Administrație

Mai mulți bani pentru hrana bolnavilor din Spitalul Județean

Consiliul Județean a decis majorarea cu 10 la sută a alocațiilor de hrană pentru pacienții internați în Spitalul Județean Buzău.

,,Având în vedere presiunea costurilor generate de creșterea prețurilor la alimente, precum și prevederile Hotărârii de Guvern nr. 470/2021 prin care a fost modificat nivelul alocațiilor de hrană pentru consumuri colective în unitățile sanitare publice, este necesară majorarea alocațiilor de hrană pentru bolnavi, astfel încât să poată fi asigurată hrana celor internați în spital. Procentul propus de unitatea medicală este de 10%”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

În prezent, alocația de hrană pentru bolnavii care sunt internați în Spitalul Județean de Urgență Bu­zău este cuprinsă între 12 și 19 lei pentru trei mese.

Această decizie  a venit pe fondul creșterii prețurilor la alimente, dar și ca urmare a unei hotărâri de guvern adoptate în luna aprilie, prin care a fost modificat nivelul alocațiilor de hrană pentru consumuri colective în cadrul uni­tăților sanitare. Respectivul act normativ stabilește doar un prag minim de 16 lei pe zi pentru fiecare pacient, astfel că „nivelul  alocațiilor de hrană poate fi majorat prin hotărâri ale autorităților deliberative ale unităților administrativ-teritoriale  pentru  spitalele  din  subordinea  acestora,  cu  suportarea  de  către acestea, din bugetele proprii, a cheltuielilor suplimentare”.

Tot în luna aprilie, Ministerul Sănătății a stabilit ca în unitățile sanitare să nu mai existe tarife maximale în ceea ce privește norma de hrană. Indicele prețurilor de consum reprezintă o modalitate de calcul a inflației, potrivit unei formule matematice, relativ la un bun alimentar, nealimentar sau un serviciu.

Articole similare