Economic

Legumicultura buzoiană, în comă

Doar o măsură guvernamentală i-ar mai putea salva pe fermieri

Fermierii sunt la pământ din cauza majorării prețurilor la energie electrică și gaze naturale, care a condus la un cost de producție mult prea mare.  Impactul se resimte puternic asupra lor și nu știu ce soluții să mai găsească. Pentru a supraviețui, legumicultorii au fost nevoiți să micșoreze suprafața pe care o cultivau până acum.

Claudiu Breazu, un buzoian din Glodeanu Sărat care cultivă legume încă din anul 2004,  a luat o măsură radicală, din cauza prețurilor mari și a incertitudinii care domnește în acest sector. Concret, el a decis să cultive mai puțin decât o făcea până acum.

 „A fost un an prost și anul trecut, iar în momentul de față nu ai cum să faci altfel dacă nu restrângi din suprafețe, trebuie să umbli undeva. Am redus exploatația cu 40 la sută, merg cu 60 la sută. Combustibilul s-a triplat, inputurile s-au triplat. Dacă folia era 16-17 lei, anul trecut, acum este 30 de lei. Nu ai cum să mai faci față, sunt cheltuielile foarte mari, iar prețurile la noi sunt foarte mici. Eu lucrez cu un supermarket și ne-au anunțat deja prețurile pentru anul acesta. S-au mărit cu 7-8 la sută, iar aceste prețuri, anul trecut, nu au acoperit nici măcar costurile de producție; dacă ne anunțau puțin mai devreme, cred că nici nu discutam să mai livrez. Se anunță un an foarte greu.  Exact ce spunea și inginerul șef: vom dispărea mai mult de jumătate anul acesta. Sper să nu fiu unul dintre cei care vor dispărea”, a declarat Claudiu Breazu pentru OPINIA.

La Buzău, din cauza si­tuației în care se află, mulți fermieri au renunțat la lucrul pământului și și-au căutat de muncă în altă parte. „Sunt foarte mulți care s-au dus la serviciu. Deja 20-30 la sută dintre fermieri au plecat la muncă în străinătate. Și nu numai la noi. Și la Olt. M-am dus la Mihai Chesnoiu și, din câți erau acolo, din câteva zeci, acum mai sunt circa zece legumicultori”, a mai precizat fermierul.

Legumicultorul buzoian este de părere că pentru a-i salva, singura soluție este ca Guvernul să oprească importurile. „Să ne protejeze, aceasta este singura soluție. Dacă ne-ar proteja de importuri, nici subvenții nu am mai vrea, pentru că am avea un preț corect. Atunci supermarketul nu mi-ar mai da ce preț ar vrea el. România  încă nu produce cât mănăncă”,  mai spune Claudiu Breazu.

Fermierii sunt la limita falimentului, iar costurile mult prea mari încep să își spună cuvântul. Singura soluție pentru a nu ajunge să rămânem fermieri este ca importurile să fie oprite în perioada în care sunt pe piață produsele românești. De exemplu, roșia din Turcia se  vinde cu 10 lei kilogramul, iar atunci când apar cele românești sunt vândute cu 2 lei kilogramul, un preț foarte mic, întrucât cheltuielile de producție sar de această sumă.

Ferma buzoianului este pe pierdere din cauza culturii de ardei. Anul trecut, legumicultorul a primit pentru ardei 1,5 lei pe kilogram pe tot parcursul anului – cu excepția perioadei de primă­vară, când pre­țurile sunt puțin mai ridicate -, iar costul pentru producția de ardei a fost de 3 lei. „Ferma mea are o pierdere foarte mare. Anul trecut, până la 1 ia­nua­rie, ferma a ajuns la 40.000 euro pierdere”, mai spune legumicultorul.

Roșiile românești, mai scumpe în această primăvară

Roșiile românești vor fi mai scumpe în această primăvară, comparativ cu anul trecut, pentru că fermierii se lovesc de un cost de producție mult mai ridicat. Astfel, pentru a reuși să își acopere o parte din cheltuieli, roșiile vor avea un preț ceva mai ridicat. Cele mai mari cheltuieli sunt cu energia electrică și gazele naturale, pentru că fermierii trebuie să încălzească solariile pentru ca tomatele să fie pe masa românilor în primăvară. Cu toate acestea, prețurile mari pentru legumele românești nu vor rezista foarte mult; Claudiu Breazu este de părere că, începând cu jumătatea lunii iunie, roșiile românești vor putea fi cumpărate cu cel mult 2 lei per kilogram, un preț destul de mic având în vedere costul de producție. „Roșii vor fi și pe șanț. Anul acesta va fi foarte multă roșie, eu așa preconizez”, spune Claudiu Breazu.

Dacă roșiile vor fi foarte multe și la un preț destul de mic, ardeii nu vor exista chiar peste tot, întrucât cultivarea lor nu este rentabilă. „Ardeii vor merge foarte bine anul acesta, pentru că au fost doi ani în care au mers foarte prost și s-a renunțat la cultura de ardei. Nu s-a cultivat nici măcar 30 la sută din ce s-a pus tot anul”, mai spune legumicultorul.

Cultura de ardei este cea care a provocat multe pagube fermierilor, motiv pentru care mulți dintre ei au renunțat. Așa s-a întâmplat și în cazul legumicultorului buzoian, care dacă până acum cultiva 6.000 de metri de ardei, acum a cultivat doar 20-30 de fire, cât pentru consumul din gospodărie.

Ultimii doi ani au fost grei pentru fermieri, iar dacă și anul acesta va fi la fel, cu pierderi pentru legumicultori, oamenii din branșă nu vor mai avea cum să supraviețuiască, susține Claudiu Breazu.

Toți fermierii resimt majorarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, dar cea mai mare problemă pentru ei este lipsa predictibilității, pentru că nu știu la ce să se aștepte, nu știu ce se va întâmpla în lunile următoare și dacă situația va reveni la normal. „Nu mărirea este problema, ci nesiguranța”, a conchis buzoianul.

Articole similare