Actualitate

Judecătorii de la Pătârlagele fug de dosarele legate de mafia lemnului

Un dosar penal care devoalează furturile de lemn cu protecţia oamenilor statului, plătiţi tocmai să păzească aurul verde al judeţului Buzău, este blocat de doi ani la Judecătoria Pătârlagele. Această instanţă a devenit celebră cu ani în urmă pentru mai multe sentinţe controversate privind retrocedarea cu cântec a unor păduri din nordul judeţului, unul dintre cazuri fiind al terenului forestier de pe Penteleu obţinut de Academia Ro­mână în baza unor documente de aşa-zisă donaţie a surorilor Maican.

Dovadă că judecătorii de la Pătârlagele nu vor să-şi asume sentinţe care ulterior să fie puse sub semnul întrebării este cazul pe care urmează să îl detaliem mai jos. În 2016, OPINIA anunţa reţinerea şi ulterior arestarea preventivă a şefului Ocolului Silvic Siriu, Aurelian Toader, bănuit că ar fi ajutat un cunoscut, bucureşteanul Ion Musceleanu, să marcheze şi să exploateze un volum de 832 m.c material lemnos de pe o suprafaţă de aproximativ 17 hectare de teren. Buzoianul, având cunoştinţă despre conţinutul documentelor, a aprobat marcarea şi exploatarea masei lemnoase.

„Poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău – Biroul Combaterea Delic­telor Silvice, sub coordonarea procurorului de caz, au continuat activităţile de cercetare penală faţă de un bucureştean şi un buzoian în vârstă de 67, respectiv 50 de ani,  bănuiţi de comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la tăiere fără drept de arbori şi participaţie improprie la furt de arbori. Din verificările efectuate de poliţişti a reieşit faptul că în anul 2011, bucureşteanul, prin utilizarea fără drept a unor documente şi fără acordul proprietarilor, a solicitat şi obţinut marcarea şi exploatarea unui volum de 832 m.c material lemnos de pe o suprafaţă de aproximativ 17 hectare.

Buzoianul, având cunoş­tinţă despre conţinutul do­cumentelor a aprobat marcarea şi exploatarea masei lemnoase.

Faţă de cei doi, poliţiştii au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore, iar instanţa a emis mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile”, se arăta în comunicatul de presă remis de IPJ Buzău.

Magistraţii judecătoriei Pătârlagele au decis ca Aurelian Toader şi bucu­reşteanul împreună cu care a comis ilegalităţile să fie arestaţi pentru o perioadă de 30 de zile, însă ulterior, în urma contestării deciziei, au fost plasaţi sub control judiciar.

Nu era însă singurul dosar în care Aurelian Toader era cercetat pentru abuz în serviciu şi tăiele ilegală de arbori.

În 2017, poliţişti din cadrul Biroului de Combatere a delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică al IPJ Buzău, au finalizat cer­cetările şi au trimis la Parchet două dosare în care sunt despletite iţele unor afaceri cu lemn tăiat ilegal din zona Siriu.

Într-unul dintre dosare, cel mai sus menţionat, şeful Ocolului Silvic Siriu a fost reţinut şi a stat câteva zile în arest preventiv, fiind acuzat de abuz în serviciu, participaţie improprie la tăiere fără drept de arbori şi participaţie improprie la furt de arbori. Aurelian Toader a ajuns în arest în urma unei descinderi a oamenilor legii. Odată cu el a fost trimis după gratii şi bucureşteanul Ion Musceleanu, care, prin utilizarea fără drept a unor documente şi fără acordul proprietarilor – procuri de reprezentare în fals – , a solicitat şi obţinut marcarea şi exploatarea unui volum de 832 m.c. material lemnos de pe o suprafaţă de aproximativ 17 hectare, având concursul şefului Ocolului Silvic Siriu. Faptele datează din 2011, iar prejudiciul se ridică la 60.000 lei. În 2014 bucureşteanul a solicitat din nou marcare de păduri, dar nu au reuşit să identifice parcele cu situaţie juridică incertă.

Totul a ieşit la iveală când proprietarii nu şi-au mai găsit pădurile întregi şi atunci a pornit ancheta.

Cum s-au golit pădurile din zona Ocolului Silvic Siriu

Celălalt dosar în care şeful Ocolului Silvic Siriu a fost inculpat a dus, însă, către o firmă cu legături cu una dintre cele mai mari companii austriece care operează în România în industria lemnului. Potrivit anchetatorilor, cu sprijinul aceluiaşi şef al Ocolului Silvic Siriu şi al unor angajaţi ai entităţii – de la şef fond forestier, la drujbist, tehnician, pădurar şi secretar de ocol -, administratorul unei firme din Moisei, judeţul Maramureş, a reuşit să exploateze ilegal 500 mc de lemn din cei 1.900 mc marcaţi. De ce ilegal? Din cauză că marcau copaci sănătoşi şi întregi şi îi înregistrau ca fiind produse accidentale, astfel încât să mascheze activitatea ilegală. Fapta data din 2014-2015. Cu doi ani înainte, în aceeaşi formulă, au procedat similar şi ar fi exploatat în aceleaşi condiţii circa 1.400 mc de lemn. Prejudiciul total în această cauză depăşeşte 400.000 lei. În urma unor percheziţii similare, Aurelian Toader şi tehnicianul ocolului silvic, Marcel Lazăr, au fost reţinuţi şi apoi plasaţi sub control judiciar, iar administratorul firmei din Maramureş, Pavel Hojda, a fost reţinut şi arestat preventiv 30 de zile şi apoi cercetat sub control judiciar. Dosarul a fost trimis în judecată în decembrie 2017, iar de atunci judecătorii de la Pătârlagele au confirmat de două ori rechizitoriul procurorilor, însă de fiecare dată decizia a fost atacată şi desfiinţată la Tribunalul Buzău, dosarul fiind întors la prima instanţă. După ce Tribunalul Buzău a desfiinţat în decembrie ultima soluţie, întreaga instanţă s-a abţinut de la judecarea dosarului şi s-a cerut judecătorilor de la Buzău să soluţioneze conflictul. Însă, de la instanţa superioară surpriză!: “Dispune scoa­terea de pe rol a cauzei şi restituirea dosarului la Judecătoria Pătârlagele pentru a soluţiona cererea de abţinere”.

Opt inculpaţi sunt în acest dosar, inclusiv administratorul firme maramureşene, Pavel Hojda, Aurelian Toader şeful de atunci al Pavel Hojda, dar şi Ocolul Silvic Siriu ca entitate.

Potrivit presei centrale, numele lui Pavel Hojda este legat de retrocedări cu cântec în Maramureş din perioada 2004-2007. Acesta, împreună cu administratorii mai multor firme din zonă, a cumpărat dreptul de proprietate de la moştenitorii unor suprafeţe de pădure din zona Borşa, obţinând de fiecare dată punerea în posesie pe amplasamente mai avantajoase din punct de vedere al masei lemnoase exploatabile, care a fost tăiată în totalitate, fără autorizaţie, obţinându-se un profit considerabil.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker