Economic

Ce firmă face investiții la Buzău pe timp de pandemie

Cu toată dificultățile create economiei buzoiene de Coronavirus, mai sunt și firme care își propun investiții substanțiale, chiar dacă statisticile indică faptul că agenții economici de pe raza județului încep „să achite nota de plată” a pandemiei. Din fericire, veștile de la aceasta Green Group sunt încurajatoare pentru forța de muncă și economia locală, pentru că firma, chiar dacă a făcut disponiblizări în luna august, intenționează să  facă investiții în tehnologie în perioada urmă­toare, ceea ce înseamnă locuri de muncă stabile pentru cei circa 1.500 de salariați.

Mai mult decât atât,  proiec­tele firmei coincid cu conceptul ce se vehicula de doi-trei ani la Buzău, care  acum începe să capete vizibilitate și atenția cuvenită: economia circulară, o economie care produce zero deșeuri.

Pe de altă parte, punerea în practică a unui astfel de concept ar urma să influențeze apariția unor noi modele de afaceri în Buzău. Iată ce spune Constantin Damov, preșe­dintele Green Group, despre ­rea­lizarea unor investiții  substanțiale care vor răspunde ­tot­odată și cerințelor impuse de Uniunea Europeană în domeniul reciclării.

„Toate investițiile merg în zona de tehnologie pentru a ține pasul cu schimbările la nivel mondial. Vrem să ne eficientizăm activitățile, să creștem capacitățile de reciclare a deșeurilor și să diversificăm produsele obținute din material reciclat, în special în zona de mase plastice.

Uniunea Europeană a impus ca, începând din 2023, orice recipient din plastic să aibă un conținut de minim 25% material reciclat. Inves­tițiile noastre se aliniază cu această direcție și vrem să asigurăm către producătorii români acest conținut de 25% de granulă reciclată în ambalaje.

Ținta pentru următorii doi ani este să ajungem cel mai mare producător din România de gra­nule reciclate pentru ambalaje (rPET), și un producător important de granule reciclate în zona Europa Centrală și de Est”, a declarat Constantin Damov.

Buzăul, primul oraș în care deșeurile vor deveni resurse în industrie

În ceea ce privește influența pe care o are dezvoltarea procesului de reciclare în apariția unor noi modele de afaceri  în Buzău președintele Green Group spune: „Deja companiile acordă o atenție din ce în ce mai mare zonei de sustenabilitate. Mă aștept ca toate modelele noi de afaceri să aibă un grad de sustenabilitate mai ridicat, ceea ce va însemna și un interes mai mare pentru gestionarea flu­xurilor de deșeuri. Colec­tarea separată pentru reciclare va crește în defavoarea fluxului deșeurilor către groapa de gunoi și așteptarea este ca, în următorii ani, reciclarea să crească substanțial.

Sunt convins că vor apărea și alte oportunități pentru reciclare, pe măsură ce noi modele de afaceri vor apărea în Buzău. Să vă dau și un exemplu. Astăzi, cumpă­răturile online și livrările acasă sunt în creștere. Distanțarea ne-a dus la comerț electronic, care poate fi dezvoltat în dublu sens. Curierii vin cu mași­nile pline și pleacă cu ele goale. Logistica inversă va fi una dintre oportunități, anume preluarea de către curier a deșeurilor”. Din această perspectivă, președintele Green Group consideră că Buzăul este un punct strategic în prelucrarea deșeurilor reciclabile din România. „Buzăul este strategic nu doar la nivelul României, ci și regional. Aici ajung să fie procesate peste 100.000 de tone anual de ambalaje de plastic și 150.000 de tone anual de deșeuri de echipamente electrice și electronice, din România și din țările din jur. Reciclarea acestora contribuie substanțial la atingerea țintelor de țară, iar capacitate de prelucrare din Buzău va crește în permanență.

Astfel, nu e greșit să spunem că performanța de reciclare a întregii regiuni este direct influențată de performanța de reciclare a activității noastre din Buzău.

În ceea ce privește proiec­tul Buzău circular, el este o reflectare a industriei de reciclare în comportamentul comunității locale și în metabolismului orașului Buzău. Ne așteptăm ca Buzăul să devină primul oraș cu comportament circular din România, aceasta însemnând că toate deșeurile produse în Buzău vor deveni resurse în industrie, asi­gurând și micșorarea amprentei de dioxid de carbon la nivelul Municipiului Buzău”.

Cine este Green Group

Green Group  este cel mai mare grup integrat de reciclare a deșeurilor din România și unul dintre cele mai mari din Europa de Est.

După tipurile de deșeuri pe care le procesează, activitatea Green Group este în acest moment împărțită pe trei divizii mari: plastice, electronice și sticlă. Anul acesta, Green Group a achiziționat și firma Eltex Recycling, ce activează în domeniul managementului deșeurilor industriale. Tot din grup face parte și Green Resources Management, ce implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor pentru deșeurile de ambalaje.

Cu investiții în valoare de 170 milioane euro și cu o capacitate instalată de reciclare și producție de peste 460.000 tone anual, Green Group are o contribuție importantă în recuperarea materialelor ­valoroase provenite din deșeuri.

Green Group contribuie esențial la atingerea țintelor de reciclare ale României atât pentru deșeurile din plastic (PET), sticlă, cât și pentru Deșeuri de Echipamente Electrice și Electronice (DEEE).

Din 2016, Green Group este deținut de Abris Capital Partners, un fond de private equity dedicat investițiilor în Europa Centrală și de Est cu investii de capital de peste 1.2 miliarde euro.

2 Comentarii

  1. Salarii de mizerie si conditii de munca asemenea. Nemaipunand la socoteala ca sunt adevarate bombe de distrugere a ecosistemului si poluatori de frunte

  2. Ca orice firmă care se respectă și aceasta are în spate un fond de investiții deținut de evrei sioniști. Unde s-a mai pomenit ca o firmă deținută de evrei să ofere salarii decente goimilor!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker