Actualitate

ÎPS Ciprian: Este legitimă îngrijorarea față de iminenta introducere a certificatului verde

Din ciclul ,,jurnaliștii mai periculoși decât Covidul”

Un grup de peste 70 persoane publice din varii domenii de activitate – de la actorul buzoian Dan Puric până la fostul component al trupei La Familia, Tudor Șișu, care și-a petrecut șase ani din viață la pușcărie pentru trafic de droguri -, a dat publicității un text prin care cereau ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române să se poziționeze față de foarte probabila adoptare în Parlament a legii privind certificatul verde.

Printre semnatarii textului se regăsesc regizorul Cristi Puiu, prof. dr. Pavel Chirilă, scriitorul Mihai Neamțu, jurnalistul Traian Radu Ungureanu (TRU), actorul Dan Puric, Ioan Savu (erou al revoluției din 1989), prințul Dimitrie Șerban Sturdza, scriitorul Gabriel Pur­căruș, artiștii Marius-Stelian Crăciun (Cedry2k) și Tudor Sișu (La Familia), profesorul Gabriel Braic, avocații Gheorghe Piperea, Ana Corina Săcrieru, Marina-Ioana Alexandru, Dan Chitic, Toni Neacșu și Florentin Țuca, actrițele Manuela Hărăbor și Ioana Picoș, profesorul Radu Zlati, biofizicianul Virgiliu Gheorghe, publiciști precum Iulian Capsali, Cătălin Sturza sau Corneliu Berari. După publicarea scrisorii, s-au adăugat ulterior muzicianul Harry Tavitian, jurnalista Marilena Rotaru și tenorul Vlad Miriță etc.

Textul scrisorii a fost preluat și distribuit în spațiul public de publicațiile on-line care propagă teoriile conspiraționiste, antivaccinismul, neagă pandemia Covid, susțin discursul anti-european, manifestările xenofobe și de ură împotriva minorităților sexuale.

Scrisoarea a venit în contextul în care până la finele acestui an se va discuta, în Camera Depu­taților, soarta certificatului verde la locul de muncă. Semnatarii au atras atenția Patriarhului Daniel și ierarhilor români că impunerea unui certificat verde la locul de muncă, în completarea celorlalte restricții existente, a instituit, „o se­gregare a cetățenilor patriei noastre”. Documentul a fost trimis tuturor episcopilor Bisericii Ortodoxe Române și semnatarii precizează că introducerea certificatului verde va duce la condi­ționarea, de facto, a dreptului la muncă de vaccinare. „În aceste zile, în Parlamentul României se dezbate introducerea obligativității Certificatului <Verde> (care presupune dovada vaccinării, a trecerii prin boală și, în funcție de amendamente ce vor fi sau nu votate, eventual și a testării la două zile) pentru accesul la locul de muncă. Cu alte cuvinte, dreptul la muncă, un drept elementar a cărui suprimare pune în primejdie și dreptul la viață, este condiționat de facto de vaccinare, de vreme ce trecerea prin boală este recunoscută de autorități doar pe termen scurt și în anumite condiții, iar testarea implică proceduri și costuri care o transformă într-o alternativă greu de pus în practică”, se arată în text. Practic, afirmă semnatarii, prin instituirea certificatului verde, se va institui, implicit vaccinarea obligatorie.

Site-ul R3media, portal din categoria celor de mai sus, a contabilizat reacțiile din partea ierarhiei Bisericii Ortodoxe. ,,Astfel, zece ie­rarhi au răspuns inițiatorilor, me­sajele episcopilor fiind în acord cu textul scrisorii deschise. Cei zece s-au solidarizat cu semnatarii, afirmând că se împotrivesc  instituirii obligativității certificatului verde. Din cei zece ierarhi, trei și-au dat acordul pentru publicarea răspunsurilor lor pe siteul R3media”, scrie respectiva publicație on-line.

Ce spune ierarhul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei

Un răspuns trimis către R3media a fost oferit de către ÎPS Ciprian, Arhie­piscopul Buzăului și Vrancei. Acesta a constatat „starea de neliniște a românilor, generată de intenția autorităților de stat de a impune prin lege obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19” și reamintește că Biserica i-a îndemnat pe cre­dincioși „să sporească rugă­ciunea către Domnul Hristos, Doctorul sufletelor și tru­purilor noastre și să-i asculte pe medicii de familie, în ceea ce privește <pătimirea> actului medical al vaccinării”.

