi, în Ziua Înălţării Domnului, ceremonii militare şi religioase cu prilejul Zilei Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român.

Manifestări vor avea loc în toate garnizoanele din țară, cu participarea reprezentanţilor autorităților locale, unităţilor şcolare, cultelor religioase, asociaţiilor de veterani şi ai organizaţiilor neguvernamentale.

În semn de recunoştinţă pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Modial, autorităţile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1.693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare naţională şi să fie celebrată, „cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţional”, în Ziua Înălţării Domnului. Decizia a fost preluată de Parlamentul României în anul 1995, iar în anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost proclamată drept sărbătoare naţională a poporului român.

Conform HG nr. 309/2015, astăzi, în toate lăcaşele de cult se vor trage clopotele la ora 12.00, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se va păstra un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patriei. Festivităţile de comemorare vor începe după oficierea Sfintei Liturghii a Înălţării Domnului.

 

Articole similare