Sport

Meci de colecție, între Gloria și Steaua

De la execuții de generic, până la erori mari de arbitraj

Înaintea apariției YouTube și  a mijloacelor moderne de stocare, un meci precum cel dintre Gloria și Steaua ar fi intrat în categoria „de povestit nepoților”.  Atât numărul golurilor, cât și evoluția scorului au surprins pe toată lumea, mai ales că ultimul meci disputat în Crâng, între cele două, fusese sărac în spectacol.

Steliștii au sărit repede peste așa numita perioadă de tatonare, deschizând scorul chiar în minutul 4. Pashov, prea lent, îl pierde pe Adrian Ilie, mijlocașul cu nume de mare fotbalist greșește pasa către Boiciuc, dar mingea îi revine norocos. Șutează sec, cu stângul, fără reacție din partea lui Greab. E 0-1, nodul gordian a fost deja tăiat.

Gloria încearcă să revină pe tabelă, dar construcția e lentă, previzibilă. Prima ocazie vine în minutul 25, dar Cristi Dumitru trage peste poartă, de la nouăsprezece metri. În schimb, marchează steliștii: Chipirliu îl găsește excelent în careu pe Adrian Ilie, urmează assistul către Alin Raicu iar adolescentul militarilor plasează balonul excelent, cu ristul interior, în plasa laterală a lui Greab. Pe stadion se așterne liniștea.

Norocul Gloriei a ținut de oportunismul lui Chică-Roșă. Sau de gafa lui Wallace. Brazilianul „o comite” grav în postură de ultim om, mingea îi sare ciudat, nu reușește s-o oprească nici cu piciorul nici cu șoldul, moment perfect pentru atacantul Gloriei de a sprinta singur către poarta adversă. Șut cu latul, pe lângă Frânculescu, e 1-2 iar tribuna se animă. Botoșăneanul traversează terenul de-a latul, către ieșirea dinspre Bulevardul Stadionului, dedicându-i golul kit-managerului Florian Nicolae.

Chiar înainte de a se trage cortina peste primul act, vine golul de 2-2. Lovitură liberă de la 20 de metri, șut imparabil  cu stângul Vali Dumitrache. Mingea se duce sub bară. „De la Deveselu a venit balistica asta”, strigă un comentator.  Repriza se încheie în urale, mai lipsesc doar căciulile aruncate în aer, ca odinioară.

Partea a doua a început mai echilibrat, deși mai toată lumea aștepta un iureș al gazdelor. Prima ocazie mare a venit abia în minutul 64, după centrarea aceluiași Adrian Ilie, la capătul căreia vulpoiul Chipirliu a fost la un crampon de a o duce pe Steaua în avantaj. Două minute mai târziu, e penalty pentru Gloria. Vali Dumitrache trage de la 7 metri, mingea îl lovește pe Beța iar arbitrul arată punctul cu var, deși fundașul stelei avea mâna lipită. Cele cinci procente acordate, de obicei gazdelor, capătă greutate. Cristi Dumitru transformă sigur, e 3 la 2, lumea e în picioare și se strigă „Bu-ză-ul!”

Ultimele patru minute aduc trei goluri. Reușita  de 3-3 vine pe fondul unei erori grave de arbitraj. Devierea lui Chunhukov îl găsește pe Chipirliu într-un off-side de doi metri, fostul jucător de la Gloria găsește o execuție de kinogramă dintr-un unghi aproape imposibil, sub bară, peste mâinile unui Greab siderat de traiectoria perfectă a balonului. Andrei Antonie validează golul.

Câteva zeci de secunde mai târziu, aproape imediat după repunere, Gloria trece în avantaj. Buzoienii câștigă o tușă, Sălceanu bate repede, Angelov îl găsește bine pe Mihaiu chiar în centrul careului iar fostul dinamovist trage excelent, lângă bară, printr-o pădure de picioare. Pe stadion e sărbătoare.

Finalul e nebun. Este minutul 92, Steaua are lovitură liberă și duce opt jucători în careul gazdelor. Mingea lungă trimisă telefonat de Enceanu pare floare la ureche pentru Greab, portar cu talie, numai că bistrițeanul nu reușește să rețină; cade dărâmat de Izata, iar Beța reia în poarta goală, de la linia careului mic. Fundașului Stelei îi dau lacrimile. În tribune, stupoare.Fluierul final găsește ambele tabere nemulțumite. Steliștii regretă că n-au știut să conserve avantajul din prima repriză, în tabăra buzoiană dezamăgirea e cuvântul de ordine. Daniel Oprița oferă declarația zilei: „Nu pot să înțeleg ce vor de la sezonul ăsta și de la viața lor. Nici nu știu ce să vă mai zic” .

După acest 4-4 de poveste, Gloria Buzău se află pe locul 3, cu 15 puncte, în timp ce Steaua se află pe locul 13, cu 9 puncte şi o singură victorie în acest sezon.

  • Gloria Buzău: Alexandru Greab – Sergiu Pîrvulescu, Alin Dobrosavlevici, Dimitrios Patapis, Georgi Pashov (Diogo Izata 60’), Antonio Georgiev (Kamil Wiktorski 73’), Dinko Trebotic (c), Matei Tănasă, Cristian Dumitru (Andreas Mihaiu 73’), Valentin Dumitrache (Viktor Angelov 83’), Adi Chică-Roşă (Robert Sălceanu 73’)
  • Rezerve neutilizate: Dragoş Horeboiu – Ionuş Şerban, Bogdan Brîncoveanu, Marko Pervan.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker