Economic

Izolarea tavanului: 4 variante practice

Izolarea locuințelor este un aspect care capătă din ce în ce mai multă importanță și în țara noastră, din nevoia de a beneficia și de confort termic. Izolarea nu se poate face numai pe pereții unei case, ci și pe tavanul acesteia, pentru o mai bună păstrare a temperaturii. Ce materiale putem folosi?

Vată bazaltică

Pentru a te bucura de cele mai bune rezultate la nivel de izolare este nevoie să iei în calcul folosirea celor mai bune materiale izolatoare. Într-un top al acestora, vata bazaltică are cel mai mic coeficient de conductivitate termică, ceea ce înseamnă de fapt proprietatea de a păstra foarte bine temperatura la interior. Procesul de  izolare a tavanului cu vata bazaltica este unul relativ ușor, iar beneficiile izolării sunt imediate. Merită cu siguranță să iei în calcul această variantă, mai ales dacă vrei să faci o investiție pentru viitor.

Pentru a izola în mod corect tavanul cu vată bazaltică este recomandat să ai în vedere câteva aspecte foarte importante. Spre exemplu, va fi nevoie de instalarea unei structurii pe profile metalice, pentru ca vata să poată fi susținută. Pentru a masca întreaga lucrare poți folosi la final rigips sau panouri de tavan fals. 

Este indicat să știi că vata bazaltică este ignifugă și izolează fonic, astfel locuința ta poate deveni mai confortabilă din mai multe punct de vedere. Vata bazaltică nu are costuri foarte mari, mai ales dacă analizezi prețul în raport cu beneficiile oferite. 

Spumă poliuretanică

O altă variantă de izolare a tavanului implică folosirea spumei poliuretanice. În general, se recomandă ca izolația să aibă minim 10 cm, însă în cazul spumei poliuretanice trebuie să fii atent și la tipul acesteia.

Spuma poliuretanică poate fi de două tipuri: cu celulă deschisă și cu celulă închisă. Spuma cu celulă închisă este un material cu o densitate mare, astfel încât va necesita dispunerea în grosimi mai mici de strat. 

Ca și în cazul vatei bazaltice, vei avea nevoie de o structură pe profil metalic pentru ca mai apoi să aplici spuma, urmând să închizi sistemul cu rigips.

Dezavantajul spumei poliuretanice este cel al costurilor mai mari, care pot deveni fi prohibitive în anumite situații.

Polistiren

Polistirenul este probabil unul dintre cele mai cunoscute materiale folosite pentru izolare. Caracteristicile speciale, prețul foarte bun și versatilitatea materialului fac din polistiren un candidat ideal pentru izolarea termică a tavanului. Polistirenul se montează cu ușurință, procesul necesită foarte mult efort sau cunoștințe și nici nu implică cheltuieli foarte mari ulterioare. 

Plută

Pentru multe persoane pluta este un material potrivit pentru izolare, fiind în același timp și un material care poate avea scop decorativ. Pluta izolează perfect zonele pe care este aplicată, având, la fel ca vata bazaltică, rol și în izolarea acustică. Pentru a izola însă suprafețe atât de mari vei avea însă nevoie de panouri mari de plută, pe care poate fi însă destul de dificil să le montezi în regie proprie. S-ar putea, astfel, să fie nevoie să investești suplimentar echipe specializate, iar acest lucru poate influența costurile finale.

Izolarea tavanului are ca efect păstrarea unui microclimat potrivit în locuință, reducând transferul termic în zona unei punți termice majore. Dacă și tu vrei să-ți izolezi locuința la nivelul tavanului, atunci ar trebui să privești în detaliu materialele discutate anterior și să alegi cea mai bună soluție pentru tine și pentru casa ta. 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker