Politic

Ministrul Agriculturii nu crede într-o scumpire a pâinii

Producția de grâu din anul 2020 a fost una dintre cele mai dezastruoase, motiv pentru care producătorii au anunțat o scumpire a pâinii. Astfel, franzela care pleacă din fabrică la prețul de 0,95 lei va ajunge în magazine la prețul de 1,5 lei, și nu la 1,2 sau 1,3 lei cum este în prezent, conform asociațiilor producătorilor de pâine.

În ciuda acestor anunțuri, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat vineri, la Buzău, că nu se ia în calcul o scumpire a pâinii, având în vedere că nici anul trecut nu am avut de suportat scumpiri, când România a avut de suferit din cauza secetei care a afectat țara, cu precădere zona de Sud-Est. De altfel, Buzăul a fost unul dintre județele cele mai afectate de seceta din anul 2020, iar grâul, componentă de bază în fabricarea pâinii, a avut o producție foarte dimi­nuată.

,,Eu am văzut și anul trecut foarte multe asemenea declarații care au venit din diverse zone, privind creșterea prețului la pâine. Eu cred că dacă anul trecut, când a fost și debutul acela al crizei în care toate coridoarele de aprovizionare erau blocate, apoi a fost și o secetă cumplită aici în zona de Sud-Est a României, practic în toată zona Mării Negre, iar producțiile au fost diminuate cu aproximativ 35-40 la sută la cereale și nu s-a înregistrat o creștere spectaculoasă a prețurilor, nici anul acesta nu ne așteptăm la așa ceva. Cu atât mai mult, cu cât regimul precipitațiilor din acest an este unul favorabil pentru culturi, apoi piața grâului – pentru că prețul pâinii este dat de piața grâului la nivel mondial – este destul de stabilă. Toate previziunile sunt că producțiile vor fi comparabile cu cele de anul trecut și prețul nu ar avea de ce să crească. Sigur, sunt traderii, cei care cumpără, cei care exportă, cei care importă și pot influența într-un anumit fel prețul, dar, din datele pe care le avem până acum, nu ne semnalează acest lucru“, a precizat Adrian Oros.

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la consumul de pâine și are șanse mari să beneficieze, în conti­nuare, de cel mai mic preț din Uniune, care este, potrivit Eurostat, cu 47 la sută sub media europeană.

La conferința de presă de la Buzău, susținută cu ocazia ,,operaționalizării” Băncii de Gene, a luat parte și președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal, care a vorbit despre situația agriculturii românești: ,,România este, ca suprafață agricolă, pe locul șase în Europa. La ora actuală noi înregistrăm un deficit pe produse agricole. Avem o dependență în privința îngrășă­mintelor, pesticidelor; aproape toate imputurile din zona aceasta sunt venite din import. Am ajuns ca semințele, deși România era o țară care avea o cercetare avansată în privința semințelor, mai ales pe zona legumiculturii, să fie din import. Cheltuim peste două milioane de euro pentru semințe, în condițiile în care noi avem capacitatea de a ne dezvolta în acest domeniu. Obiectivul nostru este acela de a încuraja ca orice se poate face în România, să se facă în România, iar noi în primul rând trebuie să conservăm ceea ce avem printr-o bancă de gene”, a declarat Orban.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker