Educație

Liceul Tehnic, fonduri nerambursabile record pentru dotări și practica elevilor

Liceul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” din municipiul Buzău recidivează în ceea ce privește accesarea de fonduri prin proiecte. Liceul buzoian care s-a făcut remarcat la nivel național pentru atragerea de fonduri europene de peste 2 milioane euro, a reușit de data aceasta, obținerea sumei record de 2.463.269,83 lei fonduri nerambursabile. De data aceasta, liceul are și un partener. Este vorba despre Primăria Buzău, care a asigurat în proiect cofinanțarea de 2 la sută.

„Am discutat cu Primăria încă de la momentul în care proiectul era doar o intenție. Aveam nevoie de cofinanțare (2 la sută). Au acceptat imediat ce am explicat. Sunt 500.000 euro care intră în școală. Din aceștia 30-35 la sută merg direct la elevi, ca subvenție, restul sunt folosiți pentru dotare”, spune directorul adjunct al Liceului Tehnic, Robert Harabagiu. Managerul de proiect este Aurora Oprea, cadru didactic al Liceului Tehnic pe discipline economice, cu o bogată experiență în astfel de proiecte.

„Construim împreună viitorul – mentorat prin stagii de practică ale elevilor din Liceul Tehnic Buzău” se numește proiectul și este singurul din județ de acest gen. El are două componente importante. Pe de o parte, asigură fiecărui elev subvenție în bani – care poate ajunge si la 3.420 lei/elev, cum este cazul celor pe profil de mecanic auto -, decontarea cheltuielilor, kit pentru practică, iar pe de altă parte finanțează dotarea școlii cu echipamente de ultimă generație. Astfel, pe listă se află achiziții pentru Laboratorul auto (dotare de peste 163.000 lei: simulator auto, banc de lucru 16 sertare, set universal de scule cu 99 piese, combină analizor de noxe, opacimetru și turometru, aparat pentru schimbat antigel/curățare a sistemului de răcire, dispozitiv de curățare si testare a injectoarelor, aparat pentru înlocuit ulei la cutii automate, trusă de tinichigerie cu ciocane de finisat și stecluri pentru tinichigerie, stație încărcare sistem AC service climatizare auto umplere freon), pentru Laboratorul de gastronomie (dotare cu plită și cuptor), Laboratorul de servicii economic, comerț, turism (amenajare spațiu, multifuncționale, soft gestiune contabilă, mobilier, consumabile etc.).

Proiectul se adresează elevilor din învățământul profesional și liceal, iar practica se realizează la operatorii economici din Buzău. „Sunt peste 30 de operatori”, precizează Harabagiu, care spune că numărul acestora ar putea crește având în vedere că după anunțarea proiectului au fost contactați și de alți agenți economici. „Am vrut de la început să aplicăm singuri și să cerem bugetul maxim. Am văzut că sunt multe proiecte similare depuse de diverse organizații în care beneficiarii sunt 15-20 elevi de la care o școală (mai multe școli din mai multe județe în același proiect). Noi am dorit să avem un proiect doar pentru elevii noștri. Am inclus în proiect exact specializările pe care le avem la profesională unde avem trei clase, respectiv dual: 17 locuri mecanic auto, 10 locuri frigotehnist, 10 locuri comerciant vânzător, 10 locuri ospătari chelneri și profesional de stat: 12 bucătari și 12 mecanici auto”, a detaliat acesta.

Obiectivul proiectului este „îmbunătățirea calității, a caracterului incluziv, a eficacității și a relevanței sistemelor de educație și formare pentru piața muncii, inclusiv prin validarea învățării non formale și informale, pentru a sprijini dobândirea de competențe-cheie, inclusiv de competențe de antreprenoriat și digitale, precum și prin promovarea introducerii sistemelor de formare duală și a sistemelor de ucenicie” și de acest proiect vor beneficia direct 252 elevi din Liceul Tehnic Buzău de la învățământ professional, specializările mecanic auto, frigotehnist, comerciant vânzător, bucătar, ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație etc. și de la învățământ liceal, specializările activități economice, comerț, administrație, protecția mediului, telematică, turism, organizator banqueting, operator tehnică de calcul etc.

Articole similare