Administrație

Mărăcineni: Autorităţile locale implementează Programul „Masă Sănătoasă”

Săptămâna aceasta a debutat, pentru elevii şcolilor şi grădiniţelor care activează pe teritoriul comunei Mărăcineni, cu demararea unui nou program social, care presupune asigurarea unei mese pe zi fiecărui elev, cu un conţinut diferit de ce se distribuie în cadrul programului „Laptele şi cornul”. Este vorba despre Programul Naţional Masă Sănătoasă, un proiect iniţiat de Ministerul Educaţiei şi aprobat de Guvernul României într-o şedinţă în cursul lunii ianuarie a acestui an.

La Mărăcineni, de programul „Masă sănătoasă” vor beneficia 631 de elevi din toate ciclurile – preşcolar, primar şi gimnazial – înscrişi la toate unităţile de învăţământ din comună. Este vorba despre trei şcoli gimnaziale, trei grădiniţe şi o grădiniţă-cămin (cu program prelungit). Proiectul cadru prevede asigurarea fiecărui copil a unei mese calde pe zi, dar acolo unde nu este posibil, „masa sănătoasă” poate conţine un sandwich, un fruct şi legume.

Toți cei 631 de copii din ciclurile preșcolar, primar și gimnazial ai Școlii Gimnaziale <Înv. Clemența Beșchea> Căpățânești vor primi o masă la școală, prin Programul Național <Masă sănătoasă>. Pachetul alimentar este acordat tuturor copiilor comunei noastre, indiferent de unitatea de învățământ de pe raza comunei la care sunt înscriși. La Mărăcineni, Educația rămâne una dintre prioritățile noastre, căci. Cum arată astăzi Școala va arăta mâine Țara>”!, este mesajul postat pe pagina de socializare a Primăriei Mărăcineni.

Proiectul–pilot al programului <Masă sănătoasă> a fost lansat încă din anul 2022”, spune Daniela Palcău, inspector general Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău, moment în care Buzăul era înscris cu şase şcoli de coordonare. Ulterior am reuşit să mai înscriem încă 13, iar la acest moment am mai <prins> încă trei, ceea ce înseamnă că 22 de şcoli de coordonare sunt beneficiarele programului”.

Programul Național „Masă sănătoasă” are ca scop sprijinirea participării la educație a tuturor copiilor prin oferirea unei alimentații sănătoase care să susțină învățarea, prin crearea motivației pentru studiu, menținerea echilibrului socio-emoțional și întărirea stării de bine a elevului și adoptarea igienei muncii intelectuale la vârste și în contexte diferite.

Finanțarea se asigură de la bugetul de stat din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București. Sumele prevăzute pot fi suplimentate din veniturile proprii ale bugetelor locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau din alte surse de finanțare, legal prevăzute, în următoarele situații: stabilirea prin hotărâre a consiliului local a unei valori zilnice mai mari decât cea prevăzută în HG; creșterea, în perioada aplicării Programului național „Masă sănătoasă”, a numărului de preșcolari/elevi beneficiari din unitățile de învățământ.

Bugetul alocat pentru Programul Național „Masă sănătoasă” în anul 2024 este 1.139.400.000 lei, în beneficiul preșcolarilor și elevilor din maximum 1.000 de unități de învățământ preuniversitar de stat, așa cum este prevăzut în Ordonanța de urgență nr. 115/2023.˝

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker