Economic

Județul Buzău, primul loc pe țară la producția de usturoi în 2022

Județul Buzău figurează pe locul I la nivel național în ceea ce privește producția de usturoi din 2022, cu o suprafață totală cultivată de peste 300 de hectare. Județul nostru este urmat în clasament de Olt, Giurgiu, Botoșani și Teleorman. Directorul Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea, a declarat că din aproximativ 21 de milioane de lei alocați în cadrul Programului de susținere a producției de usturoi, 4,4 milioane lei au revenit judeţului nostru, reprezentând un procent de 21,12 la sută din total:

„Unul dintre programele care a făcut celebru județul Buzău a fost cel de susținere a producției de usturoi unde am avut anul trecut 186 de beneficiari cu o suprafață eligibilă de 305,71 hectare și o valoare aprobată de 4,4 milioane lei, adică un sprijin de aproximativ 3.000 de euro pe hectar”, a precizat acesta pentru Agerpres.

Suprafața cultivată cu usturoi a crescut de la an la an, iar dacă în 2019, odată cu debutul programului de sprijin pentru agricultori, 47 de fermieri au beneficiat de sprijin financiar, în anul următor, numărul lor a crescut la 129, iar în 2021 erau înregistrați 143. Interesul pentru cultura de usturoi s-a manifestat și anul trecut, când 186 de agricultori au ales să investească în usturoi.

„Comparativ cu ultimii trei ani, avem crescută producția și ca suprafață și ca număr de beneficiari pe județul Buzău, din 2019 de când a început programul inițial am avut 47 de beneficiari, anul trecut 186 cu o suprafață de la 79 la 306 hectare. De asemenea, și valoarea alocată de bani a fost evidentă, de la 1,1 milioane la 4,4 milioane anul trecut. La nivel național, Buzăul stă pe primul loc la cultivarea usturoiului prin acest program, după noi fiind la distanță Olt, Giurgiu, Botoșani, Teleorman. Și anul acesta sperăm să ne situăm pe același loc”, a mai precizat Cosmin Florea, potrivit aceleași surse.

Agricultorii din comuna Râmnicelu, una dintre localitățile cu tradiție în cultivarea usturoiului în județul Buzău, spun însă că producția de anul acesta va suferi modificări din cauza lucrărilor întreprinse la Autostrada Moldovei. Aceștia acuză că exproprierile pentru A7 le-au redus parcelele, unele însămânțate deja, iar unii fermieri se vaită că vor pierde dreptul la subvenția oferită de stat.

Localnicii mai spun că nu sunt dispuși să mai cultive usturoi în aceste condiții, cu toate că Direcția Agricolă Buzău îi îndeamnă pe oameni la colaborare, așa încât să găsească soluții de întregire a suprafețelor și să beneficieze de subvențiile date de stat. „Sperăm să nu afecteze (culturile, n.red.) autostrada, iar fermierii să găsească soluții de întregire sau printr-o colaborare mai eficientă între ei, în așa fel încât suprafețele să fie apte și eligibile pentru programul cu usturoiul”, a transmis directorul Direcției Agricole Buzău.

Articole similare