Politic

Lungu și Avrămescu și-au dat mâna peste prefecturi

Deputații buzoieni Ro­meo Lungu (PSD) și Ga­briel Avrămescu (PNL) au inițiat un proiect de lege de modificare a Codului administrativ, care propune ca funcțiile publice din cadrul Instituției Prefectului să devină funcții publice de stat, în loc de funcții publice teritoriale.

Rațiunile pentru care cei doi deputați au promovat respectivul proiect de lege sunt detaliate de Ro­meo Lungu într-o post­are pe Facebook: ,,Argumen­tele care stau la baza inițiativei:

– Prefectul conduce ser­viciile publice deconcentrate ale ministerelor. Rolul acestuia înscrie aparatul de lucru mai aproape de importanța funcțiilor de stat.

– Faptul că aparatul ins­tituției prefectului verifică legalitatea actelor administrative reprezintă o rațiune importantă pentru ca aceste funcții să se plaseze în eșalonul cel mai înalt ca responsabilitate.

– Exercitarea rolului constituțional de condu­cere și de avizare a proiec­telor bugetelor, dar și posibilitatea de a propune minis­trului o faptă ce constituie abatere disciplinară, conferă prefectului responsabilități care trebuie să se reflecte și în ceea ce pri­vește apara­tul instituției.

Sper ca și ceilalți colegi să înțeleagă importanța acestui proiect și să îl vote­ze favorabil!”, a scris pe Facebook deputatul social-democrat buzoian Romeo Lungu.

Funcții publice de stat sunt funcțiile publice stabilite, potrivit legii, în cadrul ministerelor, organelor de specia­litate ale administrației publice centrale (agenții, autorități etc.), structurilor de specialitate ale Administrației Prezidențiale (Cancelaria Ordinelor), structurilor de specialitate ale Parlamentului României, autorităților publice autonome prevăzute în Constituția României și altor autorități administrative autonome, precum și în cadrul structurilor autorității judecă­torești.

Funcții publice teritoriale sunt funcțiile publice stabilite, potrivit legii, în cadrul instituției prefectului, serviciilor publice deconcentrate ale mi­nisterelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale din unitățile adminis­trativ-teritoriale, precum și instituțiilor publice din teritoriu, aflate în subordinea/coordonarea/sub autoritatea Guvernului, a ministerelor și a celorlalte organe ale administrației publice centrale (direcții, agenții etc.)

Articole similare