În opinia ierarhului, „medicul personal al fiecărui om este singurul cunoscător al stării sale de sănătate” pe care cineva îl consultă în toate problemele „esențiale, delicate și complicate”. ÎPS Ciprian afirmă că preoții nu au „calificare și competențe în domeniul atât de sensibil al sănătății publice” și datoria lor este „de a apăra și menține unitatea Bisericii și de a-i sluji pe toți credincioșii, indiferent de convingerile lor politice sau medi­cale”.

În acest sens, ÎPS Ciprian susține că nu se poziționează împotriva vaccinării, „atâta vreme cât aceasta contribuie la combatarea pandemiei de coronavirus”. Însă, afirmă Înaltpreasfinția Sa, „omul trebuie să opteze conștient și liber pentru această soluție, considerată de unii epidemiologi a fi una eficace, în ceea ce privește diminuarea consecințelor îmbolnăvirii cu Covid 19”.

ÎPS Ciprian se po­zițio­nează clar împotriva obligativității vaccinării: „Sunt, însă, împotriva obligativității vaccinării și susțin, împreună cu semnatarii acestei scrisori, <poziția potrivit căreia vaccinarea trebuie să rămână voluntară și că, pentru libertatea și demnitatea persoanei umane, este esențial ca actul medical să fie liber și res­ponsabil, întemeiat pe consimțământul liber și informat>”, a scris ierarhul. Arhiepiscopul consideră „întemeiată și legitimă îngrijorarea dumneavoastră față de măsurile restrictive discriminatorii luate de autorități în ultimul timp și, mai ales, de iminenta introducere a obligativității certificatului <verde>, conform proiectului de lege ce urmează a fi dezbătut de aleșii poporului, în Parlamentul României”.

Scrisoarea ÎPS Ciprian se încheie cu „speranța că factorii decidenți ai statului de drept din țara noastră vor lua în considerare temerile îndreptățite ale unui segment semnificativ din rândul poporului român creștin, față de perspectiva sumbră a încălcării unor drepturi și libertăți fundamentale de origine divină”.

Practic, textul urmează firul logic al gândirii celui care, pe 14 octombrie, la sărbătoarea Cuvioasei Pa­rascheva, explica enoriașilor vrânceni de la catedrala ortodoxă din Focșani care își sărbătorea hramul, că jurnaliștii sunt mai periculoși decât Covidul. Și, în același fir logic se încadrează și situația de la o biserică din centrul municipiului Buzău, unde credincioșii care poartă mască sunt certați.

Vezi AICI, textul integral.

Ce este R3media

Site-ul R3Media.ro, fondat de fostul redactor-șef ActiveNews, publisher-ul Mihai Șomănescu, care găzduiește și vocile aleșilor AUR, se prezintă ca o „alternativă independentă și credibilă la mass-media corporatistă”. Pe această platformă sunt publicate texte care încurajează conspirațiile în jurul pandemiei de corona­virus („intubarea este condamnare la moarte“, copiii sunt ținuți la școală „în cuști de plexiglas“ și „o să fie ca pe vremea lui Ceaușescu“), și susțin discursul anti-european.

Pe site sunt publicate și opinii semnate de liderii AUR (cei mai cunoscuți fiind Sorin Lavric și Andrei Dîrlău) sau opinii favorabile noii formațiuni intrate în Parlament. Un text deja celebru este cel semnat de ideologul AUR, filosoful și scriitorul Sorin Lavric, care anunța, după rezultatul la alegerile parlamentare, că „pentru noi (AUR, n.r.) începe un război ideologic, al cărui dez­nodământ va sta în înlăturarea clasei politice. în patru ani, vom disloca partidele din Parlament. Vom schimba figurile, vom primeni limba, vom aduce bucuria de a fi români. Vom regăsi gustul mistic de a fi creștini în umbra oricărei catapetesme din bi- sericile din țară. Vom recăpăta căldura pe care  ne-o dă gândul de a fi una în virtutea apartenenței la un neam. Vom aduce exaltarea de a fi parte dintr-un întreg numit România”.

R3Media se laudă și cu publicarea unei scrisori semnate de trei medici, la care au aderat câteva mii de cadre medicale, care susțin că persoanele care nu fac parte din categoriile de risc la corona­virus ar trebui să-și continue viața ca și până acum, pledând pentru imunitatea de grup (Great Barrington De­claration). Această viziune a fost puternic contestată de alți specialiști, care au arătat că toți oamenii trebuie tratați la fel, iar imunitatea de grup este greu de atins.

Articole similare