sâmbătă, 15 august 2020

Medicul buzoian care face slalom de la frumuseţea unui zâmbet uman, la cea literară și sportivă

Sport, literatură și performanță medicală. Aceasta ar fi pe scurt o listă a preocupărilor medicului stomatolog Ema Raluca Pârvu (Neagu), o tânără din Buzău care a studiat la Colegiul „B. P. Hasdeu”, la profilul „Științele naturii”, pe care l-a absolvit în anul 2009, și a ales Facultatea de Medicină „Carol Davila”. De cinci ani profesează ca medic  stomatolog în Capitală, în clinica „Ortocare” și își amintește cu plăcere anii petrecuți în colegiul buzoian: „Am fost în Hasdeu din clasa a V-a, deci am multe amintiri, toate plăcute”, acesta fiind unul dintre motivele pentru care le mulțumește „tuturor profesorilor și oamenilor care au participat la educația mea continuă”.

Îi place să studieze, să facă cercetare în domeniul profesional pe care l-a ales, adică în medicină, dar nu numai în ceea ce privește specializarea sa, ci și în alte ramuri, așa cum a făcut recent, de la apariția virusului ucigaș, Covid 19, când deși nu este epidemiolog, a identificat o soluție mai simplă pentru a ajuta organismul să se lupte cu acest virus. „Mie mi-a plăcut imunologia, chiar dacă sunt medic dentist. Mie îmi place medicina, în general. Când a apărut problema Covid 19, am citit toate articolele de la vremea respectivă în care se menționa că scade oxigenul din sânge. Și apoi au apărut comunicări cu ventilația că nu ar  fi OK, pentru că este o problemă de sânge și nu este o problemă pulmonară 100%. Și m-am gândit cum am putea crește oxigenul din sânge”, explică medicul buzoian, care a publicat o lucrare în care descrie un tratament care ar putea preveni complicațiile infecției cu Covid 19.

În același timp, îi place ca în clipele de răgaz să scrie versuri și proză și să facă mult sport. Am multe hobby-uri. Scriu poezii, proză – cu care am început recent -, îmi place să citesc literatura universală. Prin liceu stăteam cu orele în Biblioteca Județeană să aleg cărți. Sportul mă face fericită, de la alergat la tenis la înot, yoga”, povestește Ema Raluca Pârvu. Unele dintre versuri le va publica în luna august.

A scris și o „poezie de pandemie”, în concordanță situația pe care o trăiesc acum atât pacienții, cât și cadrele medicale:

„Cine ești tu oare cu tot ce ai învățat? 

Poate ești bogat, falit sau sărac.

Nu știi ce să faci când soarele apune

Cum poți doar să stai, tu, om fără de nume?

 

Egoul stă treaz doar să se adape

Cu multe gânduri triste, venite în miez de noapte. 

Toate sunt create pentru a dispărea. Ce nu știi tu, vecine

Este doar viața ta. 

 

Cu sau fără  gânduri, cu sau fără teamă

Nu îți fie frică, este doar răceală. 

Și dacă o fi să fie, nu ai ce controla

Tu bucură-te azi de tot ce va urma. 

Mintea-ți va dispărea… 

 

Și doar atunci vei învăța că ai murit deja. 

 

Teama se va speria și tu vei prospera.

În sfârșit vei vedea!”.

 

loading...
error: Content is protected !!