Cultură

Iubirile buzoienilor în vreme de război, scoase din Arhive de Dragobete

Eşti pasionat de poveşti de dragoste desprinse din filme, şi consideri că iubirea din zilele noastre s-a transformat într-un sentiment superficial? Atunci nu trebuie să ratezi evenimentul organizat de Arhivele Naţionale Buzău duminică, 23 februarie, cu ocazia Zilei de Dragobete. Reprezentanţii instituţiei buzoiene vor vernisa expoziţia „Scrisori de dragoste din arhive”, ocazie cu care publicul buzoian va avea ocazia să descopere poveşti de dragoste emoţionante, din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Este vorba despre corespondenţa dintre îndră­gostiţi care au trăit acum 80 de ani în aceste locuri, corespondenţă păstrată în colecţia de achiziţii a Arhivelor Naţionale, Serviciul Judeţean Buzău.

Expoziţia face parte din cea de a V-a ediţie a manifestării „Dragobete vs. Sfântul Valentin”, organizată de Muzeul Judeţean în parteneriat cu Arhivele Naţionale Buzău şi Societatea Exploratorilor Buzău. Evenimentul va debuta duminică, 23 februarie, la ora 11.00, la Muzeul Judeţean.

Corespondenţa dintre fiul moşierilor din Ştiubeiu şi farmacista Constanţa din Piteşti

Şi pentru că o poveste de dragoste care se respectă trebuie să stoarcă lacrimi, publicul va avea ocazia să descopere în scrisorile din arhive şi astfel de poveşti. Una dintre ele este povestea de iubire dintre farmacista Constanţa Popescu din Piteşti şi locotenentul Mihail Foarfecă, fiul moşierilor din comuna Ştiubeiu.

 

„Expozitia temporară organizată de SJAN Buzău conţine scrisori de dragoste din perioada 1939-1942 din Colecţia de achiziţii şi documente- depunere familia Foarfecă, o cunoscuta familie de moşieri din fostul judeţ Râmnicu Sărat, Nicolaie şi Profira Foarfecă. Cele 50 de scrisori expuse, aduc în prim-plan cele mai intense trăiri dintre farmacista Constanţa Popescu (Tanţi) din Piteşti şi locotenentul Mihail Foarfecă (Mişu), născut la data de 14  februa­rie 1912, fiul moşierilor din comuna Ştiubeiu. Acesta va urma o carieră militară, fiind repartizat la Odorhei, locul unde debutează idila celor doi. În anul 1940, după detaşarea farmacistei  la Spitalul din Roman, po­vestea de dragoste  dintre cei doi continuă, schimbul de scrisori fiind tot mai intens”, a declarat Anca Pororo, director Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale.

„Eu eram a ta, tu erai al meu… şi cine erau mai fericiţi ca noi?”

Iată un extras din cores­pondenţa celor doi, un fragment dintr-o scrisoare de pe data de 23 octombrie 1940. „Dacă ai şti tu că-n tot timpul liber citesc scrisori de ale tale… închid ochii apoi… şi aşa eşti lângă mine tot mereu (…).  ât eram de invidiată şi demnă chiar de invidiat la Odorheiu (…) Am plecat amândoi deodată, însă pe drumuri răzleţe. Dar tu, tot al meu eşti Mişulică, şi eu, eu… spune repede a cui sunt? (…) Eu eram a ta, tu erai al meu… şi cine erau mai fericiţi ca noi? (23.10.1940, Roman)”.

Din nefericire, iubirea dintre Constanţa Popescu şi locotenentul Mihail Foarfecă nu avea să aibă un final fericit.

„Viaţa îi ţine tot departe unul de celălalt, odată cu mobilizarea lui Mihail Foarfecă pe front. Aflat pe câmpul de luptă din Al Doilea Război Mondial, mesajele de dragoste bandajează rănile militarului. Chiar în luna octombrie, într-una dintre scrisori, Constanţa îşi exprimă dorinţa de a-şi pecetlui  dragostea în faţa altarului. Din nefericire, povestea celor doi nu se concretizează printr-o căsătorie, locotenentul Mihail Foarfecă decedând pe front în decembrie 1942”, mai spune Anca Pororo.

Pe lângă expoziţia de scrisori de dragoste din arhive, din programul manifestării „Dragobete vs. Sfântul V­a­len­tin” vor mai face parte pre­legerea „Dragobetele la ro­mâni. Renaşterea tradiţiilor de Dragobete” susţinută de muzeograful Marinela Tran­dafir şi atelierul de poezie „Cuvânt rostit”.

„Cei prezenţi vor descoperii că povestea Sfântului Valentine este de fapt una cu origini creştine, care îşi are începuturile în Europa. Vor afla mai multe legende ale acestei sărbători, cum ar fi legenda preotului care oficia căsătorii ale soldaţilor romani, fapt pentru care a fost închis. Apoi, mai regăsim alte legende în sărbătorile din antichitate, care aveau legătură cu renaşterea naturii”, a declarat Daniel Costache, directorul Muzeului Judeţean.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker