Actualitate

Literatura scrisă de femei, în prim-plan la Buzău

subREPREZENTAT – Femei în literatură @Buzău va desfășura o serie de acțiuni în spațiul public și evenimente în spații partenere, pentru a crește vizibilitatea literaturii scrise de femei în rândul comunității din orașul Buzău. Mai exact, proiectul își propune să crească vizibilitatea vocilor feminine din literatura română aducând în atenția publicului texte contemporane, cât și autoare mai puțin cunoscute, într-o selecție curatoriată de Elena Vlădăreanu (poetă, prozatoare), Alex Mircioi (dramaturg) și Ana-Maria Lupașcu (poetă).

Proiectul cuprinde trei spectacole lectură care au la bază texte a trei scriitoare contemporane, urmate de întâlniri cu acestea (Elena Vlădăreanu, Lavinia Braniște, Raluca Nagy), ateliere de lectură participativă și scriere creativă pentru 15-20 de participanți fiecare (adresate adolescenților de peste 14 ani) și un eveniment dedicat profesorilor despre dramaturgie contemporană și educație, alături de Mihaela Michailov și Maria Manolescu-Borșa, o expoziție deschisă, la Vila Albatros – Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, a proiectelor Her Word și Zilele Sofia Nădejde și o masă rotundă despre literatură, deschisă publicului larg. Toate evenimentele din cadrul proiectului sunt cu intrare liberă. Profesorii se pot înscrie la evenimentul de pe 11 iunie printr-un e-mail la adresa [email protected]. Invităm toți profesorii preocupați de activități extrașcolare la această întâlnire.

Proiectul va fi însoțit de o acțiune tip „Emerging Voices” în cadrul căreia trei scriitoare tinere din Buzău vor avea parte de sesiuni de mentorat, lecturi și sprijin în dezvoltare.

Proiectul este organizat de către Colectivul subREPREZENTAT, coordonat de către Andreea Lăcătuș (regizoare) și Alex Mircioi (dramaturg, critic de film), în colaborare cu Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, Biblioteca Județeană Buzău, Palatul Copiilor, Her Word și Asociația Antifragil (Premiile Sofia Nădejde), cu sprijinul Centrului de Teatru Educațional Replika. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Care este programul proiectului

Sâmbătă, 11 iunie, de la ora 13.00,  va avea loc un eveniment dedicat profesorilor intitulat Dramaturgie contemporană și educație”, susținut de  Mihaela Michailov, Maria-Manolescu Borșa; În aceeași zi, de la ora 19.00 este programat evenimentul deschidere a unei expoziții de proiecte : „Her Word” (prezentat de actrița Ilinca Hărnuț) și „Premiile Sofia Nădejde” (prezentat de scriitoarea Elena Vlădăreanu) și o  masă rotundă cu Elena Vlădăreanu, Maria-Manolescu Borșa și cele trei autoare selectate în programul „Emerging Voices”.

Duminică, 12 iunie, de la ora 13. va avea loc un atelier de lectură participativă și scriere creativă pentru liceeni, cu participarea Mariei-Manolescu Borșa. De la ora 19.00 va avea loc un spectacol-lectură după texte scrise de Elena Vlădăreanu și întâlnirea cu scriitoarea.

Luni, 13 iunie, la ora 13.00, este organizat un atelier de lectură participativă și scriere creativă pentru liceeni, urmat de la 19.00 de un Spectacol-lectură după texte scrise de Lavinia Braniște, și apoi întâlnirea cu scriitoarea;

Marți, 14 iunie, de la ora 13.00, va fi organizat atelier de lectură participativă și scriere creativă pentru liceeni, iar spectacolul-lectură după texte scrise de Raluca Nagy și întâlnirea cu scriitoarea, va avea loc de asemenea, de la ora 19.00;

Miercuri, 15 iunie, de la ora 13. Se organizează  atelier de lectură participativă și scriere creativă pentru liceeni, finalizarea creațiilor, iar la ora 19.00 va fi un eveniment de închidere – Spectacol-lectură cu textele participantelor la programul Emerging Voices și vernisajul expoziției de portrete ale scriitoarelor.

Toate evenimentele din cadrul proiectului vor avea loc la Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”.

Articole similare