Cultură

Jurnalul iubirii față de Sfântul Sava de la Buzău, lansat la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu” Buzău, instituție de cultură ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, organizează, vineri, 17 septembrie, de la ora 12.00, lansarea cărții „Jurnalul meu cu Sfântul Sava de la Buzău”, semnată Sava Bogasiu, pseudonimul literar al pr. Mihail Milea. Manifestarea face parte din programul Zilelor Chișinăului la Buzău, eveniment organizat în perioada 16-18 septembrie de către Consiliul Județean Buzău și Primăria Municipiului Chișinău.

Biblioteca Județeană reamintește buzoienilor iubitori de literatură că preotul Milea, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți preoți din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, se află la cea de a 40-a carte publicată. Multe dintre volumele sale sunt dedicate Sf. Sava (Gotul), născut în anul 334 (aproximativ), în regiunea Buzăului și martirizat în apele râului Buzău.

„Acest jurnal este mărturia iubirii mele de suflet, faţă de Sfântul mucenic Sava de la Buzău, unul din primii sfinţi martiri cu care ne-a blagoslovit bunul Dumnezeu. De mic copil m-am îndrăgostit de el. M-a fascinat tăria credinţei, curajul de a-L mărturisi pe Hristos şi bunătatea lui faţă de cei din jur. Toată viaţa m-am rugat la Dumnezeu ca să-l descopăr pe Sfântul Sava. Tot timpul am trăit cu această convingere, că sfântul este viu şi că ne vom întâlni într-o bună zi. Aştept cu nerăbdare ca Sfântul Sava să vină singur cu ale lui moaşte sfinte în România, la Catedrala din Buzău, zidită întru cinstea lui. Mare este Dumnezeu!”, mărturisește preotul Mihail Milea.

Preotul Mihail Milea este însă mult mai cunoscut pentru actele de caritate, apărător al săracilor și al copiilor, este cetățean de onoare al orașului Soroca și cetățean, prin decret prezidențial, al Republicii Moldova. Președinte al Fundației „Sf. Sava de la Buzău”, al Institutul Român Ortodox de Științe Creaționiste și membru al Uniunii Scriitorilor din România, Mihail Milea este recunoscut pentru acțiunile de promovare a românismului pe ambele maluri ale Prutului. An de an, zeci de copii din Republica Moldova și-au petrecut vacanțele în campusurile îngrijite de preotul Mihail Milea, la Bisoca (Buzău) și Maliuc (Deltă).

În cadrul manifestării organizate de Biblioteca Județeană „V. Voiculescu” vineri, 17 septembrie, va fi prezent și avocatul și publicistul Mihai Sălcuțan, cetățean de onoare al raionului Soroca, membru de Onoare al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și fondator al Bibliotecii „Basarabia” din Soroca, filială a Bibliotecii „Vasile Voiculescu” din Buzău.

Biblioteca Județeană reamintește buzoienilor  că proiectele social-culturale realizate între Buzău şi Soroca au început în anul 1993, iniţiatorii fiind avocatul Mihai Sălcuţan şi scriitorul Alexandru Oproescu, fost director al Bibliotecii Judeţene Buzău, materializate prin deschiderea în municipiul moldovean a unei filiale a Bibliotecii Judeţene Buzău.

Tot cu ocazia Zilelor Chișinăului la Buzău, Biblioteca Județeană a organizat, la sediul său din incinta Galleria Mall expoziția, de carte „Scriitori din Republica Moldova în colecțiile Bibliotecii <V. Voiculescu>”.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker