Cultură

Maria Grosu și Vlad Andrei, în concert la primul festival de jazz „de  Buzău”

Maria Grosu este actriță și solistă vocală, cu o experiență de scenă de peste zece ani și cu un timbru vocal deosebit. Ea se face remarcată de fiecare dată prin energia cu care își cucerește publicul atât la concert, cât și pe scena teatrului. A câștigat „Premiul pentru cea mai bună actriță”, secțiunea individual, la Gala Tânărului Actor HOP, ediția a 25-a cu tema „Musical = Actor Total + Show Total”. Este trainer la Școala de Actorie pentru amatori „Dream & Act”, din anul 2019 până în prezent, iar în octombrie 2019 a susținut propriul workshop de actorie, „Play with your inner child de way actors do”, în cadrul festivalului „Život je” („Life is”) în Brodek u Přerova, Cehia. Buzoienii o știu pe Maria Grosu mai ales din spectacolul „Chirița în provinție”, o „comedie cu cântece”, o explozie de lumină, culoare, muzică, umor și voie bună, fiind cea mai cunoscută piesă a seriei dedicate acestui personaj de mare importanță în dramaturgia românească.

Peste zece zile, Maria Grosu va veni la Buzău cu chitaristul Vlad Andrei, și vor cânta sub numele de „VLAD y MARY”, într-un spectacol deosebit în cadrul primului festival de jazz al orașului. Este vorba de festivalul „BUZĂU SOUNDS OF JAZZ FESTIVAL”, care va avea loc pe 28 și 29 iunie, la Sala Consiliului Județean, respectiv în parcul Centrului Muzeal „I.C. Brătianu”, începând cu ora 19.00. Concertul  „VLAD y MARY” va avea loc vineri, 28 iunie.

Am vorbit cu Maria Grosu și cu Vlad Andrei despre prezența lor în acest festival de jazz, o premieră  la Buzău, dar și despre alte lucruri cum ar fi ce reprezintă magia scenei pentru ei, și în mod special pentru Maria, pe care o regăsim  în dubla ei postură de actriță și cântăreață.

Reporter: Abordați stiluri variate atât în muzică – de la pop, rock, blues, la cabaret, jazz, chiar și muzică pentru copii -, cât și în teatru, prin diversele roluri interpretate, inclusiv musical!

Vlad Andrei: Diversitatea ne învață despre caracteristicile genurilor diferite prin saltul constant de la unul la altul, fie că e vorba de teatru sau de muzică, sau chiar de saltul de la teatru la muzică. Cred că asta ne ține simțul artistic în afara plafonării.

Reporter: Cum și când ați reușit pentru prima dată să îmbinați muzica și actoria? Ce a fost mai întâi, muzica sau actoria?

Maria Grosu: Muzica a adus actoria în viața mea și acest lucru a fost un punct de cotitură definitoriu în cariera mea artistică. Totul a început când eram solista trupei Steelborn. Pe atunci, eram concentrată pe a oferi performanțe muzicale cât mai bune, dar simțeam că îmi lipsește ceva în ceea ce privește prezența scenică. Astfel, am decis să iau câteva cursuri de actorie, nu doar pentru a deveni mai dezinvoltă pe scenă, ci și pentru a învăța să mă conectez mai profund cu publicul meu. Nu a durat mult până când actoria a devenit parte din viața mea. Atenție! Actoria creează dependență. Încă din facultate am încercat să îmbin muzica și actoria. Ori de câte ori aveam ocazia, în scenele și monoloagele pe care le interpretam, strecuram imediat câte un cântec. Fiecare piesă muzicală adăugată în actul actoricesc aducea o nouă dimensiune personajelor și poveștilor pe care le aduceam la viață. Această fuziune a continuat să evolueze pe măsură ce am avansat în carieră. De la musicaluri și spectacole de teatru muzical, până la colaborări cu diverse trupe, am găsit mereu modalități de a îmbina cele două arte.

Vlad Andrei: Am început să învăț să cânt cu chitara mult înainte să îmi dau seama cât de mult îmi place teatrul. Când am început să le studiez serios pe amândouă, am tot căutat să le apropii. La un examen de la facultate, din anul I, am creat cu un coleg un moment care a dat startul acestei foarte frumoase colaborări.

Reporter: Cum vedeți această premieră la Buzău: un festival de jazz al orașului? Este un act de curaj din partea organizatorilor? Vă adresez această întrebare și prin prisma faptului că ați cunoscut anumite fațete ale publicului buzoian în spectacolele pe care le-ați avut pe scena Teatrului „George Ciprian”.

Maria Grosu: O idee excelentă! Jazzul este un gen muzical complex, cu o istorie bogată și un public dedicat, iar aducerea acestui tip de eveniment în orașul Buzău arată o deschidere culturală și o dorință de a oferi comunității experiențe muzicale diverse și de calitate. Este un act de curaj din partea organizatorilor, dar în același timp și o dovadă de încredere în potențialul publicului de a aprecia și susține un astfel de eveniment.

În spectacolele pe care le-am avut la Teatrul „George Ciprian” am avut ocazia să cunosc publicul buzoian și am fost mereu impresionată de căldura și receptivitatea lui. Sunt convinsă că va primi cu entuziasm acest festival de jazz, sunt onorată să fac parte din această inițiativă și abia aștept să împărtășesc muzica mea cu publicul din Buzău.

Vlad Andrei: Mi se pare, într-adevăr, un act de curaj. Mă bucură inițiativa, cu siguranță Buzău are nevoie de cât mai multe evenimente cu aspect cultural. Sper să ne bucurăm de un public cât mai numeros.

Reporter: V-ați făcut prieteni la Buzău?

Maria Grosu: Din păcate, din cauza programului intens de repetiții, cât am stat acolo, nu am avut prea mult timp să interacționez personal cu locuitorii din Buzău sau să îmi fac prieteni. Cu toate acestea, am fost profund impresionată de căldura și entuziasmul publicului în timpul spectacolelor. Orașul Buzău îmi aduce o bucurie aparte. Fiecare vizită m-a inspirat prin atmosfera primitoare. Iar personalul Teatrului „George Ciprian” a fost ca o familie pentru mine.

Vlad Andrei: Am întâlnit oameni noi, am consolidat legăturile cu oamenii pe care îi cunoșteam deja, însă timpul destul de scurt pe care l-am petrecut acolo nu a dat naștere unor prietenii.

Reporter: Cum ați ajuns să faceți parte din acest festival?

Maria Grosu: Știți vorba aceea: ai grijă ce-ți dorești că s-ar putea să și primești. Vara aceasta mi-am propus să merg la un festival de jazz, îmi notasem în agendă să caut bilete. Și iată cum, deși inițial am avut doar intenția de a participa ca spectator, destinul mi-a oferit șansa de a fi pe scenă și de a aduce o contribuție artistică semnificativă la acest festival de jazz remarcabil aflat la prima ediție. Am fost profund onorată să primesc această invitație, abordarea mea dedicată față de artă și față de evoluția mea constantă în domeniu m-au pregătit pentru această oportunitate și abia aștept să contribui la atmosfera vibrantă și să împărtășesc muzica mea cu publicul festivalului.

Reporter: Aveți întâmplări de la Buzău pe care ați dori să le povestiți?

Maria Grosu: Într-o zi agitată înaintea unei premiere importante la Buzău, când aveam nevoie urgentă să îmi fac manichiura și să mă vopsesc, doamnele de la diverse saloane m-au primit imediat, aproape dându-și tot programul peste cap și m-au ajutat să arăt la înălțime în fața publicului. Vreau să profit de această ocazie să o salut pe doamna Anca.

Reporter: Ce se află pe primul plan la dv, muzica sau teatrul?

Maria Grosu: E ca și cum m-ai întreba dacă aș prefera să trăiesc fără o mână sau fără un ochi. Alegerea între ele este imposibilă. De aceea prefer să le îmbin mai mereu.

Vlad Andrei: Pot spune că teatrul. În teatru sunt mai multe mijloace de a le face pe amândouă, pe când o carieră axată doar pe domeniul muzical mi se pare mai restrictivă.

Reporter: Cum ați reușit să vă împrieteniți cu aproape toate genurile muzicale?

Maria Grosu: Am dorința fermă să pot cânta orice melodie. Poate e o nebunie, dar de fiecare dată când aud o melodie pe care am impresia că nu o pot cânta, imediat încep să o studiez. Prin dedicare și pasiune, mă străduiesc să ating un nivel înalt de versatilitate și să pot exprima în mod autentic fiecare piesă pe care o interpretez.

Vlad Andrei: Ascultând, ascultând, ascultând. Și mult, mult studiu.

Reporter: Unde v-ați șlefuit vocea?

Maria Grosu: Vocea mea s-a dezvoltat în decursul a aproape 15 ani de când cânt și am avut privilegiul să lucrez cu diverși profesori de canto remarcabili, printre care și Crina Mardare. Totuși, contribuția esențială și cea care m-a ghidat într-un mod semnificativ în evoluția mea artistică este profesoara Ana Cebotari, cu care am continuat să lucrez de-a lungul timpului. În prezent, simultan, explorez și zona de canto clasic prin colaborarea cu Ana-Maria Beşteliu. Aceste experiențe au contribuit semnificativ la dezvoltarea mea ca artist și la diversitatea stilistică pe care o pot aduce în interpretările mele muzicale.

Reporter: Există vreun rol atunci când intri pe scenă într-un concert?

Vlad Andrei: Încerc să nu creez așteptări înaintea unui concert. Cel mai bun personaj pentru un concert se naște din actul artistic.

Reporter: Ce planuri de viitor aveți?

Maria Grosu: În viitorul apropiat, îmi doresc să compun un album alături de colegul meu de scenă, Vlad Andrei, care este nu doar un actor talentat, dar și unul dintre cei mai buni chitariști pe care i-am cunoscut. Ne dorim să aducem împreună creativitatea noastră în acest proiect muzical și să-l lansăm cât mai curând posibil. Iar invitația la acest festival ne-a inspirat deja enorm.

Articole similare