Educație

Luca Pană, buzoianul de aur la Balcaniada de Matematică pentru Juniori: „Vreau să studiez medicină combinată cu matematică la Oxford”

Anul trecut, a absolvit cu media 10 Școala nr. 1 „Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu”, obținând și media 10 la Evaluarea ­Națio­nală și calificarea în lotul lărgit al României pentru Balcaniada pentru Juniori. Toate aceste rezultate i-au oferit posibilitate să fie admis fără taxă la Liceul Internațional de Informatică din București, considerat un fel de pepinieră pentru olimpicii internaționali.

Pentru că anul acesta, din cauza pandemiei, nu s-a putut desfășura Olimpiada Națională de Matematică, organizatorii Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori au decis să se țină cont de rezultatele din 2019 de la lotul lărgit din care buzoianul a făcut parte. Așa a ajuns Luca să concureze, pe 11 septembrie cu tineri pasionați de ­mate­matică din peste zece țări ale lumii. Mai mult decât atât, buzoianul s-a numărat printre cei trei membri ai echipei României care au obținut medalia de aur.

Modest, Luca spune că olimpiadele de prestigiu abia de la vârsta aceasta urmează. Buzoianul a vorbit pentru OPINIA despre experiența de la Balcaniada pentru Juniori, despre plusurile și minusurile liceului particular în care învață și unde riscă în orice an să piardă dreptul de a fi scutit de taxă dacă nu obține un rezultat bun la olimpiade, și despre ce își dorește să facă după absolvire.

Reporter: Cum a decurs Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori?

Luca Pană: A trebuit să mergem la București, pe 11 septembrie, și a durat patru ore și jumătate, timp în care trebuia să rezolvăm patru probleme de tipuri diferite: geometrie, combinatorică, algebră și teoria numerelor. Combinatorica ține mai mult de logică.

„Am fost singura țară care nu am dat barajele și ăsta a fost un minus”

Rep.: Cât de dificile ți s-au părut subiectele?

L.P.: În alți ani au dat mai ușor. Acum au fost subiecte mai grele, mai ales la combinatorică. Pe mine m-a avantajat, pentru că nu prea mă pricepeam, dar am avut noroc că nu s-au descurcat nici alții. De asemenea, a fost mai greu pentru noi pentru că am fost singura țară care nu am dat barajele și ăsta a fost un minus în sensul că nu am apucat să ne antrenăm destul.

Rep.: Câte țări participante au fost?

L.P.: Cred că au fost zece țări oficiale, plus încă câteva țări invitate.

Rep.: Și toate au susținut olimpiada online.

L.P.: Da, adică fiecare rămâne în țara lui și este filmat live ca să nu există nicio suspiciune.

Rep.: Te așteptai să iei medalia de aur?

L.P.: Am aflat rezultatul la două zile după ce am susținut proba. Nu eram foarte sigur că voi lua aur, chiar dacă mi-am aflat punctajul. De obicei, luai aur dacă rezolvai trei probleme și un pic din cea de-a patra. Eu făcusem doar trei probleme și de aceea nu eram foarte sigur de medalia de aur.

Rep.: Câte medalii de aur ai până acum?

L.P.: Este prima mea medalie de aur la o olimpiadă internațională. Mai am una de aur în clasa a VI-a la olimpiada ­națio­nală de matematică. Și mai am două medalii de argint, obținute în clasa a VII-a și clasa a VIII-a, tot la olimpiada națională.

„Mă gândesc la barajele pentru olimpiada pentru seniori”

Rep.: Cum este văzută Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori în comparație cu alte olimpiade?

L.P.: Este o olimpiadă mai mult pentru copiii mai mici, sub 16 ani, și este văzută drept o olimpiadă mai ușoară.

Rep.: Ce ți-ai propus după această medalie de aur?

L.P.: Mă gândesc la barajele pentru olimpiada pentru seniori, care vor începe acum, în octombrie. Este bine că anul acesta olimpiada de matematică pentru seniori se ține în România și au dublat numărul de locuri. Doamne ajută să fie bine și să mă calific și eu. Aici sunt elevi mai mari, cu mai multă experiență.

„În fiecare an, dacă obții un rezultat bun, vei fi scutit de taxe”

Rep.: Cum este să fi elev la Liceul Internațio­nal de Informatică din București?

L.P.: Ne concentrăm foarte mult pe matematică. Sunt la o clasă specială de olimpici de matematică. Chiar dacă este un liceu particular, am fost admis gratuit pe baza rezultatelor obținute în clasa a VIII-a. Dacă ar fi să compar cu alte licee bune, pot spune că noi ne bazăm foarte tare pe o singură materie. Facem mai multe ore de matematică, peste programa normală, iar asta îmi oferă foarte mult timp pentru aprofundarea materiei principale, matematica.

Rep.: Plătești taxă?

L.P.: Nu, nu plătesc pentru că am avut rezultate bune în clasa a VIII-a, iar acum am obținut această medalie de aur. În fiecare an, dacă obții un rezultat bun, vei fi scutit de taxe. Există însă și riscul ca pe parcursul celor patru ani, dacă nu ai rezultatele, să ajungi să plătești taxă. De exemplu, dacă eu acum nu aveam niciun rezultat bun, trebuia ca la anul să plătesc. Bine, acum, cu pandemia, au băgat scutire de taxe pentru că nu s-au mai ținut olimpiade.

Rep.: Mai ții legătura cu foștii tăi profesori de la Buzău?

L.P.: Da, cu doamna Toader (Gabriela Toader, profesor de matematică la Școala nr. 1, n.r.). Este în mare parte meritul ei (această medalie, n.r.) pentru că am fost selectați la Olimpiada Balcanică de Matematică pe baza barajului din clasa a VIII-a.

„Mi-ar plăcea să studiez afară, cui nu i-ar plăcea?”

Rep.: Ce vrei să faci după absolvirea liceului?

L.P.: Am găsit ceva interesant. Am vorbit cu una dintre colegele surorii mele mai mari, Irina, o colegă care a intrat la Oxford. Am aflat că au acolo la Oxford o specializare care îmbină matematica cu medicina. Este destul de greu să intri acolo, dar aș vrea să încerc așa ceva: medicină combinată cu matematică. În România știu că nu există asta. Mi-ar plăcea să studiez afară, cui nu i-ar plăcea?, dar e nevoie de multă muncă și rezultate speciale. Deocamdată o medalie la olimpiadă balcanică pentru juniori nu reprezintă un nivel foarte înalt ca o olimpiada internațională de matematică.

Rep.: Totuși, tu ești în grafic: vârsta nu ți-a permis până acum participarea la o olimpiadă internațională mai importantă, nu?

L.P.: Nu prea. Au mai fost genii care au mers din clasele mici la internaționale, dar nu e cazul.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker