Sport

Maraton anti-bullying în școlile buzoiene. Cum s-a transformat Moroșanu în „Moartea din Carpați“

Copilul grăsun și roșcovan era ținta răutăților colegilor

După ce a agățat mănușile în cui, Cătălin Moroșanu se dedică, zilele acestea, profesiei de promoter. În paralel, fostul sportiv, supranumit „Moartea din Carpați”, este implicat în viața socială, derulând campanii anti-bullying în licee. Săptămâna trecută, cunoscutul luptător a derulat un adevărat maraton la Buzău, ținând prelegeri pentru tinerii din Râmnicu-Sărat, Nehoiu și Smeeni. Cătălin Moroşanu a participat pentru al doilea an consecutiv la o campanie anti-bullying iniţiată de Consiliul Judeţean Buzău în şcolile din întreg judeţul. Sportivul s-a întâlnit săptămâna trecută cu peste 300 de elevi din oraşul Nehoiu, a mers la Liceul Agricol Smeeni şi în municipiul Râmnicu Sărat unde a fost aşteptat de aproximativ 300 de elevi de la şcolile şi liceele din oraş. La final, elevii prezenţi la întâlniri i-au pus întrebări fostului luptător şi s-au fotografiat cu acesta.

Moroşanu le-a povestit celor prezenţi că a dorit să facă această campanie conştient fiind că pe el l-a ajutat enorm faptul că în copilărie a fost abuzat de colegii de şcoală şi i-a învăţat pe elevi cum să depăşească şi cum să gestioneze astfel de situaţii. Acum promoter, Moroșanu a povestit cum a trebuit să suporte jignirile colegilor și cum a reușit, într-un final, să le schimbe total percepția despre el. Crescuse într-un canton silvic, într-o pădure. În plus, era grăsun și roșcovan, trăsături pe care nu le observi prea des în Moldova. S-a apucat, apoi, de sport, iar viața i s-a schimbat pentru totdeauna. Nu a început cu luptele de contact, așa cum și-a creat un renume, ci cu rugby-ul. Un coleg de clasă l-a inspirat să aleagă această cale, iar ce a urmat l-a surprins chiar și pe el.

Din păcate, fenomenul de bullying este întâlnit în toate școlile din România, fără excepție. Potrivit statisticilor, unul din doi elevi români este victima unor amenințări, umiliri sau acte de violență fizică, iar patru copii din cinci asistă la situații de bullying. Polițiștii buzoieni susțin, însă, că în județul Buzău, acest fenomen nu mai are amploarea de altădată.

 Cod Roșu la Sala Sporturilor

Campania anti-bullying în școlile din județul Buzău este o activitate premergătoare Galei „Dynamite Fighting Show – Cod Roșu”, turneu de kickboxing care va avea loc în zilele de 13 și 14 mai, în Sala Sporturilor „Romeo Iamandi”.

În show-ul organizat de Cătălin Moroșanu, revin Ştefan Lătescu (noul challenger oficial al centurii K1), Alin Ionuț Iancu (după 18 luni de pauză), Florin Lambagiu (după o serie de trei victorii prin KO în străinătate) și Ștefan Orza (proaspăt semnat de Glory). În plus, va fi un entertainment fight, între doi sportivi amatori, Philip Albu (București) vs Ionuț Conor (Focșani).

Astfel, pe 13 mai aflăm și semifinalele turneelor pentru centurile de campion la Super8 și Heavy8. Orza vs Cezar Matei Buzdugan și Rambo vs Costin Dinu sunt sferturile de la super mijlocie, iar Iancu vs Lutaniuc și Ristea vs Munteanu sunt sferturile de la grea.  Între Iancu și Lutaniuc e o revanșă, cei doi luptând chiar în finala din 2020. Eduard Gafencu și Andrei Ostrovanu, respectiv Sebastian Cozmâncă și Florin Ivănoaie sunt numele deja calificate în următoarea fază. Într-un duel al greilor care speră să reintre în turneu, Valentin Bordianu va avea meci cu Ilie Brancu.

După ce anul trecut a reușit cel mai rapid KO al sezonului în DFS, Claudiu Bădoi va lupta la Buzău cu grecul Nikos Tzotzos, care în 2022 se afla în Top 10 mondial al categoriei semigrea. Pe 8 în lume la cruiser, Lătescu îl va înfrunta pe fostul challenger al centurii mondiale ISKA, polonezul de 2,06 metri, Adam Kosut.

Câștigător luna asta al turneului piramidal FEA, cu un KO în finală, Călin Petrișor îl va înfrunta pe gambianul stabilit în Italia Sheriff Konte, specialist în muay thai. Cozmâncă și Năstase vor avea de asemenea confruntări internaționale. Primul îl va înfrunta pe Rocky al Sloveniei, Miran Fabjan, iar ciobănașul va da piept cu Vulturul din Tadjikistan, Ramazon Nurridinov.

Biletele s-au pus deja în vânzare, iar până la primul gong organizatorii se așteaptă la o nouă sală arhiplină, așa cum s-a întâmplat și în 2022. Totodată, a doua zi după DFS19, la Buzău se va desfășura a patra ediție a Cupei DFS Tellur, unde sute de copii, juniori și seniori se vor înfrunta pentru a-și câștiga dreptul da a face parte din lotul românesc la Mondialele ISKA.

 Ce meciuri se vor juca la Buzău

 • Super fight – categoria ușoară: Călin Petrișor vs Sheriff Konteh (Gambia)
 • Sferturi de finală – Turneul Super8: Ștefan Orza vs Cezar Buzdugan
 • Super fight – categoria grea: Valentin Bordianu vs Ilie Brancu
 • Super fight – categoria semigrea: Bogdan Năstase vs Ramazon Nurridinov (Tadjikistan)
 • Entertainment Fight – categoria mijlocie: Philip Albu vs Conor
 • Sferturi de finală – Turneul Heavy8: Ionuț „Tancul” Iancu vs Sebastian Lutaniuc
 • Super fight – Categoria semigrea: Claudiu Bădoi vs Nikos Tzotzos (Grecia)
 • Super fight – Categoria Grea: Sebastian Cozmâncă vs Miran Fabjan (Slovenia)
 • Sferturi de finală – Turneul Heavy8: Cristian Ristea vs Marius Munteanu
 • Sferturi de finală – Turneul Super8: Rambo vs Costin Dinu
 • Super fight – Categoria Cruiser: Ștefan Lătescu vs Adam Kosut (Polonia)

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker