Actualitate

Judecătoria Buzău va avea un nou sediu

Judecătoria Buzău funcționează, în prezent, într-un spațiu aflat la Galleria Mall, unde s-a mutat în anul 2015. Înainte, instituția își desfășura activitatea în aceeași clădire cu Tribunalul Buzău, însă spațiul insuficient i-a forțat pe șefii magistraților să caute o soluție.

După cinci luni de renovări și 500.000 de euro investiți, spațiul alocat din centrul comercial Galleria Mall a fost transformat într-un sediu modern, de circa 2.200 de metri pătrați și compus din 50 de birouri. Totodată, au fost amenajate şi trei săli de arest și încăperi special create pentru întâlnirile avocaţilor cu clienţii aflaţi în arest preventiv. Chiria lunară, plătită de către Ministerul Justiției, se ridică la 13.500 de euro +TVA, însă judecătorii își pot desfășura activitatea în condiții decente, fără a fi înghesuiți.

„Acest sediu nou al Judecătoriei este radical diferit de sediul vechi. Avem patru săli de judecată pentru public şi patru săli pentru şedinţele camerei de Consiliu. Atât judecătorii, cât şi grefierii, au birouri care asigură condiţii optime de lucru, adică câte doi judecători în birou şi câte trei grefieri într-un birou faţă de șase-nouă grefieri în birou sau patru-șase judecători câţi se aflau în vechiul sediu. Chiria lunară este plătită din fonduri asigurate de Ministerul Justiţiei şi costă 13.500 de euro +TVA lunar. Din punctul meu de vedere este un sediu modern de instanţă, comparabil cu unul din Europa”, spunea judecătorul Leontin Drăgulescu, la inaugurarea sediului din Galleria Mall.

Noul sediu, pe locul fostei maternități

Cu toate că momentan Judecătoria Buzău funcționează într-un spațiu modern și ultradotat, instituția a încheiat, inițial, contractul de închiriere pe o perioadă determinată, de cinci ani, intenția fiind să se mute într-un sediu propriu. Primăria Buzău îi anunță pe cetățeni că a demarat procedura pentru aprobarea documentației Planului Urbanistic de Detaliu (PUD).

Noua locație va fi amplasată pe terenul de 4.000 de metri pătrați ocupat de fosta maternitate, demolată în 2012, care se afla pe Bulevardul Gării. Imobilul va fi amplasat pe trei zone, corespunzătoare activităților desfășurate și a securității pe care o implică acestea. Astfel, va fi o zonă publică și una restricționată, menită doar personalului instanței, minorilor sau martorilor din grupuri vulnerabile.

De asemenea, va exista și o subzonă securizată, cu măsuri sporite de restricționare a accesului, dedicată persoanelor private de libertate și martorilor cu identitate protejată, cu accese, sală de așteptare și audiere. În memoriul de elaborare a PUD se mai arată și că viitorul sediu al Judecătoriei va avea 25 de locuri de parcare pentru public, 15 pentru personalul instituției, precum și spații verzi care vor împrejmui clădirea.

Articole similare