Cultură

„Legendele Olimpului”, cea mai citită carte anul trecut din Biblioteca Judeţeană

Departe de-a fi simple poveşti, legendele au fost transmise, în mare parte, din timpuri străvechi, când scrisul nu se inventase încă. Acest tip de istorii  despre zeii din Olimp, eroii greci şi faptele lor de vitejie, pornite din Grecia Antică şi  împletite cu călătoriile înaripatului Hermes , cu frumuseţea Afroditei, sau cu mânia puternicului Zeus, legende care au îmbogăţit de-a lungul secolelor nu numai literatura ci şi arta şi muzica, i-au fascinat şi pe buzoieni, „Legendele Olimpului” fiind cea mai solicitată carte a anului trecut la Biblioteca Judeţeană.

Remarcăm în topul preferinţelor cititorilor buzoieni o altă carte minunată, bestseller al Editurii Humanitas, distins la FILIT cu „Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în 2016“ . Este vorba despre „Inocenții”, de Ioana Pârvulescu, un roman care ne aduce aminte de alte volume celebre cu și despre copii și tineri: „La Medeleni”, „Ulița copilăriei” și „În casa bunicilor”.

De asemenea, pe lista cărţilor solicitate pentru împrumut remarcăm foarte multe volume care fac parte din lista de lecturi şcolare precum  „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” (volumul 1), de Camil Petrescu, „Baltagul”, de Mihail Sadoveanu, „Enigma Otiliei”, de George Călinescu, „Hanul Ancuței”, de Mihail Sadoveanu , dar şi cărţi pentru copii cu succes la scară planetară. Amintim aici „Povestea fără sfârşit”, care a fost tradusă în 36 de limbi şi a cunoscut mai multe ecranizări. Mizând pe arhetipuri, dar proiectate în contemporan, cartea – şi filmul – se înscriu în aceeaşi reţetă a succesului ca şi seriile „Războiul stelelor”, „Stăpânul inelelor”, „Harry Potter”, acest din urmă volum, regăsindu-se, de asemenea, în topul preferinţelor cititorilor buzoieni.

Astfel, într-un clasament întocmit de Biblioteca Judeţeană, în 2021, cele mai solicitate 20 de titluri, în ordinea descrescătoare a numărului de împrumuturi, au fost: „Legendele Olimpului”, de Alexandru Mitru, „Dicționar de artă: forme, tehnici, stiluri artistice”, de Irina Cios, Călin Demetrescu, Viorica Dene, „Inocenții”, de Ioana Pârvulescu, „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” (volumul 1), de Camil Petrescu, „Povestea mea”, de Michelle Obama,,„Descântec pentru lună”, de Scott O`Dell, „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” (volumul 2), de Camil Petrescu, „Păsările dintr-o bună zi”, de Sally J. Pla,,„Minunea”, de R. J. Palacio,, „Baltagul”, de Mihail Sadoveanu, „Povestea fără sfârșit”, de Michael Ende, „Harry Potter și piatra filosofală” (volumul 1), de J. K. Rowling, „Hanul Ancuței”, de Mihail Sadoveanu, „Enigma Otiliei”, de George Călinescu, „Oscar și Tanti Roz”, de Eric-Emmanuel Schmitt, „Am scris noaptea în jurnal”, de Vera Hiranandani, „Olguța și Operațiunea Jaguarul”, de Alex Moldovan, „Fetița căreia nu-i plăcea numele”, de Elif Shafak, „Hoțul de cărți”, de Markus Zusak, „Pacienta tăcută”, de Alex Michaelides.

„Lego Batman 3: Beyond Gotham”, cel mai solicitat joc video solicitat la Biblioteca Judeţeană

Anul trecut s-a înregistrat un număr mare de pasionați ai jocurilor pe consolă la nivelul Secției Multimedia, atât la sediul central al Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău, din Galleria Mall, cât și la filiala Corp B a instituției, din cartierul Poștă. Cele mai consultate unități, la Secția Multimedia, au fost jocurile video: Lego Batman 3: Beyond Gotham, Tom Clancy`s Ghost Recon: Wildlands, Metal Gear Solid V, NBA 2K16, Lego Worlds, PES2016: Pro evolution Soccer, Mortal Kombat XL, Shadow of Mordor, Lego Jurassic World, Resident Evil.

„Sperăm că și în acest an numărul utilizatorilor să crească și, bineînțeles, să dispară în întregime restricțiile impuse de pandemie. Noi suntem aici și mereu bucuroși de oaspeți!”, este mesajul conducerii Bibliotecii Judeţene. Într-un an în care pandemia de coronavirus a continuat să afecteze manifestările instituțiilor culturale, Biblioteca Județeană „V. Voiculescu” Buzău a încercat și în 2021, prin activitățile sale, să scoată la lumină întreaga colecție de cărți. „Pe lângă unităţile de bibliotecă (cărţi, ziare, reviste, CD-uri, DVD-uri, e-Book etc.) aflate deja în colecțiile bibliotecii noastre, am achiziționat noi titluri importante, în concordanță cu cerințele cititorilor şi care să poată furniza o arie cât mai largă de cunoştinţe din toate domeniile de activitate”, spune directorul Bibliotecii Județeane „V. Voiculescu” Buzău, Sorin Burlacu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker