Politic

Liberalii repun pe tapet testarea legumelor în piețe

Campanie de strângere de semnături în Dorobanți

„Organizația Municipală a PNL Buzău va începe de miercuri, 5 iulie, de la ora 16.00, o amplă campanie de strângere de semnături pentru testarea legumelor în piețe. Este un demers inițiat de președintele organizației Municipale, senatorul Vlad Mircea Pufu, și susținut de consilierii municipali ai PNL și de PNL Buzău – Organizația Județeană”, se arată într-un comunicat de presă al PNL Buzău.

Conform sursei citate, acțiunea vine în urma constatării mai multor lacune în legislația de profil și a unor carențe ale sistemului; mai mult, prin acest demers, al testării zilnice a legumelor autohtone, prin sondaj, se încearcă eliminarea suspiciunilor și certificarea prezenței pe piață a unor produse care să nu pună în pericol sănătatea consumatorilor. „Am inițiat acest demers pentru ca factorii de decizie din administrația locală să înțeleagă că prevenția este esențială și reprezintă elementul de bază al standardului de viață european. Spune DA pentru introducerea testării legumelor în piețe! DA pentru sănătatea noastră! DA pentru a mânca sănătos!”, a declarat președintele organizației municipale a PNL Buzău, senatorul Vlad Pufu.

Campania de strângere de semnături se va desfășura în două corturi inscripționate, care vor fi amplasate în cartierele Dorobanți și Micro XIV, lângă piețe, iar programul va fi următorul: luni – vineri: 8.00-11.00, 16.00-19.00; sâmbătă: 9.00 – 12.00. „Corturile vor rămâne în cele două puncte pe parcursul întregii luni iulie, urmând ca din august să fie amplasate în alte zone din oraș. Noile locații vor fi anunțate din timp”, se mai arată în comunicatul de presă al liberalilor buzoieni.

Acțiunea PNL Buzău vine în contextul în care senatorul PNL de Buzău Vlad Pufu a lansat, pe 6 mai, o petiţie online – care, până marți, la ora 17.00, reușise să strângă 295 de semnături – „Testaţi legumele şi fructele din pieţe!”, prin intermediul căreia doreşte să determine administraţia locală să introducă teste rapide care să stabilească dacă produsele expuse la comercializare sunt conforme şi nu sunt periculoase pentru sănătatea consumatorilor. Aceasta după ce, la finele lunii aprilie, o anchetă a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Buzău a scos la iveală faptul că doi fermieri din comuna Glodeanu Sărat foloseau substanţe chimice concentrate, interzise în România pentru a forţa coacerea roşiilor şi a altor legume din sere şi solarii.

„Oamenii trebuie să ştie ce mănâncă! Cerem introducerea de teste rapide în pieţele din Buzău, pentru depistarea substanţelor neconforme din legume şi fructe! În ultimii ani, românii au înţeles că legumele şi fructele autohtone sunt mai sănătoase. Tendinţele de pe piaţă arată că numărul celor care aleg produse autohtone este în creştere. Sunt însă ele cu adevărat sănătoase? Este o întrebare legitimă, care apare după ce, recent, poliţia a descoperit doi legumicultori din Glodeanu Sărat, bazin de tradiţie din judeţul Buzău, că foloseau substanţe toxice, interzise în România, pentru o dezvoltare mai rapidă a legumelor. Sunt prea puţine probe prelevate în pieţe, iar pentru cele care ajung în laboratoare, rezultatele analizelor vin prea târziu, când produsele sunt consumate demult de cumpărători. Nu au existat, până acum, probe care să indice depăşiri ale valorilor maxime admise. Dar de ce să nu prevenim şi să testăm mai mult?”, precizează senatorul Vlad Pufu în textul petiţiei online.

Ca urmare, senatorul liberal buzoian îi invită pe oameni să semneze petiţia online prin intermediul căreia să determine Primăria Municipiului Buzău să ia măsuri astfel încât în pieţele agro-alimentare legumele şi fructele să poată fi testate.

„Este nevoie ca Primăria Buzău să introducă teste rapide pentru depistarea produselor neconforme din pieţe! Este o măsură esenţială pentru protejarea sănătăţii buzoienilor, care elimină, în acelaşi timp, şi suspiciunile ce pot plana asupra producătorilor oneşti, care nu folosesc substanţe periculoase pentru creşterea producţiilor. În acelaşi timp, i-ar descuraja pe cei care folosesc asemenea substanţe să o mai facă. Aceste teste pot depista în doar câteva minute dacă există suspiciuni privind depăşirea nivelului maxim admis de substanţe nocive într-o legumă sau un fruct. Ulterior, probele vor fi trimise la laborator pentru o analiză amănunţită. Dar folosirea testelor rapide poate stopa vânzarea unui produs suspect către consumatori, până la confirmarea sau infirmarea prezenţei unor factori toxici prin analize, protejându-le, astfel, sănătatea”, a mai scris Pufu în textul petiției on-line.

De altfel, senatorul Pufu a demarat o campanie pe această temă în luna mai a acestui an, imediat după declanșarea scandalului de la Glodeanu. Care nu s-a dovedit de amploarea cu care a fost prezentat, dar care, bineînțeles, a tras un semnal de alarmă, de altfel necesar, cu privire la onestitatea unor anumiți fermieri.

Toma: Propunere populistă

De partea cealaltă, primarul Constantin Toma, care este și preşedinte executiv al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), a catalogat propunerea ca administraţiile locale să asigure în pieţe teste rapide care să stabilească dacă fructele şi legumele sunt sau nu periculoase pentru sănătatea consumatorilor drept „populistă” şi a atras atenţia că există instituţii ale statului care ar trebui să facă determinări de acest tip. Declaraţia lui Toma venea în contextul în care senatorul liberal de Buzău Vlad Pufu a lansat petiţia online „Testaţi legumele şi fructele din pieţe!”, prin intermediul căreia doreşte să determine primăriile să introducă teste rapide în spaţiile agroalimentare.

Constantin Toma

„Când am devenit primar, am iniţiat un proiect asemănător şi am constatat faptul că pentru dotări ne costa enorm, ne trebuiau oameni să îi avem în permanenţă. Există două autorităţi care se ocupă cu aşa ceva, ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, n.r.) şi Autoritatea Naţională Fitosanitară, care se ocupă practic cu acelaşi lucru, cu siguranţa alimentară. Ele au şi laboratoare şi este în sarcina lor de a se ocupa de analiza plantelor şi a produselor vegetale sau animale. Nu avem lege pentru aşa ceva. Este o chestiune populistă, hai să le dăm noi sarcini primarilor. Eu am vorbit şi cu colegii mei în şedinţa AMR şi toţi am picat de acord că nu este în sarcina noastră”, a declarat, pentru „Agerpres”, Constantin Toma.

Acesta a explicat că ar trebui să existe o singură autoritate la nivel naţional care să se ocupe de verificarea produselor care ajung pe tarabele din pieţe sau pe rafturile magazinelor, iar o administraţie locală nu ar putea să îşi înfiinţeze un laborator, având în vedere că ar avea nevoie de o certificare din partea RENAR, autoritatea care stabileşte în ce condiţii o instituţie este competentă să efectueze sarcini specifice de evaluare a conformităţii. „Ar trebui să fie o singură autoritate, sunt două care se ocupă de acelaşi lucru. Ar trebui să fie o singură autoritate pentru că în pieţe şi magazine sunt legume şi fructe şi din import şi pentru siguranţa alimentară ar trebui să existe un singur organism care să păzească şi intrarea în ţară a produselor, dar şi solariile, pieţele, supermarketurile. Cum ar putea fiecare primărie să îşi facă laboratoare proprii? Atenţie, eu nu pot face teste rapide decât dacă am un laborator certificat RENAR. Eu nu pot face teste şi să exclud din piaţă un comerciant dacă acele teste nu sunt certificate. Nu avem legea de partea noastră şi s-ar suprapune cu alte două instituţii ale statului”, a subliniat primarul municipiului Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker