ActualitateCultură

Lucica Mardale Dițu, medicul buzoian cu o carieră internațională, omagiat în cadrul „Zilelor personalităților buzoiene de ieri și de azi”

În luna mai, Primăria municipiului aduce în fața buzoienilor o personalitate din domeniul medical, care s-a născut în ziua de 11 mai 1968, la Buzău, unde a locuit până în anul 1986, alături de părinții săi, loana și lon Mardale. Este vorba despre Lucica Mardale Dițiu, medic specialist în boli pulmonare și cercetător, care a a absolvit în Buzău cursurile Școlii Generale nr. 15  (acum Școala „Gerge Emil Palade” ) în anul 1982, apoi pe cele ale Liceului „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, în 1986, iar în anul 1992 Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

A devenit medic specialist în boli pulmonare la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din București, iar în 1999 a primit un certificat ca specialist în Sănătate Publică Internațională de la Universitatea „George Washington” din Washington DC, dar și ca specialist în epidemiologia bolilor pulmonare, controlul tuberculozei, managementul și evaluarea programelor.

Și-a început cariera internațională în ianuarie 2000, la Organizația Mondială a Sănătății (O.M.S), ca ofițer medical pentru Tuberculoză în Albania, Kosovo și Macedonia, în cadrul unității de pregătire pentru dezastre. În anul 2006 a devenit ofițer medical în Biroul Regional European din Copenhaga, unde a lucrat pentru 5 ani. În ianuarie 2010 a fost selectată pentru a crea și conduce din Geneva o nouă inițiativă globală a O.M.S, finanțată de către guvernul Canadian – TB REACH.

Din ianuarie 2012 a devenit Director al Parteneriatului Global pentru Oprirea Tuberculozei al Organizației Națiunilor Unite (O.N.U.), unde deține una dintre cele mai înalte poziții în cadrul acesteia din România și conduce o echipă de peste 110 persoane, cu un buget rulat anual de 300 milioane dolari.

A lucrat și lucrează direct cu președinți, primi miniștri și membri ai guvernelor din întreaga lume, la toate nivelurile: național, subregional, regional și global, Banca Mondială, Uniunea Europeană, Uniunea Africană și este membru în numeroase comitete directoare ale unor instituții globale și regionale.

Este autoare și coautoare a mai mult de 400 de articole și prezentări și sprijină direct societatea civilă și comunitățile, dar si persoanele afectate de tuberculoză, HIV/SIDA și alte boli.

În anul 2004 a primit medalia „Ordinul Național de Merit” pentru medicină datorită eforturilor de a strânge fonduri în numele Programului de control al tuberculozei din România, iar în iulie 2021 a primit titlul de Cetățean de Onoare al comunei Brădeanu din județul Buzău, comuna de origine a părinților săi.

Omagierea acestei personalități din domeniul medical cu o carieră deosebită și cu multe realizări, are loc în cadrul proiectului Primăriei Buzău denumită generic ,,Zilele personalităților buzoiene de ieri și de azi”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker