Economic

Legume bio pe abonament de la un micro-producător din județul Buzău

Grădina Bio AMURTEL Poieni, un micro-producător de legume bio din județul Buzău, lansează, în premieră la Buzău, un proiect de alimentație cu

o puternică componentă uma­nitară. Pe de o parte, fiind vorba despre un proiect bio, ple­dează pentru o alimen­tație sănătoasă. Pe de altă parte, el vine într-un context în care pandemia de coronavirus a schim­bat drastic viețile familiilor, în care pe toată durata zilei părinții trebuie să facă echilibristică între sarcini precum îngrijirea copilului, munca cu normă întreagă și alte responsabilități între care provocarea maximă este răspunsul la întrebarea  ,,Ce mâncăm astăzi?”.

Pro­iectul Amurtel este o metodă la îndemâna buzoienilor pentru a le oferi copiilor o alimentație variată, hrănitoare, care să le susțină creșterea și dezvoltarea și care, totodată, să le cultive și obiceiuri alimentare sănătoase. Și nu în ultimul rând, proiectul are o componentă  umanitară, de voluntariat, pentru că, din anul 1992, AMURTEL oferă un mediu iubitor, cald, creativ și vindecător copiilor care nu pot fi îngrijiți de propriii părinți. Casa este situată în Pănătău, un mic sat pașnic din zona rurală a Buzăului.

Practic Grădina Bio AMURTEL Poieni, este un micro-pro­ducător de le­gume bio din județul Buzău  care propune modelul agriculturii susținute de comunitate ca soluție alterna­tivă pentru aprovizi­onarea săptă­­mâ­nală a consumatorilor urbani.

Despre această ini­țiativă, re­prezentanții aso­ciației tran­smit că ea vine „în contextul res­tric­țiilor de circulație, instabilității pre­țurilor și măsurilor de distanțare” .

Proiectul funcționează de opt ani, dar de el au ­be­neficiat până acum doar locuitorii Capitalei. Din această primăvară el a fost extins și la Buzău.

„Grădina Bio AMURTEL Poieni, proiect coordonat de Asociația de Ajutor AMURTEL, a lansat, pe 29 aprilie, cel de-al 8-lea său sezon agricol prin livrarea primelor coșuri de legume bio de la ferma de legume din Poieni, județul Buzău, către consumatori urbani din București și Buzău, în condiții de siguranță to­tală”, mai informează repre­zentanții asociației.

„În Buzău abia din acest an am început să creăm o rețea a consumatorilor; prin cercul de donatori am început să accesăm piața din Buzău, deși grădina se află la câțiva kilometri de Buzău. Noi venim în întâmpinarea oamenilor  pentru că le livrăm produsele direct acasă. Produsele de la grădină sunt toate cu certificat ecologic, adică nu sunt tratate deloc”, spune Alexandra Constantin, re­prezentant al organi­zației.

Soluție de tip abonament fără intermediari

La modul concret, buzoienii pot beneficia de proiectul Amurtel pe bază de contract, pentru a se face un abonament pentru jumătate de an,  pentru sezonul primăvară – vară sau pentru sezonul al doilea vară – toamnă.

Didi Deshaies, preșe­dinta Asociației non-profit și inițiatoarea proiectului, spune că: „Parteneriatul cu Grădina Bio AMURTEL Poieni este o soluție de tip abonament, cu multiple beneficii pentru consumator: produse certificate organic, livrare sigură și igienică, preț fix pentru întregul sezon. Iar pro­ducătorul beneficiază și el de o piață de desfacere stabilă, astfel încât toată lumea are puțină siguranță în aceste vremuri pline de incertitudini”.

Prin absența intermediarilor, legumele sunt sigure în ceea ce privește riscul de contaminare, iar consumatorul este protejat de fluctuațiile pieței și de speculă, ne asigură reprezentanții Amurtel, care au în vedere că prin această ofertă diminuează pentru beneficiari riscurile pe care și le-ar asuma dacă ar achi­ziționa produsele în spațiile aglomerate precum piețe și supermarketuri, pentru că opți­unea Amurtel  înseam­nă produse livrate acasă.

„Agricultura susținută de comunitate implică solidaritatea între micul producător din mediul rural și consumatori, susținând astfel economia locală prin crearea de locuri de muncă sigure. Astfel, acest tip de parteneriat contribuie la reducerea poverii sărăciei în comunitățile rurale dezavantajate. În același timp, consumatorul este sigur de calitatea și proveniența alimentelor care îi ajung pe masă, făcând o veritabilă investiție pe termen lung în sănătatea sa și a familiei sale”, explică Didi Deshaies.

Ce produce Grădina Bio AMURTEL

Pentru asigurarea unor coșuri săptămânale bogate și diversificate, Grădina Bio AMURTEL produce o varietate  largă de legume și verdețuri, asigurând astfel biodiversitatea locală. Certificarea bio garantează că legumele sunt crescute fără niciun fel de îngrășăminte sau fertilizatori chimici, ceea ce asigură pe de o parte calitatea produsului care ajunge pe masa consumatorului și impactul pozitiv asupra sănătății acestuia, iar, pe de cealaltă parte, protejarea mediului încon­ju­rător de pesticide și fertili­zatori chimici și po­luanți.

Copiii, proiectul de suflet din spatele proiectului ”Grădina Bio”

Fiind o asociație non profit, Grădina Bio Amurtel are și o componentă umanitară.

Consumatorii susțin co­șuri de legume și pentru copiii unui centru rezi­dențial din județul Buzău.

„Pe acest fond, lansăm invitația către consumatorii din București și Buzău de a deveni parteneri în acest proiect cu mențiunea că în plus, Grădina furnizează săptămânal legumele care stau la baza alimentației copiilor aflați sub măsură de protecție în Centrul Rezidențial Familia Amurtel din satul Pănătău, jud. Buzău de asemenea administrat de Asociația de AjutorAmurtel România (www.amurtel.ro)”, spun reprezentanții asociației.

„Pe lângă faptul că susținem comunitatea lo­cală și încercăm să sus­ținem agricultura rurală, din coșurile care se consumă spre abonați susținem o parte din hrană pentru copii (n.r., copiii care nu pot fi îngrijiți de familiile lor, aflați în grija asociației). Foarte multe persoane lucrează ca voluntari. Doamnele de la grădină sunt plătite, pentru că este o muncă enormă, dar coordonarea proiectului este voluntară. Sunt 35 de persoane voluntare, dar mai avem câteva locuri libere. Ne-am limitat la acest număr, ca să putem asigura hrană celor 11 copii care se află acum în îngrijirea asociației. Am ales un număr redus de clienți care să ne fie fideli pe o durată mai mare de timp, pentru că avem aceste abonamente care se întind pe câteva luni. Copiii au între 5 și 17 ani. Îi implicăm și pe ei un pic, nu foarte mult, în grădină, pentru a-și însuși abilitățile practice de grădinărit, de livrări, de comunicare. Ne străduim să primească și abilități practice. După ce împlinesc 18 ani încercăm să le oferim traininguri și le căutăm locuri de muncă, iar în București, unde avem sediul, avem câteva locații în care pot locui în schimbul unei chirii modice; îi încurajăm și, îi sprijinim în integrare pe piața muncii; nu-i abandonăm la împlinirea vârstei de 18 ani, care este pentru mulți o vârstă fragilă”, povestește Alexandra Constantin despre latura sensibilă și frumoasă a acestui proiect.

Mai multe amănunte la: https://legume-eco.ro/7motive.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker