luni, 30 noiembrie 2020

Marele regizor Francis Ford Coppola, popas la Buzău, la un mic şi un pahar de vin

Cine şi-ar putea imagina că unul dintre cei mai mari regizori de la Hollywood, Francis Ford Coppola, s-ar putea opri într-o zi să mănânce mici la Buzău? Oricât ar părea de greu de crezut, întâmplarea este cât se poate de reală.

Celebrul regizor, omul care a semnat capodopera cinematografică„Naşul”şi alte filme celebre precum „Dracula”, „Marele Gatsby” sau „Apocalypse Now”, cel sub bagheta căruia au jucat Al Pacino, Robert de Niro sau Marlon Brando, a vizitat în urmă cu 14 ani judeţul nostru.

Prezent în România pentru a se documenta şi, ulterior, pentru a filma la o peliculă inspirată dintr-un roman al lui Mircea Eliade, Coppola a ajuns şi la Buzău. Potrivit ziariştilor de la Movie House, Francis Ford Coppola a vizitat cramele Merei ale Asociaţiei Viticole „Gherasim Constantinescu” din Bu­zău, unde a venit însoţit de un prieten, care avea la el câteva sticle cu vin produs chiar în podgoriile regizorului. Copolla a mâncat mititei la un local din zonă, la Popasul Merei, şi a băut vin roşu din producţia proprie. Realizatorul seriei de filme „Naşul” a degustat şi câteva soiuri de vin din Buzău şi a promis că va reveni în oraş.

În vizită la viticultorul Adrian Heraru

Gazdă la Buzău pentru marele regizor american avea să fie în acea perioadă şi celebrul viticultor buzoian Adrian Heraru. Coppola a poposit la ferma din Merei a lui Heraru, căruia i-a vorbit despre viile pe care regizorul le are în SUA. S-a bucurat să bea cu Adrian Heraru un merlot buzoian. Era duminică. Au stat de vorbă cam o oră şi, pentru că vizita căzuse pe nepre­gătite, au mâncat ce se găsea: covrigi şi prune. Au vorbit apoi despre cramă, despre filme, despre fetele din România… Voia să ştie cât mai multe nume româneşti. „La plecare mi-a dat o sticlă din vinul lui american. Un tip comun, jovial, Coppola ăsta!”, declara, pentru Jurnalul Naţional, Adrian Heraru.

Prima dată Francis Ford Coppola a venit în România în 2005 la premiera filmului „Modi­gliani”, producţie filmată în ţara noastră, avându-l în rolul principal pe Andy Garcia. La un an distanţă, marele regizor s-a întors în România pentru a ecraniza nuvela lui Mircea Eliade, „Tinereţe fără tinereţe”, primul film pe care avea să îl regizeze după o pauză de zece ani. Filmările s-au desfăşurat la Bucureşti, pe ţărmul Mării Negre, în Delta Dunării, la Piatra Neamţ şi în localitatea Balcic din Bulgaria. Criticii au elogiat filmul (unul cu buget redus), catalogându-l drept rebeliune împotriva clişeelor şi subliniind că „Tinereţe fără tinereţe” este exact acel film la care visase Coppola întotdeauna, eliberat de orice convenţii ale „fabricii de vise” hollywoodiene şi de influenţele celorlalţi. Regizorul însuşi a explicat că se identifică într-o oarecare mă­sură cu protagonistul nuvelei lui Eliade, profesorul de lingvistică Dominic Matei, care redevine tânăr în mod misterios după ce este lovit de trăsnet.

Nu i-a plăcut mâncarea românească

Dacă v-aţi obişnuit ca vedetele care trec prin ţara noastră să se îndră­gos­tească definitiv de ­mân­carea de la noi, Coppola face excepţie. Cel puţin aşa se înţelege din declaraţiile regizorului după de a stat aproape un an, cu întreruperi, în România.

Cunoscut ca fiind un gurmand şi un degustător de vinuri, el a fost întrebat cum i s-a părut mâncarea din Romania. „Nu e gro­zavă”, a răspuns Coppola. „Singura mâncare bună care se găseşte acolo este cea de influenţă turcească. De asemenea, poţi să mănânci decent şi la restaurantele italieneşti, însă după mân­carea românescă nu am înne­bunit”.

Coppola şi vinurile: furnizor principal la Premiile Oscar

Vizita lui Coppola în Buzău, la viile de la Merei, nu a fost o întâmplare. Producerea vinului este o tradiţie de generaţii în fami­lia celebrului regizor italian. Bunicul său, Agostino Coppola, obişnuia să facă vin în subsolul clădirii apartamentului său din New York. Pasiunea pentru vin, pentru mâncare şi pentru aventură l-a determinat pe Francis Ford Coppola să deschidă în luna iulie 2010, o vinărie situată, în inima Californiei (Alexander Valley). Printre numeroasele atracţii de pe această proprietate, vină­ria Francis Ford Coppola pune la dispoziţia vizitatorilor un bar de degustări de vinuri, două restaurante, piscine, o galerie de film, dar şi un pavilion în care sunt organizate diferite evenimente culturale.

De altfel, vinurile produse de Francis Ford Coppola Winery sunt disponibile şi pe piaţa românească.

Interesant de ştiut este că regizorul americana încheiat, în 2017, un contrat cu Academia de Film Americană, prin care a devinit furnizor exclusiv de vinuri la viitoarele gale de decernare ale premiilor Oscar, dar şi la Festivalul de Film Sundance, potrivit Hollywood Reporter. Francis Ford Coppola, alături de directorul de producţie a podgoriei pe care o deţine cineastul, Corey Back, au creat serii personalizate de vinuri, dar şi sortimente exclusiviste.

loading...
error: Content is protected !!