Politic

Marcel Ciolacu, după declarația premierului privind creșterile salariilor: ,,Domnul Cîțu guvernează pentru unu la sută dintre români”

Liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, îi răspunde premierului Florin Cîțu după ce acesta a anunțat că ,,România are din ce în ce mai multe salarii mari”. Ciolacu afirmă că șeful Guvernului ,,trăiește într-o lume paralelă față de restul românilor, dar a spus un mare adevăr: domnul Cîțu guvernează pentru unu la sută dintre români, nu pentru restul de 99 la sută”.

,,E evident că domnul Cîțu trăiește într-o lume paralelă față de restul românilor, dar a spus un mare adevăr: domnul Cîțu guvernează pentru unu la sută dintre români, nu pentru restul de 99 la sută. Cred că îl contrazice și domnul Isărescu de la BNR. Avem cea mai mare inflație, de peste cinci la sută, la curent au crescut prețurile cu 20 la sută, benzina e șase lei. Eu pot să vă spun din statistici: 31,2 la sută dintre români trăiesc la limita sărăciei, 90 la sută din angajați câștigă sub o mie de euro și două milioane de pensionari trăiesc cu pensii sub o mie de lei, 940.000 de români trăiesc cu o pensie socială minimă garantată de 800 de lei, 1,6 milioane de români au salariul minim. O treime din angajații din zona privată trăiesc cu salariul minim, ceea ce ar fi trebuit să fie un salariu de protecție socială, nu să devină o obișnuință, iar 3,6 milioane de copii au alocațiile care nu au fost dublate, dintre care – nu spune PSD-ul – 1,38 de ­mi­lioane de copii trăiesc în sărăcie. Asta este România reală, nu România domnului Cîțu care nu știe cât costă măcar o pâine”, a afirmat Marcel Ciolacu, marți seară, într-o intervenție telefonică la România TV.

El a subliniat că Institutul Național de Statistică, cel care realizează astfel de date, ,,e în subordinea domnului Cîțu, nu e în subordinea opoziției”. Ciolacu a reclamat că ,,nimeni nu explică” unde au fost folosiți banii împrumutați de Guvern: ,,Este totul blocat, toată lumea trăiește mult mai rău, veți vedea când vor veni scumpirile din septembrie, octombrie (…) Ne mai lipsește FMI. În ianuarie-februarie o să vină, fiindcă suntem statul european cu cel mai mare deficit efectiv, care va trebui stopat. Noi avem o inserție de capital în economie pe perioada pandemiei de 2,3%, exact ca în Kenya. Germania, Franța, au depășit 10%, toată lumea a băgat bani în capitalul autoh­ton, mai puțin România”, a afirmat liderul PSD.

Premierul Florin Cîțu a fost întrebat, marți, despre anunțul BNR referitor la inflație și dacă ne îndrep­tăm către o creștere a prețurilor și a răspuns: ,,Asta este interpretarea dumneavoastră, este o estimare a BNR. Am văzut ieri niște cifre foarte interesante, cum mai mult de 1 la sută dintre angajații din România au un salariu mai mare de 3.000 de euro net, cum crește ponderea celor care au salarii mai mari de o mie de euro, ceea ce înseamnă că (…) România nu mai este o țară cu salarii mici, nu mai este o destinație pentru cei cu salarii mici (…) România are din ce în ce mai multe salarii mari, salarii mari în euro, salarii nete, ceea ce înseamnă că România devine o destinație pentru investiții cu valoare adăugată mare și nu mai este o destinație pentru salarii mici”, a spus premierul.

Articole similare