Actualitate

Judecător buzoian, eliberat din funcție de Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni, 9 ianuarie, șase decrete de eliberare din funcţie a șase magistraţi, ca urmare a pensionării acestora. Potrivit Administrației Prezidențiale, printre cei eliberați din funcție se numără și un judecător buzoian. Este vorba despre Leontin Drăgulescu, delegat în funcţia de preşedinte al Secţiei I civilă a Tribunalului Buzău.

La sfârșitul anului 2016, magistratul Leontin Drăgulescu a câștigat concursul pentru ocuparea primei funcții din cadrul Judecătoriei Buzău pentru o perioadă de trei ani. Mandatul a expirat la 1 ianuarie 2020, ulterior fiind delegat pe funcție pentru șase luni. El a beneficiat de două delegări pe funcție, începând cu datele de 5 ianuarie și 2 iulie 2022.
Ulterior, acesta a fost numit preşedinte al Secţiei I civilă a Tribunalului Buzău.

Judecătorul Leontin Drăgulescu

Drăgulescu activează în sistem de aproape 18 ani, după o carieră de jurist în administrația publică locală. Judecătorul Leontin Drăgulescu a intrat în magistratură în 2004, după ce a deținut funcția de șef al Biroului Juridic din cadrul Consiliului Județean. În perioada 2008–2013 a fost șeful Secției Penale a Judecătoriei Buzău și apoi a devenit vicepreședinte al instituției.

Drăgulescu este primul magistrat buzoian care iese la pensie după declanșarea febrei pensionărilor din sistem declanșate la începutul lunii noiembrie 2022. Noul val de pensionări în rândul magistraților a fost declanșat de redeschiderea discuțiilor privind desființarea pensiilor speciale și de creșterea treptată a vârstei de pensionare a magistraților.

Banca Mondială a finalizat propunerile pentru reformarea pensiilor speciale din România, jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care trebuie adoptat până la finalul acestui an. În documentul obținut de site-ul Economedia, instituția recomandă ca pensiile speciale actuale să fie calculate pe baza principiului contributivității, să nu mai apară nicio categorie nouă de pensii speciale, iar cele actuale să fie „raționalizate”, ca veniturile pe baza cărora se calculează pensiile de serviciu să fie calculate ca medie a veniturilor obținute pe o perioadă mai lungă de timp și ca nicio pensie specială să nu depășească veniturile din perioada de activitate.

Pentru judecători și procurori, Banca Mondială recomandă revizuirea dreptului de a se pensiona la orice vârstă cu 25 sau mai mulți ani de activitate profesională. Cerința de 25 de ani ar trebui să fie crescută treptat până la 30 de ani și ar trebui introdusă o cerință privind vârsta minimă de pensionare. Această vârstă ar trebui să fie crescută treptat până la 60 sau 65 de ani.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker